La gran decepció

La comunitat francoportuguesa celebra pels carrers de París l'Eurocopa que se li va escapar a l'amfitrió

marcosl34657578 topshot   people watch on a giant screen the euro 2016 footb160711004705

marcosl34657578 topshot people watch on a giant screen the euro 2016 footb160711004705 / GEOFFROY VAN DER HASSELT

2
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARÍS

Portugal no només va trencar la maledicció contra els bleus, que havien guanyat els seus últims deu partits contra la selecçao des del 1975, sinó que ha sumit els aficionats gals en una profunda depressió quan tot el país assaboria la victòria des que el doblet de Griez­mann va classificar França per a la final al vèncer Alemanya.

    L’Eurocopa se’ls ha escapat i amb ella l’alegria que el país necessitava per posar una mica de bàlsam en un ambient social que en els últims mesos ha estat carregat de crispació. «No és possible, no és possible», es lamentaven els seguidors de la selecció francesa. A París, on estava tot preparat per celebrar el triomf dels nois de Didier Deschamps, només hi va haver esclats d’alegria entre la nombrosa comunitat francoportuguesa (1,2 milions a tot França) del sud de la capital.

    El torneig va debutar fa un mes sota l’elevada amenaça del terrorisme i la polèmica sobre la conveniència o no d’instal·lar zones perquè els fans seguissin els partits. Es va dubtar per moments davant el temor que les vagues en protesta per la reforma laboral alteressin la festa. Hi va haver inundacions i una insòlita crescuda del Sena al seu pas per París però, al final, només la violència dels hooligans li va prendre protagonisme al vessant purament esportiu.

    No es van complir els pronòstics del primer ministre, el culer Manuel Valls. «Jo dic que no hi ha mai dos sense tres i que a casa som pràcticament invencibles», havia augurat. I el president François Hollande haurà d’esperar per veure si el seu desig que «si l’equip de França pot contribuir que el país s’estimi més haurà guanyat el seu campionat». La seva derrota no impedirà que els bleus siguin rebuts avui al palau de l’Elisi pel cap de l’Estat francès.

La seguretat

El dispositiu de seguretat de la final va ser excepcional. Uns 3.400 policies i gendarmes estaven desplegats als Camps Elisis, on des de primera hora del matí estava prohibit aparcar i a partir de les 22.00 hores es va tallar al trànsit el tram que transcorre entre la plaça de la Concòrdia i l’Arc del Triomf.

Notícies relacionades

    A la fan zone de la Torre Eiffel, que estava plena fins a la bandera, hi havia 1.400 agents. Als voltants es van produir alguns enfrontaments poc abans del partit entre forces de l’ordre i aficionats que pretenien passar quan els accessos ja s’havien tancat. Mentrestant, a l’estadi de Saint-Denis, primer escenari dels terribles atemptats del 13 de novembre passat, 1.300 agents més s’encarregaven de vigilar que tot transcorregués amb normalitat.

     A pesar de la derrota, el 84% dels francesos mostren simpatia pels jugadors de la selecció, i el 77% es declara orgullós de ser francès gràcies a ells. El 81% creia que una victòria milloraria la moral dels francesos, encara que segons el 35% és poc probable que el futbol canviï la situació del país.