MÉS PERIÓDICO

Un «volcànic» príncep Guillem pren posicions en la successió al tron d’Anglaterra

  • El príncep, que manté una tensa relació amb el seu pare i està a punt de complir els 40, té idees pròpies per renovar la institució.

Un «volcànic» príncep Guillem pren posicions en la successió al tron d’Anglaterra

REUTERS

4
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Un príncep temperamental. La calma que mostra en públic no es correspon amb el caràcter «volcànic» i els sobtats canvis d’humor en privat. És volàtil i perd els estreps fàcilment. Així descriuen el futur hereu al tron d’Anglaterra els que el tracten a diari. Guillem, duc de Cambridge, farà aquest juny 40 anys pocs dies després de les grans celebracions pel jubileu de platí d’Isabel II. El nen que els britànics van veure per primera vegada quan era un nadó, embolicat en una toqueta als braços de la seva mare, Diana de Gal·les, arriba a la maduresa. Jugarà un paper decisiu en el futur de la monarquia britànica. Però, ¿com serà el futur rei?

Temperamental i emotiu

«Un monarca molt diferent del seu pare i de la seva àvia», afirma el periodista Robert Jobson, autor d’una biografia sobre el príncep Carles, que porta tres dècades seguint les incidències del ‘royals’. En un recent article per al ‘Daily Mail’, Jobson deixa entreveure alguns trets d’un personatge molt gelós de la seva intimitat. Ajudants reials i altres empleats en la cort dels Cambridge parlen des de l’anonimat d’un home amb caràcter emotiu, que aixeca el to quan perd els nervis i que de vegades és difícil de portar.

Una d’aquestes bronques devia tenir lloc després de la catastròfica gira pel Carib dels ducs al març. Quan va tornar, Guillem va convocar una reunió d’emergència amb els seus principals assessors i relacions públiques per exigir responsabilitats. La parella va haver de suspendre la primera etapa a Belize i confrontar a Jamaica i a les Bahames un creixent sentiment republicà, amb recriminacions sobre el paper de la monarquia en l’esclavitud a les antigues colònies. Les simpàtiques i exòtiques fotos de tots dos en excursions i celebracions, o els aduladors comentaris al vestidor impol·lut de Caterina, no van poder amagar els retrets i crítiques que els convidats van rebre. L’herència de l’imperi s’esvaeix. Els antics súbdits volen disculpes i reparacions econòmiques.

Bel·ligerància i confrontació

Guillem ha trencat les relacions amb el seu germà Enric i la situació entre ells es dona per perduda. La que manté amb el seu pare també és difícil en ocasions.  D’acord amb Jobson, a Carles li sorprèn de vegades el nivell de bel·ligerància i confrontació del seu fill, que sembla que oblida l’ordre jeràrquic i no controla el vocabulari al parlar amb el futur rei, d’acord amb gent de palau. Tots dos, no obstant, estan prenent junts decisions per al futur de la monarquia, com apartar el príncep Andreu de qualsevol paper en la família reial després de l’escàndol d’abusos sexuals.

Guillem i Catalina viuen un moment daurat. La premsa els mima, els adula. L’últim llibre de xafarderies sobre la família reial, ‘The Palace Papers: Inside the House of Windsor. The Truth and the Turmoil’, no n’és una excepció. La veterana periodista britànica Tina Brown, exeditora de ‘Tatler’, ‘The New Yorker’, ‘Vanity Fair’ i ‘George’, aquella revista fallida llançada pel malaguanyat John F. Kennedy fill, presenta el futur hereu com un dels pocs personatges que manté la calma i que està a l’altura al palau.

Brown, que ha fet la major part de la seva carrera als Estats Units i que fa uns anys va escriure un llibre sobre la princesa Diana, afirma que «amor i estratègia seria un bon nom per a un perfum de Caterina Middleton». Conscient que els sondejos mostren la preferència que Guillem es converteixi en rei després de la mort d’Isabel II, reconeix que la jove parella «desperta més expectatives, però també es veurien obligats a reinventar la monarquia i els serà més fàcil si Carles assumeix alguns dels costos d’aquesta transformació tan necessària».

‘The Cambridge Way’

Notícies relacionades

Aquesta reinvenció està en marxa i té nom: The Cambridge Way (a l'estil dels Cambridge). Guillem, segons filtracions sempre anònimes, vol acabar amb el principi establert per la tradició reial de «mai queixar-se, mai donar explicacions». La reforma inclouria rebaixar a la meitat el personal quan es converteixi en el príncep de Gal·les.

El pas previ al canvi seria el trasllat de residència oficial. Els ducs i els seus tres fills deixarien a finals d’estiu el palau de Kensington a Londres per mudar-se a Windsor, a prop de la reina. El príncep Jordi, de 8 anys, ja ha començat a assistir a una escola allà. La finca d’Adelaide Cottage, a Great Windsor Park, podria ser l’elegida. Una propietat amb un passat sulfurós. Allà va ser on, en la dècada dels 50, va viure el capità Peter Townsend, amant secret de la princesa Margarida, la germana de la reina.