Construïda el 1530

La particular casa de pedra que costava un euro i per la qual algú n’ha pagat 294.600

La singular casa de pedra del segle XVI que pot ser teva per 1 euro

Un Porsche abandonat durant 30 anys es ven per 2,3 milions d’euros

La vivenda té l’aparença d’una torre de vigilància i està envoltada de terres de cultiu, però també està totalment deteriorada

La particular casa de pedra que costava un euro i per la qual algú n’ha pagat 294.600

BOND WOLFE

2
Es llegeix en minuts
Alexandra Costa

No hi ha dubte que és una casa especial. A part d’haver estat construïda pels volts de 1530, és tota de pedra i això la converteix en una de les poques construccions tan antigues que es mantenen dempeus en el Regne Unit. Per si sola ja és una joia arquitectònica, però la història que té darrere també li dona cert caixet. Per això va sorprendre a propis i estranys que el seu amo decidís vendre la singular casa de camp High Heath, a Sutton. Més ben dit, subhastar-la, i per menys d’un euro. Però el que ha sorprès més és que algú hagi pagat per ella 294.625 euros. Sobretot perquè està totalment deteriorada.

Per fora, la casa sembla idíl·lica. Consta de tres pisos i té un jardí i vistes a una vall, a més d’estar envoltada de terres de cultiu. Sembla una torre de vigilància perquè és molt estreta i té unes finestres diminutes.

Les plantes de la vivenda estan connectades per una (estretíssima) escala de cargol, també massissa. Les façanes són de pedra, com la teulada, una de les característiques més rellevants de l’edificació, segons els experts. Per això es fregaven les mans amb la suma que es podria arribar a pagar per High Heath. En canvi, les fotografies i el ‘tour’ virtual mostren un panorama molt diferent i decadent.

Les fotos parlen per si soles

Els qui estaven interessats a licitar per la casa també la podien visitar presencialment, de manera que qui hagi pagat gairebé 300.000 euros per ella és conscient del que ha comprat: no se’n salva ni la maneta de la porta i la reforma li costarà una altra bona suma. A més, l’anterior amo no es va molestar a buidar-la de mobles i altres estris, de manera que sembla encara més ruïnosa.

«Requereix una renovació total», va avisar el director executiu de la casa de subhastes Bond Wolfe, Gurpreet Bassi. Qui avisa no és traïdor i el nou propietari haurà de reformar-la de dalt a baix. Però amb una condició: la façana i la teulada són intocables perquè són patrimoni d’Anglaterra.

Construcció de pedra única

Notícies relacionades

Al segle XVI, el benefactor John Harman, que més tard es va convertir en el bisbe John Vesey i capellà del rei Enric VIII, va manar construir una cinquantena de cases de camp al camí Withy Hill, a 3,4 quilòmetres del centre de Sutton. Anomenades High Heath, tenien una finalitat: allà viurien els seus servents. I així va ser.

Totes tenien un entramat de fusta, però el que més cridava l’atenció eren les  façanes de pedra. Només hi havia una petita finestra per pis, per això sembla una torre de vigilància. Això sí, a dins hi ha una gran xemeneia. Més de 500 anys després, la més petita de totes aquelles cases és l’única que segueix dempeus, la protagonista d’aquesta història.