Els quarts de final

La passió de Cuadrado

L'explosiu carriler s'associa amb James per comandar una Colòmbia letal i imprevisible

Cuadrado, durant el partit davant l’Uruguai disputat a Maracaná.

Cuadrado, durant el partit davant l’Uruguai disputat a Maracaná. / AFP / EITAN ABRAMÓVITX

1
Es llegeix en minuts
RAUL PANIAGUA
BARCELONA

Dos tipus s'han entestat a portar l'alegria a una selecció acostumada a les desgràcies. Abans del Mundial en va patir una altra, com la pèrdua per lesió de la seva estrella Radamel Falcao. D'un dels tipus en parla tothom. És James Rodríguez, el pitxitxi del Mundial, un excel·lent mitjapunta que suma cinc gols i ja està a l'agenda de Florentino Pérez. De l'altre se'n parla menys. És Juan Guillermo Cuadrado, un extrem voraç, imprevisible i letal. Un carriler explosiu. L'ànima de Colòmbia.

«Tothom parla de James. L'admiro, és un gran jugador, però per mi el millor és Cuadrado. És més desequilibrant per la seva gambeta i la seva cintura. Si li dónes avantatge, és incontenible», reflexiona el brasiler Fernandinho, que avui serà titular per la sanció de Luiz Gustavo.

No li falta raó al migcentre. Cuadrado (Necoclí, 26 anys) està firmant un campionat extraordinari. Ningú com ell representa el poder d'una selecció impetuosa i atractiva, que ja ha aconseguit el millor resultat de la seva història als Mundials. El jugador del Fiorentina és un portent físic. Múscul, potència, resistència, força i talent es conjuguen en un futbolista d'1,77 metres, que és letal quan experimenta la seva màxima acceleració.

Líder d'assistències

Notícies relacionades

La seva posició favorita és la de volant, però a la pràctica és un extrem d'increïble recorregut que pot jugar de lateral. Més d'un culer el veuria com el recanvi perfecte de Dani Alves, tot i que el Bayern de Guardiola també el vol. Jove i afamat d'èxits, Cuadrado és clau en la selecció cafetera. Ha participat en gairebé tots els gols i és el líder d'assistències del torneig (4), davant l'holandès Blind (3). «El Brasil té Neymar; l'Argentina, Messi, i nosaltres, Cuadrado, un punyal en l'un contra un», assegura Carlos Osorio, l'exjugador colombià que dirigeix l'Atlético Nacional.

Cuadrado va començar de davanter als 18 anys a l'Urabá, però de seguida va endarrerir la seva posició. Lateral a l'Independiente de Medellín, va ser fitxat per l'Udinese el 2009, però el seu descobriment s'ha produït al Fiorentina en les dues últimes temporades. Al Brasil està en el seu millor moment. La passió de Colòmbia passa per les seves botes.