L'EUROCOPA 2016

Cristiano li guanya la batalla a Bale i classifica Portugal per a la final

L'astre blanc iguala Platini com a màxim golejador de la història de les Eurocopes

 

  / AP / DAVID JOSEK

4
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Cristiano Ronaldo ja és a la final del Saint-Denis. Després d’un torneig movent-se en la corda fluixa des del seu debut, amb un empat davant Islàndia, la selecció portuguesa va doblegar la Gal·les d’un combatiu Bale a les semifinals (2-0) i es jugarà el títol diumenge contra el vencedor de l’Alemanya-França.

L’astre blanc va obrir el marcador amb un cop de cap impressionant que li va servir per igualar Michel Platini com a màxim golejador de la història de les Eurocopes. L’exjugador francès, suspès per un escàndol de corrupció a la FIFA, va marcar nou gols en cinc partits el 1984; CR7 ha marcat els mateixos en 20 partits.

SALT FANTÀSTIC

Va saltar com si tingués molles, es va quedar suspès en l’aire i i va rematar de cap a la xarxa de forma inapel·lable la centrada de Guerreiro. Aquell cop de cap de Cristiano va despertar de cop a tothom. Fins llavors només hi havia hagut el no-res (m. 50). Poc després, Nani, el nou jugador del València, va desviar un xut de l’astre blanc per acabar amb les il·lusions d’una trista Gal·les (m. 53).

"Val més començar malament i acabar bé. Ens ho mereixem. Amb treball i humilitat les coses al final apareixen. Crec que guanyarem el títol, és el meu somni, però encara no hem fet res" (Cristiano Ronaldo)

Portugal va tancar el seu primer triomf del torneig als 90 minuts amb dos gols en tres minuts. Abans havien caigut Polònia als penals, Croàcia en la pròrroga i les taules dels tres partits de la fase de classificació davant Islàndia, Hongria i Àustria. És difícil aconseguir més amb menys, però també és cert que la selecció lusitana s’ha mantingut en l’elit durant aquest segle, fins al punt d’encandenar quatre semifinals en les cinc últimes edicions. 

EL RECORD DEL 2004

En aquesta ocasió tornarà a lluitar per un títol que se li ha resistit en tota la seva història, amb el tercer lloc del Mundial del 1966 amb Eusebio al capdavant i el subcampionat europeu del 2004, amb la dolorosa derrota a Lisboa davant Grècia. Cristiano, llavors amb 19 anys, va plorar com un nen aquell dia.

Si venç diumenge  a Saint-Denis, CR7 aconseguiria el seu primer títol amb la selecció i s'asseguraria una altra Pilota d'Or

Dotze anys després, l’estrella de Madeira tindrà una altra ocasió per aconseguir el seu primer trofeu amb la selecció. Potser és l’última en una carrera que ha entrat ja en la seva fase final. Un èxit a Saint-Denis gairebé li asseguraria la Pilota d’Or i li permetria superar Messi en un aspecte que turmenta el geni blaugrana. Leo va perdre l’última Copa Amèrica als penals, amb retirada inclosa de l’albiceleste, decisió que segurament acabarà meditant. 

El partit va començar i va acabar en Cristiano. Fins al seu fantàstic salt el xoc havia sigut un desastre. Seguint la línia general de tot el torneig, les semifinals van començar amb un partit lamentable. La primera part va ser el paradigma del tipus de futbol que ha predominat a França, marcat per la por, la contenció i l’avorriment. Ni un sol risc van assumir les dues seleccions, més pendents de no complicar-se que  no pas d’arribar a l’àrea. Un futbol per adormir. 

NOMÉS BALE

La primera notícia es va produir abans del començament amb l’absència de Pepe, assegut a la grada amb el sancionat William Carvalho. S’havia portat amb secretisme la presència o no del central portuguès, que no s’havia entrenat en tota la setmana. Bruno Alves, de 34 anys, un altre bregat en mil batalles va ser el seu substitut, mentre Ricardo Carvalho es va quedar a la banqueta. 

Un possible penal per agafada de Collins a Cristiano i un parell de detalls de Bale, tremendament motivat, va ser l’única cosa ressenyable del primer temps, disputat a foc lent, amb un ritme tediós. Portugal va tenir cinc arribades abans de passar per vestidors, l’última un cop de cap de Cristiano, i només tres Gal·les, que va deixar l’exprés de Cardiff massa sol en la batalla. La baixa de Ramsey, sancionat, va ser clau.

Notícies relacionades

Tampoc va brillar ningú a Portugal, amb un Renato molt apagat, fins que Cristiano va alterar el guió amb un salt que va catapultar els lusitans fins a París. Aquell cop de cap va obrir el camí de la glòria de la selecció de Fernando Santos, que va estar a un pas de l’eliminació davant Hongria.

Amb el pols decidit, Bale i Cristiano van mantenir el seu duel. Cap es va relaxar. Gareth va acariciar el gol i CR7 va tenir a prop el segon. Tots dos van veure una groga. Cristiano va guanyar la batalla, però Bale se’n va anar amb el cap alt. «Crec que guanyarem el títol. És el meu somni. Amb treball i humilitat arriben les coses», va dir Cristiano. 

Portugal, 2; Gal·les, 0

GOLS: 1-0 (m. 50) Cristiano Ronaldo, d'excel·lent cop de cap en una centrada de Guerreiro; 2-0 (m. 53) Nani, després de desviar un xut de Cristiano.