SIMBÒLIC ANIVERSARI

Mig segle amb Pep Guardiola

L’entrenador del Manchester City compleix aquest dilluns 50 anys en una ciutat que li agrada i on està còmode, i en un club que se sent acompanyat per l’estructura dirigent

4
Es llegeix en minuts

Pep Guardiola celebrarà el seu 50è aniversari a Manchester, una ciutat que l’escriptor, músic i presentador de radiofònic Mark Raddclife va definir com «un lloc convençut que les taules serveixen per ballar-hi a sobre». No li va faltar raó: Manchester és una ciutat a la que li agrada i sap celebrar. Ara, d’alguna manera, es va diluint part de la seva identitat. Al ritme que Anglaterra està submergida en el seu enèsim ‘lockdown’, l’esperit del carrer de Manchester s’esllangueix.

La pandèmia s’ha carregat diverses mítiques sales de concert mancunianes, com el Gorilla a Oxford Road, o el Deaf Institute, a punt de clausurar les portes des d’estiu. També ha destrossat l’hostaleria, empenyent al tancament definitiu del restaurant Tapeo and Wine, propietat del futbolista del Manchester United, Juan Mata. Les Tapes s’havien convertit els últims tres anys en un nexe d’unió dels dos bàndols de Manchester, el vermell i el blau cel. Va ser on Guardiola i Mourinho van ser més a prop de trobar-se a la ciutat que van compartir durant una mica més de dos anys. On bona part dels integrants del City van celebrar molts èxits. I on reductes del United van plorar diverses penes. Era un punt de reunió habitual entre equips tècnics i futbolistes dels dos equips. Fins que el 2020 el va atropellar.

 En aquest context i en aquesta ciutat, diferent a la que va conèixer, Pep Guardiola fa dilluns 50 anys. Sense l’alleujament que impedeix la Covid-19, la precaució a la qual obliga un brot del virus detectat a la ciutat esportiva del Manchester City per Nadal, i l’estrès del calendari anglès. Així ho afronta el millor tècnic del segle XXI, com va ser distingit fa menys d’un mes en els Globe Soccer Awards celebrats a Dubai. Un premi, per cert, que el de Santpedor no va rebre a temps: el trofeu va ser enviat per missatgeria a la City Football Academy a contra reembors, agafant per sorpresa l’encarregat de l’edifici, que no va poder abonar el pagament. El guardó va acabar per uns dies en un dipòsit del districte Eccles, a sis quilòmetres de l’Etihad.

Un aniversari a la feina

Anècdotes a part, Pep està més que còmode a Manchester. Ho va advertir a l’octubre, quan li van suggerir una potencial tornada al Barça: «Soc molt feliç aquí, i tant de bo pugui quedar-me més temps al City». Un desig que va corroborar un mes després, el 19 de novembre, quan va renovar el seu contracte amb els ‘sky blue’ fins al 2023. Guardiola es veu passant set cursos al nord-oest d’Anglaterra, on no ha trobat rajos de sol però sí un context on suportar millor la seva professió. 

Passarà el seu aniversari sol, fent el que sol fer: treballar, perquè al cap de pocs dies s’enfronta a l’Aston Villa. La seva dona i la seva filla petita viuen a Barcelona, on ara se’ls ha unit Màrius, el seu fill, que no pot assistir a l’institut a Manchester a causa del ‘lockdown’. La seva filla gran viu i estudia a Londres. L’última vegada que la família es va retrobar al complet va ser a principis d’any, quan van passar el dia de Reis junts, al seu apartament a Salford, en ple centre, tocant la Catedral de Manchester.

Pep se sent acompanyat per l’estructura dissenyada per Ferran Soriano i Txiki Begiristain al Manchester City, i sobretot també en el gran recolzament trobat en la figura del president Khaldoon al-Mubarak. Alguna cosa de la seva mentalitat ha variat. «L’experiència t’ajuda, sobretot de la manera com visc la meva feina. Abans pensava que em retiraria aviat, ara em veig retirant-me més gran», va reflexionar fa dues setmanes.

La carrera de Pep com a entrenador

Al camp, els seus fonaments continuen sent els mateixos. Han passat 12 anys, però Guardiola va arrencar el 2021 plantant-se a Stamford Bridge amb un fals nou, com ja va fer el 2009. Ho va repetir el passat 3 de gener amb una plantilla atapeïda de baixes per positius en Covid-19, amb una actuació dominant, un partit d’autor. Al país del kick and rush i del 4-4-2, el seu City va guanyar el seu últim compromís de Premier amb un lateral convertit a interior, cinc centrecampistes i cap davanter centre en l’onze.

Notícies relacionades

«Hem millorat els resultats perquè correm menys. Abans corríem massa. Quan no tens la pilota, has de córrer. Però quan la tens, has de caminar. O córrer bastant menys, mantenir la posició i moure la pilota fins que t’arribi», va dir el català sobre el seu equip, fa una setmana, després d’encadenar 13 partits imbatuts. Un diagnòstic untat de la lògica cruyffista que l’ha acompanyat des del seu debut amb el primer equip del Barça a Cadis, aquell 16 de desembre del 1990.

Guardiola compleix els 50 i ho fa encantat, en una Manchester congelada per la pandèmia i lluny d’un Camp Nou en flames, on s’enyoren els seus records. Aquests, per fortuna, perduren amb edat de sempre.