‘Fuga’ de creadors de contingut

De Willyrex a Rubius: aquests són els youtubers que se n’han anat a Andorra

  • En plena fuga de col·legues a Andorra, Ibai Llanos ha manifestat el seu sentiment de responsabilitat social amb els impostos.

  • Altres famosos creadors de contingut com Vegetta777 i TheGrefg han aprofitat l’oportunitat de tributar al país veí

  • El Rubius, un dels youtubers més populars, ha anunciat que ben aviat serà un més dels ‘amants’ del Principat

De Willyrex a Rubius: aquests són els youtubers que se n’han anat a Andorra
7
Es llegeix en minuts

Resulta impossible posar en dubte l’auge dels creadors de contingut. Durant el 2020 va créixer exponencialment el seu paper com a font d’entreteniment, va ser l’any de la seva consagració. En les primeres setmanes del 2021, continuen demostrant que la seva importància mediàtica no deixa de créixer. L’any 2021 va començar fort, amb TheGrefg ajuntant gairebé dos milions i mig d’espectadors en una retransmissió de Twitch, i aconseguir així un rècord absolut. El següent a posar la comunitat potes enlaire va ser Ibai, anunciant la creació d’una marca pròpia que presentarà ben aviat, i ara, per si no n’hi hagués prou, Rubius ha anunciat que se’n va a viure a Andorra.

Ibai, junt amb Alexelcapo, ha sigut un dels pocs que s’ha posicionat en contra d’abandonar Espanya buscant una millor situació econòmica personal. L’‘exili’ dels creadors de contingut ha tornat a l’actualitat amb el rècord de TheGrefg, i la qüestió ha arribat al Congrés dels Diputats. La setmana passada, Gabriel Rufián es feia seu un discurs d’Ibai Llanos sobre la responsabilitat de pagar imposats. Ara, amb la mudança de Rubius, el regateig dels creadors de contingut a l’Agència Tributària torna a estar de moda. Sense amagar que abandonar Espanya li permetrà guanyar més diners, Rubius ha explicat que en part marxa per estar amb els seus amics, que ja fa un temps que disfrutend’Andorra.

Willyrex (Guillermo Díaz Ibáñez, 27 anys)

Conegut per molts dels seus amics com ‘el pare de Youtube’. Ell va ser el pioner dels ‘gameplays’, vídeos en els quals es gravava jugant partides a la videoconsola i els pujava a internet. La seva habilitat als comandaments de ‘Call of duty: modern warfare 2’ el van portar a l’èxit que li permetria fer contingut de tot tipus. Recentment, ha sigut pare, i és així un dels primers creadors de contingut que va començar com un nen i ara és ell qui té un fill. 

Vegetta777 (Roberto de Luque Batuecas, 31 anys)

La carrera de Vegetta sempre ha anat molt lligada a la de Willyrex. Tant, que el 2014 tots dos se’n van anar a viure junts als Estats Units. Segons ells, es van mudar a Los Angeles per «ser més a prop dels esdeveniments», tot i que ja molts van dir que aquest moviment va ser amb una intenció de buscar millors condicions fiscals. L’aventura de ‘Wigetta’ –així s’anomenava el duo– per la ciutat de les estrelles va ser molt curta, però els va valer per guanyar una enorme quantitat de seguidors, en especial entre el públic llatinoamericà. Al tornar, Willy i Vegetta es van mudar a Andorra, on viuen «porta amb porta» i des d’on han seguit amb els seus negocis. El 2018, es van convertir en socis majoritaris de MAD Lions, un dels millors clubs d’eSports.

