Preocupació per la salut de l'astre

Maradona té un coàgul al cervell i ha de ser operat

L'astre argentí passarà aquesta nit pel quiròfan després de ser-li trobat un edema

El mite del futbol va arribar a una clínica de Buenos Aires amb un quadro de deshidratació i deprimit

maradona-gimnasia-mano

maradona-gimnasia-mano

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Diego Armando Maradona s’haurà d’operar d’un coàgul al cervell, segons fonts vinculades a l’excapità de la selecció argentina. Es desconeixen els detalls de la intervenció. La notícia va generar una onada d’inquietud per l’estat de salut del mite del futbol.

Maradona havia rebut un cop a casa seva com a conseqüència d’una caiguda. Al principi no se li va donar importància. En el marc de la seva nova internació de dilluns a la nit li van trobar un hematoma al costat esquerre del cap. 

«És una cirurgia de rutina. No canvia el panorama, Diego segueix igual, continua amb la mateixa condició clínica, però amb una causa més concreta», va explicar el doctor Leopoldo Luque, que serà qui portarà a terme la intervenció. El diagnòstic és el mateix que va rebre la vicepresidenta Cristina Fernández de Kirchner i pel qual també es va haver de sotmetre a una operació el 2014.

L’hematoma subdural generalment sol estar ocasionat per una lesió forta que fa rebentar vasos sanguinis, fet que provoca pressió al cervell a causa de la sang acumulada. L’edat, els anticoagulants i l’abús de l’alcohol, que podria ser el cas de Maradona, poden augmentar el risc.

Bona nit

«Ell està molt millor que ahir i amb moltes ganes de marxar», havia dit al matí Leopoldo Luque, el seu metge personal. La seva internació en un sanatori de la ciutat de Buenos Aires de La Plata havia obeït a un quadro depressiu i deshidratat. La troballa de l’hematoma i la necessitat d’una cirurgia han canviat les expectatives sobre la seva situació personal.

Quan Maradona va entrar al centre hospitalari, Luque va intentar mantenir la calma. «La nit la va passar bé i vam estar fent broma. Jo vull que s’hi quedi un dia més. Però ell té autonomia i se’n vol anar. Si està conscient, ho pot decidir». No obstant, va recordar que Maradona «està anèmic i encara el noto deshidratat, així que això ho hem de corregir». L’especialista va advertir que el tractament durarà un temps: «És a llarg termini i es farà de manera ambulatòria. Però pot treballar quan vulgui».

Setmana complicada

Pocs dies després que se celebrés el seu 60 aniversari, l’excapità de l’equip argentí va tornar a ser el centre de rumors inquietants. Es temia el pitjor fins que Luque va explicar les raons de la seva arribada al sanatori.  «No està en teràpia intensiva ni en una sala tancada. Va tenir una setmana complicada en l’aspecte emocional, va patir molta pressió i això va generar una davallada anímica. El vèiem amb una actitud diferent».

Luque va descartar dilluns a la nit que l’entrenador de gimnàstica i esgrima de la Plata hagués tingut un ACV.  «També és mentida que hagi tingut una recaiguda en un quadro d’addiccions». L’exastre, va afegir, «està completament net de cocaïna, però de vegades té excessos amb l’alcohol. Aquesta quarantena i els problemes familiars li estan afectant molt».

Recepta d’ansiolítics

No obstant, va reconèixer haver-lo vist «desganat, més enutjat». «De vegades no em volia rebre», va afegir. Va dir que Maradona va accedir a anar a la clínica després que li expliqués la importància d’afrontar els problemes que van sorgir en les últimes hores.

«Diego està bé; si vol, s’atura el procés i marxa. Però la idea és deixar-lo allà fins que es trobi el millor possible. Tot es corroborarà amb estudis de laboratori. Luque va instar a no prestar atenció a «especulacions que no valen la pena».  

Des de fa temps, Maradona pren ansiolítics receptats. «Són medicaments que no es poden deixar de prendre d’un dia per l’altre. El cos desenvolupa tolerància i retirar-los de manera dràstica pot ocasionar problemes».

Preocupació general

«Cal cuidar Maradona», va titular el diari esportiu ‘Olé’.  D’acord amb la publicació, l’exjugador «està decaigut, sense ganes de menjar, de parlar. Troba molt a faltar els seus pares [tots dos morts fa anys]. L’aniversari li va remoure moltes coses. Té el cor trencat». La seva filla Gianinna va assenyalar amb una dosi de pietat: «Em trenca l’ànima veure’l així». Dalma, la germana gran, va expressar el seu desig que «estigui bé».

Notícies relacionades

La seva entrada al sanatori de Buenos Aires es va decidir poques hores després del breu homenatge que va tenir lloc a l’estadi de Gimnasia y Esgrima La Plata abans del partit que el seu equip va disputar amb el Patronato de Paraná per la primera data de la Copa de la Lliga Professional. Diego mostrava dificultats per caminar i el van haver d’acompanyar dos assistents. Després de conversar amb dirigents de la Federació de futbol, es va asseure a la butaca que té al costat de la banqueta de suplents. Abans que acabés el primer temps va marxar a casa seva.

Dies abans del seu aniversari, Maradona va haver de ser aïllat per haver tingut contacte estret amb una persona sospitosa d’haver contret la Covid-19.