A punt de sortir del forn

‘Motomami’: tot el que se sap del nou disc de Rosalía, cançons, gira, vídeos...

Aquest 2022 per fi serà l’any del relleu de ‘El mal querer’, l’àlbum que va catapultar la catalana a l’estrellat global

‘Motomami’: tot el que se sap del nou disc de Rosalía, cançons, gira, vídeos...

INSTAGRAM ROSALIA

5
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La pregunta és: ¿Rosalía aconseguirà superar amb ‘Motomami’ l’èxit mundial que va assolir amb ‘El mal querer’? Dos anys aC (abans del coronavirus) Rosalía Vila Tobella(Sant Cugat del Vallès, 1993), l’artista que «no havia escoltat flamenc fins als 13 anys» va aconseguir posar una pica a Times Square amb el seu segon disc, un àlbum experimental i conceptual que va veure la llum el 2 de desembre del 2018, i que explica una relació violenta en 11 capítols inspirats en una novel·la occitana del segle XIII. Alguna cosa, a priori, tan poc comercial com cantar amb veu de soprano buleries, tangos, seguidilles i soleares revisades convenientment des del punt de vista de la seva generació (la del trap i el sàmpler) va ser un èxit ‘tra tra’ des del seu primer ‘single’ (’Malamente’. Cap. 1: Auguri), i la va catapultar a nous nivells de reconeixement general al mercat de la música en espanyol i molt més enllà. Es va guanyar no només el públic, sinó els crítics, gràcies també a una desena de vídeos firmats per Canadà que van acabar d’arrodonir la proposta artística trencadora i original.

Ara, dos anys dC –i amb una pandèmia pel mig-, sabem que aquest 2022 serà segur el del relleu de ‘El mal querer’, que és qüestió de dies o setmanes que ‘Motomami’ vegi la llum i descobrim si respon a les expectatives creades en aquests més de tres anys de feina, en què la diva catalana ha col·locat ‘non-stop’ col·laboracions exitoses, com ‘TKN’, amb Travis Scott; ‘Con altura’, amb El Guincho i J. Balvin, o ‘Tu x Mi’, amb Ozuna. De moment, Rosalía ha publicat tres avenços –‘La fama’, una batxata en què repeteix amb The Weeknd (i en què compta amb Danny Trejo, àlies ‘Machete’ per al seu vídeo); ‘Saoko’, una cançó urbana amb picada d’ullet a Daddy Yankee, i ‘Hentai’, que la seva lletra incongruent ha descol·locat fins i tot els fans més acèrrims-, i ‘Rolling Stone’, que ja ha escoltat el disc, assegura que ve una «obra mestra», «innovadora» i «avantguardista». A més, gràcies a @holamotomami, el compte privat que Rosalía va obrir al públic a finals de l’any passat, han transcendit nous detalls del pròxim treball que recopilem aquí.

Un nom amb significat

Més enllà del joc amb les papallones de les ‘emes’ del títol, ‘Motomami’, i les que voletegen al clip d’estètica trencadora amb què a principis de novembre Rosalía va anunciar el tercer disc, hi ha un significat (i no només per la musicalitat cacofònica). Fa referència a la societat Motomami S.L., que Rosalía va crear el 2019 al costat de la seva mare, Pilar Tobella, que es dedica a activitats relacionades amb la representació d’artistes. A més, l’empresa, en què la seva progenitora figura com a administradora, no se centra només en la música, sinó que inclou altres àmbits com la interpretació i la literatura, a més d’assessorament d’imatge i gestió de xarxes socials.

Primera ‘tracklist’

A finals de gener del 2021, Rosalía va obrir el compte privat @holamotomami, que va inaugurar amb el quadro de Basquiat ‘Arroz con pollo’ (1981). El perfil transcorria amb imatges de moments personals i selfies fins que a partir de març es va començar a omplir de fotos a l’estudi de gravació: el seu Mac connectat a la taula de barreges, teclats, pantalles i ordinadors, sessions esgotadores de gravació «de 15 hores»... Després, la feina i el plaer es barregen i apareixen les primeres imatges amb Rauw Alejandro, algun nu artístic i homenatges a músics com el rei de la batxata Antony Santos, Dalí o a frases de la seva inspiradora àvia Rosalía («Beneït sigui el sol, beneït sigui el dia, beneït sigui el senyor que ens els envia»). En aquest temps Rosalía també ha anat penjant diverses llistes amb noms de cançons. Al maig va pujar una foto d’una pissarra plena de títols i va exclamar: «L’estic acabant. OMG. Està passant». La possible nova ‘tracklist’ de Rosalía inclou ‘Saoko’, ‘666’, ‘Bulerías’, ‘Delirio’, ‘Bizcochito’, ‘Candy’, ‘La fama’, ‘Como 16’, ‘Genís’, ‘Hentai’, ‘Cuuuuuute’, ‘La combi –la nova col·laboració amb la seva amiga Tokischa que va avançar a TikTok-, ‘Aislamiento’ i ‘Vamo’ allà’. I queden ratllats ‘Motomami’, ‘Chiken teriyaki’, ‘Iaia’ i ‘Tego’. Però, tenint en compte que ‘Motomami’ dona títol al disc, ¿seran aquests els primers ‘singles’?

Vídeoclips en marxa

Gràcies al mateix compte d’Instagram han transcendit algunes imatges d’un dels pròxims videoclips de la nova «era Motomami», com l’ha batejat la mateixa Rosalía. En una de les cintes es pot veure un bosc i un gos preciós de cabell blanc. «Avui he corregut amb el Chip x el camp i he provat els smores x 1a vegada a la meva vida i ha sigut el rodatge més bonic en el q he estat mai», descriu junt diverses fotos de l’animal, d’altres, amb membres de l’equip de filmació i un petit clip cremant malvins en una foguera de nit. En altres fotos apareix com una texana suggerent a sobre d’un toro mecànic. I en una altra publicació ‘sospitosa’ es veu el seu nòvio, Rauw Alejandro, envoltat d’un grup de noies (¿ballarines?) amb perruca blava.

Col·laboracions

A més d’amb The Weeknd i la seva inseparable Tokischa –«‘Las amiga’ que es besen són la millor companyia», canten les dues en el tema ‘Linda’ de la rapera dominicana-, ‘Motomami’ pot venir carregadet de col·laboracions de primera fila. Pel que ha anat transcendint, Pharrel Williams formarà part presumiblement de la producció. A més, al portal d’informació sobre Rosalía a Twitter, @RosaliaInfo, s’ha apuntat a una possible participació amb el raper nord-americà Frank Ocean –«l’artista més brillant que existeix», ha remarcat a Twitter Rosalía- i fins i tot amb Kanye West. Els fans també veuen probable un duo amb Billie Eilish i fins i tot amb Nathy Peluso.

Pròxima gira

A jutjar per una altra foto que ha penjat, Rosalía tindria ganes de gira (la de ‘El mal querer’ va acabar a finals del 2019), i ja estaria entre els seus plans tornar a sortir a la carretera. L’artista de Sant Esteve Sesrovires ha compartit un ‘post’ la foto d’un bloc en què es pot llegir: «Motomami Tour», al costat d’un cor vermell. I com a comentari futurible: «Makinando».

Temes:

Rosalía