LLEGENDA DEL FUTBOL

Així van ser els últims dies de Maradona

L'exfutbolista, que acabava de complir 60 anys, es recuperava a la seva casa de Buenos Aires després d'haver sigut operat d'un coàgul al cervell

Diego Maradona durante una conferencia de prensa en el estadio Loftus Versfeld durante el Mundial de Sudáfrica, el 21 de junio de 2010.  

Diego Maradona durante una conferencia de prensa en el estadio Loftus Versfeld durante el Mundial de Sudáfrica, el 21 de junio de 2010.   / EFE / VASSIL DONEV

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El 30 d’octubre Diego Armando Maradona va complir 60 anys i a la tarda se’n va anar a l’estadi per dirigir el Club de Gimnasia y Esgrima La Plata davant el Patronato. No obstant, es va retirar tot just començat el partit per descansar i el focus es va posar en els seus problemes de salut

Tres dies després, va ser internat en una clínica de Buenos Aires. 

2 de novembre: davallada anímica

«Va ser una setmana mig complicada per a ell emocionalment. Molta pressió; això li va generar una davallada anímica. El va afectar l’alimentació. El vam veure d’una coloració i una actitud diferent, vam decidir estudiar-lo per fer que es trobés una mica millor», va explicar el seu metge personal, Leopoldo Luque, minuts després que Maradona fos internat al sanatori Ipensa. 

A més, Luque va afegir que «la idea és deixar-lo [internat] fins a optimitzar-lo. Diego, si vol, es para i se’n va. No és un quadro greu ni venim d’urgència».

3 de novembre: canvi de clínica i operació 

L’endemà va ser traslladat a la Clínica Olivos per operar-lo després que se li detectés un hematoma subdural

En roda de premsa, Luque va explicar que «la cirurgia la vam fer amb un equip de diversos neurocirurgians de renom. Va durar una hora i vint, i se li va poder evacuar l’hematoma de manera exitosa. Diego hi ha reaccionat molt bé, està despert. Està tot molt bé. Diego està controlat, té un drenatge que li retirarem demà, però ha sortit tot molt bé».

4 de novembre: recuperació 

El dia posterior a la cirurgia es va informar que la seva recuperació era excel·lent i el seu metge es va mostrar sorprès. 

5 de novembre: confusió i abstinència 

El doctor Luque va explicar al migdia que Maradona tenia moltes ganes d’anar-se’n de l’hospital, però que van aconseguir convèncer-lo que passés almenys un dia més internat. 

A la nit, el mateix metge va dir que el campió del món de Mèxic-1986 patia un quadro d’abstinència. «Diego està molt bé, el postoperatori ha sigut molt bo. Però també hi ha una realitat. Al marge d’això, tots sabem de Diego, vam veure que va tenir alguns episodis de confusió. Ho vam associar a un quadro d’abstinència. La idea és fer-li un tractament d’abstinència, que creiem que durarà uns quants dies»

6 de novembre: Maradona insisteix a anar-se’n 

El seu metge personal va dir en roda de premsa: «Crec que és la primera vegada o una de les poques vegades que se li diu que no a Diego. Jo crec que necessita moltes cures, tots sabem que Diego necessita moltes cures». 

Un equip de psicòlegs i psiquiatres van treballar amb l’ànim de Maradona. 

8 de novembre: alta imminent 

Els metges van precisar que Maradona havia presentat en els últims anys alguns problemes amb el consum d’alcohol i que l’alta era imminent. 

10 de novembre: preparen una vivenda per traslladar-lo 

La família i els metges van decidir equipar una casa de la província de Buenos Aires perquè Maradona continués allà la seva recuperació del quadro d’abstinència. 

Luque explicava que «el més important en aquest moment, més enllà de la supervisió mèdica, és comptar amb la presència de la família de manera permanent, amb la família, amb els fills, que estan completament d’acord amb el que estem plantejant, acompanyant permanentment al seu pare i amb moltes ganes de sortir endavant». 

11 de novembre: alta hospitalària 

Maradona va rebre l’alta hospitalària i va ser traslladat a aquesta casa especialment condicionada per a la seva recuperació. 

L’advocat i agent de Maradona, Matías Morla, va assegurar que el seu amic «va passar el moment potser més dur de la seva vida» i que «va ser un miracle que se li hagi detectat aquest vessament al cap que li hauria pogut treure la vida». També va destacar que «la part bona és que Diego està sencer, està ferm, hi ha Maradona per a estona. El que fa falta ara és una unió de la família i estar envoltat de professionals de la salut. I amb els metges i la família Diego estarà com ha d’estar. Ha d’estar feliç i li hem de tornar entre tots el carinyo i la felicitat que ens va donar».

12 de novembre: drons sobrevolen la casa 

Morla va denunciar que hi havia drons que sobrevolaven la casa on l’exseleccionador argentí, de 60 anys, es va instal·lar per recuperar-se dels problemes de salut i va amenaçar d’iniciar accions legals contra els que no respectessin la seva privacitat. 

El seu advocat i agent va publicar al seu compte de Twitter: «M’acabo de posar en contacte amb autoritats locals, que estan preocupades per la quantitat de drons que sobrevolen el ‘country’ on viu Maradona. Demano PRIVACITAT (sic) per a Diego i tots els veïns, altrament iniciarem accions legals contra els que insisteixin en aquesta conducta». 

13 al 24 de novembre: hermetisme 

Des que es va instal·lar a la casa, els metges i familiars de Maradona no van brindar detalls sobre la seva salut ni van assenyalar eventuals complicacions. 

25 de novembre: mort 

Notícies relacionades

Al voltant de les 13 hores a l’Argentina (quatre hores més a Espanya) d’aquest dimecres, la premsa local ha alertat que almenys quatre ambulàncies s’han dirigit a la residència de Maradona perquè havia tingut una aturada cardíaca. 

La mort de Maradona ha sigut confirmada per la premsa local i l’entorn del ‘Déu del futbol’.