futbol

La UEFA sanciona els àrbitres romanesos acusats de racisme

El quart àrbitre ha sigut apartat fins a final de temporada mentre que el col·legiat principal ha rebut una reprimenda

Paris (France)  09 12 2020 - Pierre Achille Webo  assistant coach of Basaksehir  wears a t-shirt featuring the two club logos and  No To Racism  prior to the UEFA Champions League group H soccer match between Paris Saint-Germain (PSG) and Istanbul Basaksehir at the Parc des Princes Stadium in Paris  France  09 December 2020  The match is due to be replayed after being suspended on 08 December following alleged racist comments made by the fourth official  (Liga de Campeones  Francia  Estanbul) EFE EPA IAN LANGSDON

Paris (France) 09 12 2020 - Pierre Achille Webo assistant coach of Basaksehir wears a t-shirt featuring the two club logos and No To Racism prior to the UEFA Champions League group H soccer match between Paris Saint-Germain (PSG) and Istanbul Basaksehir at the Parc des Princes Stadium in Paris France 09 December 2020 The match is due to be replayed after being suspended on 08 December following alleged racist comments made by the fourth official (Liga de Campeones Francia Estanbul) EFE EPA IAN LANGSDON / IAN LANGSDON

1

La UEFA ha anunciat aquest dilluns diferents càstigs per a Sebastian Constantin Coltescu i Octavian Sovre, els dos àrbitres romanesos que van ser acusats de racisme per Pierre Webó durant el partit de Lliga de Campions entre el Paris Saint-Germain i l’Istanbul Basaksehir del mes de desembre passat.

En el cas de Sebastian Constantin Coltescu, que actuava com a quart àrbitre en aquell partit, ha sigut acusat de «comportament inapropiat» i inhabilitat per exercir qualsevol tasca d’arbitratge fins al pròxim 30 de juny.

A més, Coltescu haurà de realitzar un curs d’educació igual com Octavian Sovre, tot i que en el cas d’aquest no ha sigut inhabilitat i només ha rebut una reprimenda oficial també per «comportament inapropiat».

Ús correcte del llenguatge

«Els àrbitres UEFA han d’estar formats de forma adequada i específica per prendre millors decisions sobre l’elecció de l’idioma i les paraules que s’utilitzaran a les competicions de la UEFA. En el context internacional, l’ús correcte del llenguatge és fonamental per evitar situacions com les succeïdes a l’esmentat partit», va esgrimir l’organisme en un comunicat, que també ha sancionat amb un partit Pierre Webó, tècnic assistent del Basaksehir.

El partit es va disputar el passat 8 de desembre i va quedar suspès per la plantada dels jugadors turcs, acompanyats pels francesos, després d’escoltar un presumpte insult racista del quart àrbitre en disputa amb Webó.

El que fos exfutbolista de l’Osasuna, Leganés o Mallorca va denunciar l’insult del col·legiat, a crits encara en la gespa, després de ser expulsat. «¿Per què diu negre?», li deia al col·legiat romanès Ovidiu Hategan, amb el visitant Demba Ba també en la polèmica. El jugador li va recriminar també aquesta manera de parlar.

Recolzament de Neymar i Mbappé

Tot va succeir als 15 minuts de partit i després d’una llarga discussió a l’àrea tècnica, els jugadors turcs van decidir retirar-se a vestidors amb l’amenaça de no tornar. Els jugadors del PSG, liderats per Neymar i Mbappé, van demanar explicacions al quart àrbitre i van recolzar la decisió de no jugar.

El duel es va disputar finalment l’endemà amb arbitratge del neerlandès Danny Makkelie. Abans del partit, els jugadors dels dos equips van envoltar el cercle central del camp, amb el genoll al terra i el puny aixecat, igual com els tres àrbitres. Posteriorment, el PSG va guanyar per golejada (5-1).