La cronologia d’un episodi racista

«El teu assistent li ha dit negre i tu l’has expulsat»

  • El partit de la Champions entre el PSG i el Basaksehir es va interrompre en el minut 13 després que el quart àrbitre identifiqués un jugador del conjunt turc pel color de la pell
  • Alguns futbolistes del conjunt francès, com Mbappé, es van solidaritzar amb els seus rivals
  • El partit es reprèn aquest dimecres a les 18.55 hores
Istanbul Basaksehir s French forward Demba Ba (2ndR) reacts past Paris Saint-Germain s Brazilian forward Neymar (L) and Paris Saint-Germain s French forward Kylian Mbappe (2ndL) during the UEFA Champions League group H football match between Paris Saint-Germain (PSG) and Istanbul Basaksehir FK at the Parc des Princes stadium in Paris  on December 8  2020  (Photo by FRANCK FIFE   AFP)

Istanbul Basaksehir s French forward Demba Ba (2ndR) reacts past Paris Saint-Germain s Brazilian forward Neymar (L) and Paris Saint-Germain s French forward Kylian Mbappe (2ndL) during the UEFA Champions League group H football match between Paris Saint-Germain (PSG) and Istanbul Basaksehir FK at the Parc des Princes stadium in Paris on December 8 2020 (Photo by FRANCK FIFE AFP) / FRANCK FIFE

2
Es llegeix en minuts

LaLliga de Campionsva patir dimarts a la nit un altre episodi per incloure en els llibres d’història de la competició. Tot i que aquesta vegada ha sigut una pàgina que es veurà tintada sota la taca del racisme. Rondava el minut 13 de partit entre el París Saint-Germain i el Basaksehir quan una entrada del central del PSGKimpembe sobreGulbrandsenva desfermar les ires a la banqueta dels turcs. Prèviament, segons informa ‘L’Équipe’, el quart àrbitre, el romanèsSebastian Coltescu, ja els havia advertit per les protestes. 

En aquell instant l’àrbitreColtescu va informar per l’orelleraOvidiu Alin Hategan, àrbitre principal del partit, d’aquest enrenou a la banqueta visitant: «Ha sigut el ‘negre’, ves i mira qui és. No és possible actuar d’aquesta manera». Tot això en romanès, però coincidentment ‘negre’ es diu ‘negru’.Webó, amb passat en diversos equips de la Lliga espanyola i ara assistent del cos tècnic de l’Istanbul, l’entén i ràpidament es dirigeix cap aColtescurecriminant-li molt ofès que hagi utilitzat aquest terme. «‘Why do you say negro?’», ¿per què dius negre?, li demana exaltat.

Targeta vermella

Hategan, sense miraments, mostra una cartolina vermella per al camerunès i davant la pressió del turcs i els francesos comença a donar explicacions. «Entre nosaltres parlem en romanès», explica el primer àrbitre. IDemba Ba, jugador del Basaksehir, li respon: «¿Quan et refereixes a un blanc, ho fas com l’home blanc?».

Neymar iMbappés’uneixen a les converses, i malgrat queHategan insisteix queWebó, expulsat, abandoni el camp perquè es reprengui el partit, el jove francès hi intervé i se solidaritza amb l’exjugador de l’Osasuna i el Mallorca, entre d’altres. «Si el quart àrbitre ha dit això, se n’ha d’anar», exigeixMbappé.

Ja havent passat gairebé 10 minuts des que s’interromp el partit, el director esportiu del PSG,Leonardo, baixa a la gespa del Parc dels Prínceps. L’entrenador del Basaksehir,Okan Buruk, també es fica en aquest grupet i incrèdul comenta aHateganqueWebó«no ha dit res. El teu assistent li ha dit ‘negre’, i tu l’has expulsat».

Les justificacions de l’àrbitre

Excusant-se entre tant enuig,Coltescu es justifica per haver utilitzat aquest terme dient que «a Romania ‘negre’ fa referència al color de la pell, jugador negre, i nosaltres parlem en romanès», comenta l’àrbitre.

Notícies relacionades

Transcorreguts una mica més de 10 minuts,Hategansuspèn temporalment el partit. El romanès explica aLeonardo que el que ha passat «és un cas especial» i que si ells volen –fent referència als turcs– continuaran més tard. 

Finalment, i davant el «no» de tres jugadors visitants a continuar sota l’arbitratge del quartet romanès, la UEFA es veu obligada a suspendre el partit i posposar-lo per a aquest dimecres a partir de 18.55 hores amb altres àrbitres.

Temes:

Racisme