TheGrefg (David Cánovas Martínez, 23 anys)

El rei de Twitch és a Andorra des del 2018, i malgrat que ja ha deixat clars els motius de la seva mudança en diverses ocasions, ha tornat a ser el focus de la polèmica. Des del moment en què va decidir abandonar Espanya, va ser molt sincer amb els motius que el van portar a canviar de residència. «Si puc estalviar tots els diners que pugui durant aquests anys, doncs millor que millor. I és tot legal. Andorra no és un paradís fiscal». El mateix any en què va marxar a Andorra, TheGrefg, especialment conegut pels seus vídeos de ‘Fortnite’, va deixar caure a ‘La Resistencia’ de David Broncano que tenia uns 2 milions d’euros al banc. Un any abans d’això, TheGrefg va adquirir el Team Heretics, club referent en els ‘shooters’ (videojocs de trets).

LOLiTO FDEZ (Manuel Fernández, 30 anys)

Si TheGrefg és un dels jugadors de ‘Fortnite’ més populars del món, LOLiTO és un dels millors. Va guanyar dues vegades el torneig de creadors de contingut organitzat per Rubius i va arribar a participar en un torneig de l’E3, l’esdeveniment més important dels videojocs. Va saltar a la fama amb els vídeos de les seves impressionants partides, i va ser conegut per molts el 2018, quan va anunciar, de forma bastant polèmica, que marxava a Andorra. «A mi Espanya m’ha donat molt poc» va dir en un dels seus ‘streams’. «A Andorra es paguen impostos, però no ‘et sablegen’ com aquí a Espanya». A l’adonar-se que el seu missatge no va ser el més adequat, el mateix LOLiTO va demanar disculpes per un missatge «lamentable», segons les seves pròpies paraules. Sent copropietari de Vodafone Giants, un equip d’eSports punter a Espanya, la fortuna de LOLiTO és lluny de ser poca.

aLexBY11 (Alejandro Bravo Yañez, 27 anys)

Alexby és un altre dels mítics creadors de contingut espanyols. Va començar molt lligat a Willyrex, amb un contingut molt competitiu, però a mesura que va passar el temps es va acostar més cap a un producte enfocat a l’humor. Això el va acostar a Rubius, un dels seus millors amics, amb qui ara es mudarà a Andorra. No viuran junts, però tots dos han anunciat el canvi de casa en poques hores. D’aquesta manera, guanya força l’argument de Rubius quan diu: «Literalment, tots els meus amics són allà», ja que en moltes ocasions Rubius i Alexby han gravat vídeos junts, de manera que poden continuar treballant en equip.

ElmiilloR (Elm Cherto Gallostrá, 26 anys)

Notícies relacionades

Aquest mateix mes ElmiilloR ha complert un any vivint a Andorra, i sembla que se’n sent molt orgullós, ja que al seu perfil de Twitter llueix la bandera del Principat. Després de les eleccions generals del 10 de novembre, es va sincerar i va dir «Quin millor moment per anar-me’n a viure a Andorra que després d’aquestes eleccions». ElmiilloR és un dels ‘streamers’ més populars a Espanya del videojoc ‘League of legends’, tant per la seva habilitat amb el teclat com per la seva sinceritat, i moltes vegades, toxicitat. És d’aquells que no tenen pèls a la llengua i poques vegades deixa de dir el que li passa pel cap. De fet, en les últimes hores, ha aprofitat la polèmica generada per la nova residència de Rubius per burlar-se dels detractors.

Rubius (Rubén Doblas Gundersen, 30 anys)

Abans de la irrupció d’Ibai Llanos, Rubius era qui tenia el focus mediàtic sempre a sobre del cap. El 2018, quan ja feia uns anys que era a dalt de tot, va decidir agafar-se un descans en la creació de contingut. «Cada vegada sento més i més pressió, i em poso més nerviós i em costa més respirar», va confessar. «Tenia davallades i en alguns directes he hagut d’acabar superaviat perquè sentia que em desmaiava pels nervis d’intentar ser la millor versió de mi». Després de quatre mesos de desconnexió, va tornar per centrar-se a fer directes per davant de vídeos i així ha seguit fins ara. La comunitat del seu Twitch ha crescut sense parar, i davant d’ells va anunciar la seva decisió d’anar-se’n a Andorra.