Asunción

Ronaldinho, sota detenció preventiva al Paraguai per ús de document fals i presumpte blanqueig de diners

La policia també va detenir el seu germà en compliment de l'ordre dictada per la fiscal general

ronaldinho

ronaldinho / NORBERTO DUARTE (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

L’exastre del Barcelona Ronaldinho Gaúcho i el seu germà Roberto de Assis van tenir la nit més inesperada a Asunción. Abans d’emprendre el viatge a la capital paraguaiana potser van imaginar-se que els esperaven dies glamurosos. Ha passat al contrari. Van haver de dormir en una comissaria després de ser detinguts preventivament per ordre de la Fiscalia general. La situació de l’exjugador brasiler s’ha complicat. Ja no només se l’acusa d’haver intentat ingressar al Paraguai amb un document fals. D’acord amb el diari ABC, també s’investiga Dinho en el marc d’una causa per blanqueig de diners.

La decisió de detenir-lo preventivament va ser presa per la fiscal general, Sandra Quiñonez, per considerar que hi ha el risc que la persona intenti eludir l’acció de la justícia. Les autoritats tenen 48 hores per mantenir l’arrest o revocar-lo. Segons ABC tot dependrà dels informes demanats pels investigadors a Tributació i la Secretaria de Prevenció de Blanqueig de Diners i Béns (Seprelad). L’escàndol ja arrossega Dalia López, una empresària amb forta arribada al poder polític i que va convidar l’exjugador a participar en una jornada benèfica. Segons el sotssecretari de Tributació, Óscar Orué, des del setembre se seguia una pista que portava a López, considerada pels mitjans paraguaians una «intocable».

Els germans havien sigut interrogats divendres durant set hores al Palau de Justícia i el jutge de la causa va disposar que tots dos estaven «disfrutant del seu dret de llibertat». No obstant, dues hores més tard la causa va fer un gir i es va portar Ronaldinho juntament amb Roberto de Assis a la seu de l’Agrupació Especialitzada de la Policia. L’advocat Adolfo Marín va dir que no entenia el motiu de la detenció. «No sabem sota quina figura van ser detinguts», va dir Marín a periodistes.

Notícies relacionades

L’agenda a Asunción de la  Pilota d’Or 2005 contemplava inicialment una activitat amb nens, la inauguració d’un casino i el llançament del seu llibre de memòries. Tot va canviar des del moment que l’exastre va travessar Migracions amb un passaport adulterat. Per l’incident van ser imputats l’empresari brasiler Wilmondes Sousa Lima i les paraguaianes María Isabel Gayoso i Esperanza Apolonia Caballero, tots detinguts.

Ronaldinho també ha enfrontat problemes amb la justícia del seu país. Un tribunal de Rio Grande do Sul el va acusar de delicte ambiental i li va embargar diverses propietats. La justícia d’aquest Estat va arribar a retirar-li el passaport. L’exjugador del seleccionat campió del món 2002 el va recuperar amb l’ajuda del Govern d’ultradreta. Posteriorment, el president Jair Bolsonaro el va nomenar un dels «ambaixadors» de l’empresa oficial de Tursimo.

Temes:

Paraguai