El Suprem confirma que la revista ‘Mongolia’ haurà d’indemnitzar amb 40.000 euros Ortega Cano

La revista va advertir que el seu futur es veia amenaçat per aquesta condemna i va portar a terme una campanya de recollida de fons per sufragar les despeses del procés

28 10 2020 Jose Ortega Cano  en una imagen de archivo  EUROPA ESPANA SOCIEDAD

28 10 2020 Jose Ortega Cano en una imagen de archivo EUROPA ESPANA SOCIEDAD / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Suprem ha confirmat que la revista satírica ‘Mongolia’ va vulnerar el dret a l’honor de l’extorero José María Ortega Cano al publicar un cartell que feia «escarni» dels seus problemes amb l’alcohol, de manera que haurà d’indemnitzar-lo amb 40.000 euros.

La Sala Civil del Suprem ha ratificat la sentència de l’Audiència Provincial de Madrid, que al seu torn va confirmar la dictada per un jutjat d’Alcobendas que va imposar aquesta quantitat en concepte de danys i perjudicis.

En el cartell, que promocionava un espectacle de ‘Mongolia’ a Cartagena el 2016, apareixia la cara de l’extorero en el cos d’un extraterrestre i s’incloïen tres missatges: un globus que sortia de la boca d’Ortega Cano en el qual es llegia «Estamos tan a gustito», un cartell que subjectava amb les seves mans que deia «¡Antes riojanos que murcianos» i la següent llegenda: «Viernes de dolores... sábados de resaca».

La revista i la seva propietària Editorial Mong SL van al·legar que no hi havia vulneració de drets, ja que ha de prevaler la llibertat d’expressió, que empara la publicació satírica, però el Suprem no hi està d’acord.

Segons la resolució, es va danyar l’honor d’Ortega Cano al fer «escarni» de «l’addicció del demandant a les begudes alcohòliques, revivint així un episodi de la seva vida pel qual ja havia complert condemna, i en definitiva atemptant contra la seva dignitat».

Condemna de dos anys i sis mesos

Al·ludeix el Suprem a la condemna a dos anys, sis mesos i un dia de presó que li va imposar l’Audiència de Sevilla per delictes contra la seguretat viària en la seva modalitat de conducció sota la influència de begudes alcohòliques, de conducció temerària i d’homicidi per imprudència greu per causar un accident en el qual va morir una persona.

Una condemna que, recorda el tribunal, no priva Ortega Cano dels seus drets fonamentals.

Notícies relacionades

El cartell es va difondre àmpliament, tant en suport material –alguns van ser col·locats a les zones més freqüentades del centre de Cartagena–, com en suport digital i en xarxes socials, amb un públic potencial de 300.000 persones.

Aquest abast és una de les raons per les quals rebutja l’argument de ‘Mongolia’ que la indemnització imposada no és proporcionada. En el seu moment, la revista va advertir que el seu futur es veia amenaçat per aquesta condemna i va portar a terme una campanya de recollida de fons per sufragar les despeses del procés.