El River Plate no es presenta a jugar pel coronavirus

L'AFA pot sancionar l'equip de Buenos Aires, que va al·legar el temor de la malaltia per no rebre, a porta tancada, l'Atlético Tucumán

jdomenech52744813 rafael borre of argentina s river plate celebrates a goal sc200316094959

jdomenech52744813 rafael borre of argentina s river plate celebrates a goal sc200316094959 / Gustavo Garello

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech

El River Plate va deixar plantat l’Atlético Tucumán al Monumental en la primera jornada de la Copa Superlliga de l’Argentina. L’equip de Buenos Aires no es va presentar a jugar en el partit programat d’aquest dissabte i que s’havia de disputar a porta tancada. Els altres enfrontaments sí que es van disputar excepte el Defensa i Justicia-Estudiantes, també corresponent al grup B, el mateix de River i Tucumán. La directiva del club milionari va prendre la decisió de manera unitaleral, amb la qual cosa s’exposa a una sanció del Tribunal de Disciplina.

El River va al·legar que volia preservar la plantilla d’un possible contagi del coronavirus i va avançar que no jugaria. L’Associació de Futbol Argentina (AFA) comptava amb l’aval del president del Govern per mantenir la competició.  «No veig problemes que el futbol es continuï jugant a porta tancada. I m’encantaria que, en aquest temps, ho passin sense sistema codificat, per televisió oberta, perquè els argentins que s’han de quedar a casa puguin tenir un divertiment», havia afirmat Alberto Fernández, el cap de l’Estat.

El Tribunal de Disciplina haurà de decidir ara si dona el partit per perdut a River per incompareixença. El club havia al·legat «raons de força major», que no eren altres que el desig d’evitar el risc als jugadors i el cessament de totes les activitats.

Acta notarial

L’equip arbitral es va presentar a l’Estadi Monumental, igual que representants de l’Atlético Tucumán, i van comprovar que les portes estaven tancades, sense que poguessin entrar per als preparatius del partit. Un executiu del River va confirmar que ningú més del club es presentaria, recolzant-se en un comunicat emès divendres. Una notària va deixar constància en una acta oficial de la situació i la impossibilitat d’accedir al recinte.

«És la primera vegada que em passa una cosa així. Ens hem presentat en l’horari oficial que sempre arribem als estadis. Dues hores, dues hores i mitja abans. Ara anirem a fer l’informe corresponent», va dir Germán Delfino, l’àrbitre principal, a les portes de l’estadi.

L’onze inicial del River, el passat 11 de març, en el partit de la Libertadores davant el Deportivo Binacional. / AjUan mabromata (AFP)

«Seguint els suggeriments de l’Organització Mundial de la Salut i atents a les diferents resolucions del govern nacional i la Ciutat de Buenos Aires en relació amb la pandèmia de coronavirus (Covid-19), River Plate informa que el Club estarà tancat en la seva totalitat a partir del dissabte 14 de març per temps indeterminat», havia avançat el River Plate a la seva web divendres a la nit. «Amb aquesta mesura, el club busca protegir la salut dels socis, els empleats i les milers de persones que es presenten diàriament a les diferents activitats que es fan en la institució», afegia.

L’equip va jugar dimecres un partit corresponent a la Copa Libertadores davant el Deportivo  Binacional del Perú. I va aconseguir una escandalosa golejada (8-0) a porta tancada, però per un altre motiu: era part de la sanció que se li havia imposat el 2018 per l’atac dels seus aficionats a l’autocar del Boca Juniors abans de la final que es va acabar disputant a Madrid. 

La Copa Superlliga havia començat divendres. El Boca Juniors, que s’havia proclamat campió de la Superlliga a costa del River, va vèncer per 1-4 el Godoy Cruz. Aquest dilluns concloïa la primera jornada.

Alberto Fernández ha tancat les fronteres del país –dimarts se suspendrà l’arribada de vols procedents d’Europa, Estats Units i la Xina– i les escoles per frenar la propagació del coronavirus, a més de prohibir els espectacles de música, teatre i cine, però va mantenir aquest diumenge la continuïtat dels partits de futbol a porta tancada. «El que hem d’aconseguir és minimitzar la circulació del virus. Són tots casos importats i hem d’aconseguir que tardi com més millor en convertir-se en un virus autòcton», va afirmar el dirigent.

«Mira que a mi els ‘gallines’ no em van, però els recolzo a mort. Si els jugadors han pres aquesta decisió, els recolzaré a mort. Hem de protegir la salut dels socis, els empleats i les milers de persones que van als estadis». Diego Armando Maradona

Recolzament d’un rival

Notícies relacionades

El River es va trobar amb el suport d’un etern rival. Diego Armando Maradona, ídol de Boca Juniors, i entrenador del Gimnasia i Esgrima, va recolzar la decisió de renunciar a jugar malgrat que els altres partits sí que es disputaven.

«Mira que a mi els ‘gallines’ no em van, però els recolzo a mort. Si els jugadors han pres aquesta decisió, els recolzaré a mort», va dir Maradona a ESPN. Hem de protegir la salut dels socis, els empleats i les milers de persones que van als estadis».