MeToo

Kevin Spacey declara a judici per un cas d’agressió sexual de fa 36 anys

L’actor va deixar d’aparèixer a les pantalles l’octubre del 2017

Kevin Spacey, en una imatge promocional de ’House of cards’.

Kevin Spacey, en una imatge promocional de ’House of cards’. /

3
Es llegeix en minuts
France Presse

Cinc anys després de l’inici del moviment #MeToo, l’actor Kevin Spacey compareix aquest dijous en un procés civil a Nova York, per una demanda presentada pel també actor Anthony Rapp, que l’acusa d’agressió sexual quan tenia 14 anys, el 1986.

L’exestrella de Hollywood de 63 anys ha arribat amb aspecte relaxat i somrient, vestit amb un vestit blau, camisa blanca i corbata al voltant de les nou del matí hora local (les tres de la tarda a Espanya) al Tribunal Federal de Manhattan, precedit pel seu denunciant.

El judici civil ha començat al voltant de les 9.30 del matí amb la selecció del jurat popular del tribunal presidit pel jutge Lewis Kaplan.

‘Mal a la integritat física’

Spacey pot ser condemnat a danys i perjudicis significatius. Rapp li reclama 40 milions de dòlars. Però el càrrec inicial d’«agressió sexual» finalment no ha sigut confirmat pel jutge Kaplan, a causa de fets considerats prescrits i que no estan inclosos en la llei de protecció infantil de Nova York del 2019.

El jutge ha imputat a Spacey el càrrec de «mal a la integritat física» de Rapp, que arran de l’abús hauria patit «angoixa emocional», segons un document judicial de juny.

Afectat pel Me Too

Kevin Spacey Fowler, nom complet de l’actor doblement guanyador del Óscar per «Sospitosos habituals» i «American beauty», ha desaparegut de les pantalles des d’octubre del 2017, quan es va convertir en un dels primers afectats per les denúncies del moviment global #MeToo, sorgit als Estats Units.

El seu acusador, el nord-americà Anthony Rapp, que complirà 51 anys a finals d’octubre, ha sigut protagonista de la sèrie «Star Trek: Discovery». El setembre del 2020, Rapp va presentar una denúncia contra Spacey per insinuacions i una suposada agressió sexual en una festa a Manhattan el 1986. Llavors la presumpta víctima tenia tot just 14 anys i el presumpte agressor el doble, 28.

A finals d’octubre del 2017, Rapp va acusar per primera vegada Spacey amb tota mena de detalls en declaracions al mitjà BuzzFeed News. L’endemà, Spacey li va presentar a Twitter les seves «sinceres disculpes» pel seu «comportament [d’home] borratxo i profundament inapropiat». Després que la demanda presentada el 2020 davant un tribunal penal federal no prosperés, el denunciant la continua en el civil.

L’escrit del jutge Kaplan detalla que a la festa de 1986, «segons l’afirmació del senyor Rapp, el senyor Fowler (Kevin Spacey) el va aixecar, la seva mà ‘va fregar’ per uns segons la peça que cobria les natges del senyor Rapp, després el senyor Fowler va col·locar el senyor Rapp en un llit, de cara amunt, i després es va ajeure completament vestit, breument i parcialment al costat i a sobre del senyor Rapp».

Després d’aquest esdeveniment, l’adolescent va abandonar ràpidament la festa, segons la justícia.

En la seva declaració, 35 anys després dels fets, Rapp va reconèixer que no hi va haver «petons, nuesa, tocaments sota de la roba i declaracions o insinuacions de caràcter sexual» durant aquest «intercanvi» que no va durar més de dos minuts.

Notícies relacionades

L’advocada de Spacey, Jennifer Keller, va escriure en un correu electrònic a l’AFP aquesta setmana que aspira que l’actor pugui «defensar-se davant un jurat imparcial».

Kevin Spacey ja ha tingut problemes amb la llei als Estats Units i el Regne Unit. A Londres està sent processat per agressions sexuals a tres homes entre març del 2005 i abril del 2013, quan era director d’un teatre, i de les quals es va declarar innocent el mes de juliol passat.