JOAN GUÀRDIA OLMOS, RECTOR DE LA UNIVERSITAT DE BARCELONA

«Som més universitat que mai»

Davant els reptes globals, el coneixement s’ha convertit en l’eina per interpretar el passat, entendre el present i preservar el futur, i les universitats som actor central

«Som més universitat que mai»
1
Es llegeix en minuts

L’ecosistema català d’universitats i investigació, com a espai de referència europea i global, es converteix en un marc idoni per afrontar aquestes transformacions.

Un repte que requereix dinàmiques de cooperació i responsabilitat compartida que continuarem liderant des de la Universitat de Barcelona. Abans que res, remarcant que som públiques. Les Universitats som un dels principals exponents del bé comú. Tant pel que generem com per la funció que cobrim com a eina de progrés i igualtat.

Destaquem que som catalans. Ens connectem al món des d’un entorn cultural, lingüístic, social i polític tan obert com propi. La generació, gestió i transferència del coneixement només poden assolir el seu màxim potencial fent valer la diversitat, que implica treballar per l’equilibri entre la dimensió local i global.

Som innovadores. Els reptes que tenim exigeixen trencar les fronteres del coneixement en tots els camps: des de la neurociència i la gestió de conflictes internacionals, passant per la biomedicina fins a la resposta davant l’emergència climàtica. Una innovació que, al seu torn, requereix avançar en el coneixement i promoure que tingui més impacte transformatiu.

Reforcem que som ètiques. El caràcter públic exigeix que siguem fidels als deures de transparència, integritat, rendiment de comptes i bon govern que tenim davant la societat. Però, sobretot, perquè la investigació i la docència només poden ser d’excel·lència si són ètiques.

Som cultura. El binomi cultura-coneixement és ineludible en una societat que aborda el futur amb solvència. La nostra presència a la ciutat, tant en termes patrimonials com de programes d’activitats, ens converteix en centre neuràlgic de la vida social i cultural de la ciutat.

Notícies relacionades

Som crítics. Només des del qüestionament serem capaços de trencar les fronteres que ens permetin avançar cap a millors societats. Un objectiu que resulta encara més fonamental quan parlem de formar la ciutadania del futur.

Finalment, reivindiquem que som plurals. La diversitat que acullen les universitats és la seva raó de ser. Una pluralitat que pivota sobre grans consensos com la defensa dels principis democràtics, els drets humans, el rebuig de qualsevol discriminació o la defensa de la igualtat d’oportunitats. Aquests elements defineixen l’ADN de la Universitat de Barcelona i guiaran la seva transformació en els pròxims anys. Perquè sent públiques, catalanes, innovadores, ètiques, culturals, crítiques i plurals, som universitat.

Temes:

Apunts