BRASILERS ENARDITS

Paulo Coelho es burla dels que cremen els seus llibres: «Primer els van comprar»

Els seguidors de Bolsonaro acusen l'escriptor de «comunista» i «antipatriota»

zentauroepp20863718 madrid 21 11 2012    icult el escritor paulo coelho ha prese200929191740

zentauroepp20863718 madrid 21 11 2012 icult el escritor paulo coelho ha prese200929191740

2
Es llegeix en minuts

L’escriptor Paulo Coelho va respondre amb bon humor a vídeos que circulen a les xarxes socials i en els quals es veu seguidors del president brasiler, Jair Bolsonaro, llençant alguns dels seus llibres al foc. «Primer els van comprar», va escriure.

Els vídeos de persones que cremen els llibres de l’autor d’«El Alquimista», publicat el 1988 i del qual s’han venut més de 150 milions de còpies en 70 idiomes, van proliferar en els últims dies entre els seguidors del líder de la ultradreta brasilera.

En gairebé tots, s’acusa Coelho de «comunista», «socialista» i «antipatriota», se li demana que vagi a viure «a Cuba o Veneçuela», i es condemna la seva crítica postura davant les polítiques de Bolsonaro, en particular respecte al medi ambient i l’Amazònia, denunciades per ecologistes i que preocupen altres països i empreses globals.

En resposta a un d’aquests vídeos, en els quals els seus llibres cremen, i a comentaris en els quals s’insinua que els seguidors de Bolsonaro l’empobriran, Coelho va utilitzar la ironia: «Primer van comprar, després van cremar», va escriure en el seu perfil a Twitter.

També va comentar el petit bigoti utilitzat per una de les persones que llençava els seus llibres al foc. «I el bigotet a la cara no deixa amagar l’origen de la idea», va indicar. Per deixar més clar el seu missatge, va apuntar: «La crema de llibres es refereix a la destrucció ritual per foc, i generalment prové d’una oposició cultural, religiosa o política als materials en qüestió. La crema de llibres per part del règim nazi el 10 de maig del 1933 és la més famosa de la història».

Flagell d’ultres

Notícies relacionades

Paulo Coelho va néixer a Rio de Janeiro el 1947 i des de fa anys viu a Ginebra, on ha fixat la seva residència. Des del 1982, quan va ser editat ‘Archivos del Infierno’, el seu primer llibre, ha publicat una vintena de títols, entre els quals el més exitós ha sigut ‘L’Alquimista’, seguit d’‘El manuscrit trobat a Accra’ (2012) i ‘Aleph’ (2010).

El 2002 va ser nomenat membre de l’Acadèmia Brasilera de Lletres i des de mitjans del 2018, quan ja s’insinuava que les eleccions d’aquell any serien guanyades per Bolsonaro, alerta sobre l’avanç dels moviments d’ultradreta al Brasil i al món.