ÈXIT A LA LLIGA DE NACIONS

Les claus de la revolució d'Espanya amb Luis Enrique

El seleccionador ha agitat el joc de la selecció amb la renovació de la plantilla i un futbol vertiginós

jdomenech55905967 grafcat4639  sevilla  17 11 2020   los jugadores espa oles c201118110323

jdomenech55905967 grafcat4639 sevilla 17 11 2020 los jugadores espa oles c201118110323 / Julio Munoz

5
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Guanyar Alemanya per 6-0 té un mèrit espectacular. Sota qualsevol circumstància. Ni es tractava d’un amistós ni Espanya va liquidar un rival desganat o amb suplents, atenuants que podrien mitigar el reconeixement d’un resultat aclaparador, com va ser el 6-1 a l’Argentina del març del 2018, per esmentar una altra golejada contra un rival de prestigi, amb Julen Lopetegui. Aconseguir-ho amb un futbol ràpid, vertiginós, que desprèn entusiasme, no només augura un present fiable sinó un futur il·lusionant. Algunes són les claus que expliquen un resultat històric.  

1. El rejoveniment i la competència

Sergio Ramos (178) i Sergio Busquets (121) són els únics vestigis del passat. Els únics supervivents que tenen un lloc més o menys fix –si pot considerar-se així– en els plans de Luis Enrique. Els dos van caure lesionats, de diversa índole, sense que això sigui conseqüència de l’edat. La resta del grup descobreix la seva presència en la convocatòria en cada vídeo que fa el seleccionador quan les anuncia. Només Koke voreja els 50 partits com a certificat d’una participació més o menys continuada.

Els metges atenen Sergio Ramos, amb una lesió muscular. / JOSÉ MANUEL VIDAL (eFE)

L’entrada del tècnic –el retorn, en realitat, per iniciar la seva segona etapa per la tràgica interrupció de la primera– manté la idea del rejoveniment amb la substitució de la generació bicampiona d’Europa. Tots els jugadors, excepte Cucurella, nomenat a última hora, han tingut minuts en els tres partits d’aquesta finestra de seleccions. Ningú té el lloc garantit. Unai Simón es va alçar amb la titularitat en l’últim moment, i la necessitat de gol excita les millors virtuts de Morata i Gerard Moreno per aconseguir el nou. Reguilón, Gayá i Cucurella lluiten pel lateral esquerre, per esmentar una altra demarcació sense amo, igual que Pau Torres i Eric García pugnen per acompanyar Ramos en l’eix de la defensa.

2. Un estil ofensiu i directe

«Els jugadors van sortir molt enxufats i quan hi ha qualitat i actitud poden passar aquestes coses», va reconèixer Luis Enrique al final de l’enfrontament. Hi havia implícita una ordre de reacció al grup després dels empats amb Holanda i Suïssa en els quals l’equip va merèixer millor sort. Alemanya va pagar les conseqüències del missatge del tècnic i Espanya es va mostrar directa i decidida d’acord amb el nervi que caracteritza Luis Enrique.

«Han de volar», sol dir dels seus jugadors l’entrenador, a qui li agrada el futbol practicat amb velocitat més que amb parsimònia, tot i que en la selecció es troba que ha de combinar estils molt diferents per com d’heterogènies són les seves convocatòries. Luis Enrique va saber evolucionar l’estil del Barça durant tres anys i amb Espanya disposa de menys temps, però té clar que l’equip ha de portar la iniciativa del joc. Perquè ell ho vol i perquè disposa de jugadors per poder manar. 

