Entrevista al cofundador de l’escola Waldorf-Steiner El Til·ler

Klaus Esser: «El mòbil causa més distraccions que beneficis»

Segons Esser, els ‘smartphones’ no són eines útils per a l’aprenentatge

En la pedadogia Waldorf, les pantalles queden fora de l’equació educativa. Per contra, la pissarra, els guixos, els exercicis pràctics i el treball en grup són tendència.

Klaus Esser: «El mòbil causa més distraccions que beneficis»
1
Es llegeix en minuts

El professor de música Klaus Esser és un dels impulsors de la formació Waldorf a secundària a Bellaterra, a través de la fundació de l’escola Waldorf-Steiner El Til·ler. Esser desgrana un dels pilars de la pedagogia Waldorf: dins de l’aula, els mòbils estan prohibits, mentre que l’èmfasi es posa en les capacitats socials i intel·lectuals i el fet d’estar present.

¿A El Til·ler, mòbils dins o fora de l’aula?

-Fora de l’aula. La presència del mòbil no ajuda que els adolescents es concentrin millor, sinó que en general és més aviat al revés: causa més distraccions que beneficis. 

-En aquest sentit, ¿quina influència té el mòbil en la conducta dels joves?

Quan tenen el telèfon, tenen tendència a aïllar-se, a estar més dispersos i amb menys capacitat d’aprendre. La presència del mòbil disminueix molt la voluntat dels alumnes: en la realitat, les coses no són immediates ni tan fàcils com en l’entorn virtual. 

-¿Quin posicionament proposa la metodologia Waldorf respecte a l’‘smartphone’?

-El més important per a nosaltres és que els nens i nenes estiguin presents, que facin coses pràctiques, per la qual cosa allunyem les pantalles el màxim temps possible, també a la secundària. En aquest sentit, les capacitats intel·lectuals i socials no es desenvolupen a través del mòbil, sinó en la realitat. A l’escola, es busca que l’alumne pugui viure amb el grau més elevat de llibertat possible i moltes vegades, justament davant de la pantalla, no som tan lliures. Realment, ¿utilitzem les pantalles com a eines útils o l’únic que fan és controlar-nos, fins al punt que no podem desenganxar-nos-en?

-¿I al batxillerat?

-La formació sí que està més relacionada amb les pantalles, ja que l’alumnat de vegades necessita buscar informació per fer els deures, per exemple.

Notícies relacionades

-¿Quin paper juguen els adults a educar un adolescent sense mòbil?

-Hem de fer un ús responsable del mòbil perquè ens prenguin com a exemple. També els professors: som responsables de parlar amb ells sobre les noves tecnologies i conscienciar-los de la influència i els efectes addictius de les xarxes socials, per exemple.