TRADICIÓ PESSEBRERA

Fernando Simón, Pau Donés i Ansu Fati, entre els nous caganers del 2020

Les figures dels polítics, com Trump, Sánchez, Biden, Merkel i Macron, porten aquest any la mascareta per protegir-se de la Covid-19

caganers-montado / periodico

3
Es llegeix en minuts
ACN

La pandèmia que està marcant l’actualitat tot aquest 2020 també marca les novetats de l’empresa gironina Caganer.com. Entre les figures de nova creació d’aquest any hi ha l’epidemiòleg Fernando Simón, el jugador del Barça Ansu Fati i l’entrenador Ronald Koeman, polítics com Pedro SánchezAngela MerkelEmmanuel MacronDonald TrumpJoe BidenVladimir Putin Boris Johnson amb mascareta i personatges com la reina Isabel II i el desaparegut Pau Donés

Les figures de Fernando Simón i Pau Donés. / CAGANER.COM

L’escultor de l’empresa de Torroella de Montgrí (Baix Empordà), Marc Alós, admet que ha sigut un any «complicat» per la pandèmia, però confia en les fires que es puguin celebrar i en la venda ‘online’.

L’empresa ha presentat aquest dimecres una trentena de novetats per a aquesta temporada, clarament marcada per la pandèmia. A més, en l’àmbit polític, les eleccions nord-americanes han fet proliferar noves figures. Per això, a més de posar mascareta a Trump, l’empresa ha creat la figura de Joe Biden amb i sense mascareta.

Alós diu que no podien obviar aquesta indumentària com a «símbol de la Covid en persones que han de donar exemple». En l’àmbit esportiu, a part de Koeman i Ansu Fati i també en clau blaugrana, han ideat el caganer d’una de les futbolistes del Barça amb més anys al primer equip: Alexia Putellas.

Homenatge al líder de Jarabe de Palo

L’empresa de figuretes també ha volgut rendir homenatge al cantant Pau Donés, que va morir el mes de juny, com ja va fer anys enrere amb Montserrat Caballé i David Bowie. En la línia musical, també s’estrenen Lemmy Kilmister (Motörhead), mort el 2015, Gene Simmons (Kiss) i Angus Young (AC / DC).

També s’ha creat la figura del pallasso Charlie Rivel.

En cine, l’empresa ha apostat pel pallasso de la pel·lícula de terror ‘It’Hermione Granger (personatge de Harry Potter) i la bruixa malvada Maléfica.

Tampoc falten els superherois i protagonistes literaris, de còmics de pel·lícules infantils com Pippy CalzaslargasLobezno, Miguel Rivera (del film ‘Coco’) i la versió augmentada de Son Goku i el Follet Tortuga, de la coneguda sèrie ‘Bola de drac’.

Algunes de les noves peces d’aquest 2020. / CAGANER.COM

Noves professions i estats

Com ja és habitual, aquesta temporada s’han afegit nous perfils en el món de les professions. Entre ells, el mag, el barber i l’infermer. Hi ha també la figura de l’embarassada, del tennista i d’àrbitre, completen les figures d’aquesta temporada.

Alós ha explicat que aquest any han decidit mesurar el nombre de novetats a causa de la situació actual. Habitualment en treien una quarantena, però aquesta temporada s’han «ajustat» a una trentena. L’escultor admet que ha sigut un any «complicat» per la pandèmia però que, no obstant, han continuat «treballant».

Espera que les fires que se celebrin –de moment, només en tenen una de confirmada– i la venda ‘online’ permeti «passar l’any, tot i que sigui ras, per poder continuar treballant».

Catàleg de 550 peces

Precisament, el mercat ‘online’ és un dels que més els funcionen. L’any 2000 es va convertir en una de les primeres empreses catalanes a crear una botiga en línia i actualment en el seu catàleg compta amb prop de 550 peces. Alós remarca que el principal mercat és Espanya i Catalunya, però que destaquen també els compradors nord-americans i canadencs. En l’àmbit europeu, tenen compradors de França, Itàlia, Alemanya, Bèlgica i, últimament, han notat un increment de compradors finlandesos. «A poc a poc ens estem introduint a molts mercats perquè aquesta gent no vindria a les fires», remarca.

‘Top’ vendes

Notícies relacionades

L’hivern passat, les peces més venudes van ser les de la cantant Rosalía, els personatges de la sèrie de televisió ‘La casa de papel’ i el caganer de Carles Puigdemont, que ja forma part dels més venuts, juntament amb Barack ObamaDonald Trump Leo Messi. El desembre de l’any passat, a més, es van esgotar algunes de les figures en fires de Nadal catalanes, que van anar aprovisionant el seu taller artesanal. El rànquing de més venuts, el completen TrumpBoris JohnsonOriol JunquerasFrida KahloGreta Thunberg, el superheroi Deadpool i els clàssics Tió Santa Claus. Les figures costen 16 euros majoritàriament, tot i que algunes tenen un preu de 12 euros.

L’empresa de la família Alós-Pla els elabora des de 1992. Les seves representacions de fang no pretenen ser una burla, sinó un homenatge i ja des dels seus inicis es va fixar donar a conèixer la cultura catalana arreu del món.