Luis Enrique dona instruccions abans de promoure una triple substitució. / JULIO MUÑOZ (eFE)

3. Agressivitat en la pressió

Espanya té inserit el gen del futbol ofensiu des de fa molts anys i això implica, bàsicament, posseir la pilota per portar la iniciativa. Consolidada aquesta premissa, es converteix en necessària la recuperació immediata de la pilota quan es perd. Com més aviat millor, millor. I al més aviat possible significa fer-ho en el camp del rival, si pretén sortir jugant des de darrere, o amb la severitat en els marcatges i l’un contra un. Alemanya es va veure ofegada com mai amb la pressió avançada d’Espanya –no n’hi ha prou que sigui avançada, sinó que ha de ser també coordinada– i als defenses els va resultar més senzilla la recuperació de la bimba. 

Com que Luis Enrique ha estimulat la competitivitat, els internacionals mostren una voracitat que redunda en l’efectivitat d’aquesta pressió. Ningú se sent titular i els minuts concedits en cada partit són molt valuosos. Han d’esprémer-se per tornar a la següent convocatòria. La classificació per a la final four de la Lliga de Nacions i la participació en l’Eurocopa i el Mundial (2022) exerceixen una motivació inigualable.

Olmo i Torres pressionen Max / jULIO MUÑOZ (eFE)

4. L’evolució de la nova generació

Onze dels 26 integrants de l’última convocatòria juguen a l’estranger. A Anglaterra, Itàlia i Alemanya. És a dir, en els millors campionats europeus. L’exportació no només implica que fora es paguin millors sous, que és així, que s’ofereixen fitxes ara com ara inigualables tret d’excepcions a Espanya, sinó que és una demostració de la qualitat que tenen els futbolistes.

Uns van seguir un camí més llarg i tortuós: Dani Olmo va buscar refugi en el Dinamo de Zabreg (Croàcia) quan era juvenil però ara està a la Bundesliga (Leipzig) i Adama Traoré ha passat per l’Aston Villa, el Middlesbrough i Wolverhampton abans de cridar l’atenció. Una altra cosa són les estrelles des de cadets (Eric Garcia va ser fitxat pel Manchester City als 16 anys i Héctor Bellerín va marxar a la mateixa edat a l’Arsenal) i alguns han sigut fitxats a preu d’estrelles, com són els casos de Morata (Juventus), Rodri (City) o De Gea (United). És una estrella Ferran Torres, l’autor del triplet, pagat a preu de ganga pel City de Guardiola l’estiu passat: 25 milions més 12 en variables.

Ferran Torres, perseguit per Sergi Roberto, celebra un dels tres gols a Alemanya. / jUlio muñoz (eFE)

Jugar fora d’Espanya accelera el procés d’evolució personal en un hàbitat completament diferent i el de maduració professional amb l’aprenentatge de noves maneres de jugar, altres idees i tradicions diferents, que, al cap i a la fi, enriqueixen. A l’individu i al col·lectiu. El Manchester City és el club que ha aportat més jugadors (tres: Eric Garcia, Rodrigo i Torres) a aquesta convocatòria. 

5. L’interès per l’estratègia

Notícies relacionades

S’ha acabat el domini de jugadors del Barça i el Madrid en les convocatòries. Luis Enrique ha universalitzat la selecció, en què troben col·locació futbolistes de la Reial Societat (Murillo i Oyarzabal), el Vila-real (Pau Torres i Gerard Moreno), el Betis (Canales) i fins i tot el Getafe (Cucurella). El seguiment del cos tècnic és ampli i exhaustiu. És qüestió d’interès i de tecnologia.

Morata celebra l’1-0. / JULIO MUÑOZ (EFE)

Amb interès i tecnologia es preparen també les jugades d’estratègia, cada vegada més influents, cada vegada més decisives, tot i que el 6-0 sobre una Alemanya descomposta i desarborada convidi a desmentir-ho. I no és així. El primer gol va arribar d’un llançament de córner al segon pal, on Morata va rematar sol. I el 3-0 va ser des del córner de l’altre costat, obert, cabotejat a mitja altura per Rodrigo. La pilota parada només va fallar contra Suïssa, amb els dos penals malgastats per Ramos.

Temes:

Luis Enrique