SENTÈNCIA JUDICIAL

'Mongolia' haurà d'indemnitzar amb 40.000 euros Ortega Cano

L'extorero va denunciar que el cartell amb què la revista promocionava un musical a Cartagena vulnerava el seu dret a l'honor

lmmarco39717876 jose ortega cano during feria de san isidro 2017 on friday 1180315132929 / GTRES

lmmarco39717876 jose ortega cano during feria de san isidro 2017 on friday 1180315132929
lmmarco40956447 gente  portada de la  revista  mongolia   con  ortega  cano180315132555

/

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La continuïtat de la revista Mongolia està en l'aire després que un jutjat d'Alcobendas hagi condemnat finalment la publicació satírica a indemnitzar l'extorero José Ortega Cano amb 40.000 euros per vulneració del seu dret a l'honor. L'extorero aconsegueix així els diners que reclamava en la denúncia que va interposar per un cartell satíric que el representava amb el cos d'un extraterrestre i frases com "Estamos tan a gustito" o "Divendres de dolors... Dissabtes de ressaca".

La sentència assenyala que el cartell no fa servir la imatge d'Ortega Cano "amb una finalitat de crítica política o social, sinó que la publicació utilitza la imatge per provocar exclusivament la burla sobre la seva persona". El fet que el cartell, diu la titular del Jutjat número 3 d'Alcobendas, es publiqués després de la seva recent sortida de la presó "accentua la burla, humiliació i ofensa a la seva imatge, i a la seva terra natal".

El procediment judicial es va iniciar el desembre del 2016, després que l'extorero Ortega Cano denunciés la revista per vulneració a l'honor per aquell cartell amb què s'anunciava el seu musical a Cartagena. Durant el procés, Edu Galán, Darío Adanti i Fernando Rapa Carballo, els responsables de la revista, van anunciar que no demanarien perdó perquè així estarien negant la seva "pròpia identitat: l'humor i la sàtira".

L'extorero va ser condemnat el 2013 a dos anys de presó per provocar un accident en què va morir un altre conductor. La fiscalia demanava quatre anys perquè Ortega Cano triplicava la taxa d'alcoholèmia, però la jutge va anul·lar la prova a l'entendre que no s'havia respectat la cadena de custòdia. A més de la pena de presó, Ortega Cano va haver d'indemnitzar amb 180.000 euros la família de la víctima mortal.

Retirar la imatge

Notícies relacionades

Per fixar la quantia de la indemnització, la jutge incideix en l'enorme repercussió que va tenir el cartell, que es va difondre a través de mitjans digitals com la web de la revista, on Mongolia té "un públic potencial de 300.000 persones". Per això, acorda imposar la sanció de 40.000 euros que reclamava Ortega Cano i obliga Mongolia a retirar la imatge d'internet, a més de publicar la sentència a la seva web "per un període de temps igual a aquell en què hagués estat difonent el cartell".

Mongolia és propietat de l'Editorial Mong SL, empresa "controlada pels seus treballadors, que es finança bàsicament amb les aportacions dels seus lectors". Per aquesta raó la revista va llançar una campanya de micromecenatge per aconseguir suport financer. L'objectiu és que els lectors i subscriptors ajudin a finançar els costos derivats del judici.