Gravació controvertida

La crítica viral de la infermera de Cadis perquè s’ha de treure «el p... nivell C1» de català per a una oposició

  • L’Hospital de la Vall d’Hebron investiga el vídeo viral de la infermera que es nega a aprendre el català

La crítica viral de la infermera de Cadis perquè s’ha de treure «el p... nivell C1» de català per a una oposició

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Hospital de la Vall d’Hebron (Barcelona) investigarà les «circumstàncies» en les quals una infermera va gravar un vídeo, dins del centre, en el qual carregava contra l’exigència de l’Administració de disposar del «puto C1 de català». Des de fa més d’una dècada, és imprescindible que tots els funcionaris de la Generalitat i dels ajuntaments catalans disposin del nivell C de català o d’un certificat equivalent que acrediti que coneixen i parlen el català. També el conseller de Salut, Manel Balcells, ha qualificat d’«intolerables» els fets.

Una jove infermera de la Vall d’Hebron, Begoña Suárez, s’ha fet viral per un vídeo que ha penjat a TikTok en el qual es queixa que, per optar a les oposicions d’infermeria a Catalunya, se’ls exigeix disposar del «puto C1 de català», que ella, malgrat que hi ha «3.500 places», no es traurà. «Que es tregui el C1 de català la meva mare».

«S’investigarà aquest fet i les circumstàncies en les quals s’ha produït. No podem tolerar que dins de les nostres instal·lacions, en horari laboral i amb l’uniforme de la institució es facin vídeos que no tenen a veure amb l’activitat assistencial. És evident que no representen la institució ni el centre», assenyala la Vall d’Hebron.

«Declaracions com aquestes són intolerables en una servidora pública. Des del centre fins al departament arribarem fins al fons de la qüestió. Obrim un expedient. El sistema sanitari ha de garantir l’atenció en la llengua pròpia de Catalunya, en això treballem cada dia», ha declarat el conseller Manel Balcells a través de Twitter. Segons ell, «exemple de bones pràctiques» dels professionals «són els que venint d’on vinguin tenen interès i es formen per aprendre, conèixer i parlar el català». «Aquests són la majoria i volem posar-los en valor», ha afegit.

Reaccions en la xarxa

En la xarxa, les reaccions a favor i en contra no s’han fet esperar. Predominen els que asseguren que és un requisit imprescindible des de fa temps fins i tot en altres comunitats d’Espanya, com Galícia, el País Valencià, les illes Balears i Euskadi.

Notícies relacionades

De fet, un dels tuitaires assenyala precisament això, que Suárez surt en el vídeo acompanyada d’una noia basca: «I el pitjor és que d’aquestes tres una és d’Euskadi, que allà s’aplica el mateix, treure’s el C1 d’eusquera».

En el vídeo, la infermera surt acompanyada per una companya de Granada i una altra d’Euskadi, que quan diu que ella farà les oposicions rep les crítiques de la seva companya: «Clara, sisplau, m’estàs desmuntant el vídeo, tia». I és llavors quan la tal Clara es posa a parlar català: «Escolta, noia, que jo puc parlar català».