EMBOLICS AMB HISENDA

L'eterna història entre el futbol i la justícia

Evasió d'impostos, violència sexual, manipulació de partits o demandes de paternitat asseuen grans cracs al banc dels acusats

zentauroepp46654777 madrid 21 01 2019 deportes  el ex jugador del real madrid cr190814204002

zentauroepp46654777 madrid 21 01 2019 deportes el ex jugador del real madrid cr190814204002

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

"Hisenda som tots", es diu. Tot i que n’hi ha molts que no comparteixen al cent per cent aquesta afirmació, la majoria ocupats pel futbol espanyol. Jugadors com Cristiano Ronaldo, Leo Messi i Luka Modric han passat pel banc dels acusats per haver evadit impostos. Més enllà de les polèmiques per casos de violència sexual, molts futbolistes tenen bastants comptes per retre amb la justícia per trames de manipulació corrupció

Les multes milionàries a cracs del futbol ja s’han convertit en un típic titular en les seccions d’esport, tot i que n’hi ha alguns pendents de judici, com ara Xabi AlonsoXabi Alonso. D’altres s’enfrontaven a anys d’investigació, com els duos formats per Raúl Bravo i Carlos Aranda, o per Juanma López i Mariano Aguilar. L’últim a sumar-se al club de tramposos és l’exmerengue Raúl González. 

Com més mediàtic, més procliu a defraudar. Aquesta sembla ser la norma. Ronaldo, Messi, Marcelo, Mourinho, Di María, Modric, Carvalho, Piqué, Mascherano, Alexis i Falcao se situen dalt de la llista de morosos, però tots han pagat i s’han evitat la presó. Xabi Alonso es resisteix i l’11 d’octubre anirà a judici, en què s’enfronta a cinc anys de presó. 

La justícia no dona a bast amb totes les investigacions per frau. Al juliol una operació policial es va fixar en el fons d’inversió Doyen Sports, actualment en el punt de mira de l’Audiència Nacional. L’exjugador de l’Atlètic i representant de futbolistes Juanma López i el jugador del filial Mariano Aguilar són els principals imputats. 

Manipulacions

També ressonen els casos de manipulació de partits com la tremenda ‘operació Oikos’, en què participen diversos tècnics i jugadors, alguns en actiu o retirats. Raúl Bravo i Carlos Aranda van ser detinguts en una investigació que pot esquitxar el polèmic president de la Reial Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, per unes subvencions a l’Osca. 

Però ‘Oikos’ no va ser pionera. L’any passat vam viure l’‘operació Pizarro’, amb 31 detinguts per haver forçat manipulacions en partits de Segona Divisió B i Tercera, i ‘Cortés’, que va seguir l’anterior, amb 21 arrestats. A València, encara està esperant el judici la manipulació del Llevant-Saragossa el 2011 que té36 futbolistes acusats, per a qui es demanen dos anys de presó, com també es demana la inhabilitació d’alguns exdirectius. 

Incògnites

Notícies relacionades

La llegenda per excel·lència del Reial Madrid, Raúl González, ara com a tècnic de la Castella, també viu a un pas del banc dels acusats. Per una acusació d’haver buidat una de les seves empreses per eludir el pagament d’un deute de 7,1 milions, el crac podria enfrontar-se a entre un i quatre anys de presó per un delicte econòmic d’insolvència punible.

Un altre cas més anecdòtic que es viu en la història entre el futbol i la justícia és el de la paternitat d’Eto'opaternitat d’Eto'o. Una noia de 18 anys reclama que l’exjugador blaugrana és el seu pare i encara espera el judici. Ara per ara, un jutjat li ha imposat el pagament d’una pensió de 1.400 euros al mes com a mesura cautelar. 

Temes:

Hisenda Futbol