REPRESA DESPRÉS DEL CORONAVIRUS

Ha tornat el futbol a Corea: sense escopinades, sense abraçades, sense públic

Un partit sense encant marca la tornada de la competició al país asiàtic

zentauroepp53358072 jeonbuk hyundai motors  lee dong gook  2nd r  celebrates vic200508190403

zentauroepp53358072 jeonbuk hyundai motors lee dong gook 2nd r celebrates vic200508190403 / JUNG YEON-JE

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

La història no tindrà en compte que el Jeonbuk es va imposar al Suwon per un gol de Lee Dong-gook al minut 83, que Terry Antonis va ser expulsat o que el VAR va anul·lar un penal per mà als locals en la jornada inaugural de la K-lliga sud-coreana. És més probable que consigni el partit com la resurrecció del futbol després del coronavirus. Els principals campionats europeus comencen a entreveure les dates de represa si les segones onades no arruïnen els plans. Calia, doncs, auscultar la nova normalitat futbolística a la proveta sud-coreana, que tant mostra el camí en l’esport com en unes eleccions parlamentàries.

Els tècnics del Jeonbuk, protegits amb mascaretes. / EFE

El nou futbol és estrany, desapassionat i higiènic. S’ha escrit molt sobre els efectes que causen les grades buides però el context actual va molt més enllà. La celebració del gol del quarantí Lee després de pentinar un centre ho resumeix: els companys se li acosten amb timidesa, liquiden el tràmit amb uns aplaudiments a l’esquena i el davanter agraeix en llenguatge de signes els esforços dels sanitaris. No hi va haver encaixades ni a l’inici ni al final, tampoc aglomeracions davant l’àrbitre després de decisions controvertides ni més diàleg de l’imprescindible. El reglament postcoronavirus castiga els que s’encaren, parlen a curta distància, escupen o expulsen mucositats. I l’admirable pulsió solidària i disciplinada del país va evitar que l’àrbitre hagués de recordar-ho.

Els presents has descrit un ambient més somort que el d’un partit preparatori estiuenc. Les cròniques parlen de jugadors rovellats, potser per les dues setmanes d’entrenament després de tres mesos encallats, pel pànic d’escenari davant de la inèdita atenció global o per unes grades sense més presència que uns cartells amb el missatge: «Ens veiem aviat. Manteniu-vos forts». La mascareta a la banqueta és obligatòria, tant per a jugadors com per al cos tècnic, i les imatges televisives van mostrar les càmeres tèrmiques per mesurar la temperatura a periodistes i la conscienciosa desinfecció d’un operari amb vestit integral dels vestuaris.

Dos fotògrafs fan la seva feina enmig d’una grada buida. / REUTERS

La britànica BBC i altres cadenes televisives d’una desena de països havien comprat els drets de retransmissió d’una trobada que també va ser seguida per gairebé dos milions d’internautes a través de Twitter. «Es podia veure que els jugadors se sentien estranys en un estadi buit però ha sigut genial que poguéssim començar la competició», va afirmar José Morais, entrenador local i exsegon de Mourinho. «Per a ells, més que una càrrega, ha sigut una responsabilitat mostrar el seu millor joc al món», va afegir.

Notícies relacionades

L’inici del campionat ha sigut precedit d’una detallada planificació. El nombre de partits s’ha rebaixat dels 38 habituals als 27 i es contempla una versió exprés de 22 si el país pateix un repunt de contagis. Abans del permís de les autoritats, la lliga va pagar més d’un miler de tests per a jugadors i cos tècnic. Tots van ser negatius. 

Jugadors amb mascareta a la banqueta del Jeonbuk. / AFP

Corea del Sud ha sigut enaltida com un exemple en la lluita contra el coronavirus. Els milers de tests, el rastreig dels contagiats i les quarantenes selectives han permès que el país continués amb la seva activitat quotidiana. El mes passat, amb mig món enclaustrat, Corea del Sud va celebrar unes eleccions parlamentàries que van batre els rècords històrics de participació ciutadana.

Yong Lee i Jun-jae Myeong xoquen els punys al final del partit. / REUTERS