Volta al món per la Covid

De Florida (EUA) a Sydney (Austràlia): l'odissea d'un gos per reunir-se amb la seva família

La gosseta Pip es va mantenir quatre mesos i mig allunyada dels seus amos, que la van haver d'abandonar precipitadament pel tancament de fronteres decretat per la pandèmia de coronavirus

Es llegeix en minuts

Quan la família Eilbeck va haver de deixar a terra la seva gossa salsitxa Pip als Estats Units a causa de la pandèmia de Covid-19, mai van imaginar que el periple de la seva mascota per reunir-se amb seria com l’odissea de Ulises.

Tot va començar a finals de març, quan Austràlia va anunciar que tancava les seves fronteres i l’estat de Florida, als Estats Units, va demanar a tots els no residents que abandonessin el país i tornessin als seus llocs d’origen. Els cinc membres de la família Eilbeck (els pares Zoe i Guy, els dos nens Cam i Max i la gosseta Pip) estaven en aquells moments a Key West, en el marc d’un llarg projecte que els havia portat a deixar la seva residència a Austràlia per recórrer el món amb barco, una iniciativa que documentaven en el seu compte d’Instagram @noplans.justopcions. Ateses les circumstàncies, van decidir volar des de Florida fins a Carolina del Sud per emprendre el viatge de retorn, però no aconsegueixen a temps els permisos per emportar-se la Pip amb ells, ja que «portar un gos a Austràlia amb avió porta uns sis mesos per tota la paperassa que cal fer», explica Guy, el pare de família.

La Pip, la gos salsitxa australiana que es va separar dels seus amos als EUA per la Covid / MELISSA YOUNG

Cuidadores solidàries

És per això que van deixar la Pip a cura de Lynn Williams, una dona que té una granja de bisons a la zona i a qui els Eilbeck coneixen per la seva afició nàutica comuna, amb l’esperança que les restriccions elevades per la pandèmia duressin poc i poguessin tornar a reunir-se amb l’animal en un curt espai de temps. Des d’allà, el 28 de març, la família Eilbeck va volar a Sydney.

No obstant, el tancament va durar més del previst. Al no poder fer-se càrrec de la Pip més temps, Williams va recórrer a una xarxa solidària per demanar un adoptant provisional de l’animal, i així va ser com va entrar en contacte amb Ellen Steinberg, de Hillsborough, a Carolina del Nord, i allà es va traslladar el 3 d’abril mentre la família feia el possible per agilitar els papers perquè sortís del país. «És adorable, petita, tendra i dolça», diu Steinberg sobre la Pip. «Però té algunes reaccions que no tenia abans, a causa de com ha sigut abandonada precipitadament». «No té ni idea de com durament que està treballant la seva família per recuperar-la», ha explicat Steinberg a la premsa australiana.

La voluntària Melissa Young, amb la Pip / melissa young

El 27 de juny, la Pip es va traslladar de nou, aquesta vegada per viure amb Stacey Green, una tercera cuidadora que es va mantenir amb ella gairebé un mes. El 21 de juliol, la Pip va aconseguir la llum verda per poder iniciar el camí de tornada a casa. Melissa Young, una jove que va conèixer la problemàtica a través de les xarxes socials, es va oferir a traslladar a la gosseta a Los Angeles, a Califòrnia, per poder agafar allà el passatge d’avió rumb a Austràlia. Melissa li va evitar així un bon tram de viatge a la bodega, al comprometre’s a embarcar amb ella com a equipatge de cabina en el trajecte des de Charlotte a Carolina per enllaçar amb el vol de Los Angeles. «Vaig parlar amb l’Ellen per telèfon i vam quedar per conèixer-nos, ella volia saber per què anava a fer tot això enmig d’una pandèmia», explica Melissa en conversa amb aquest diari. També va conèixer per videoconferència la família australiana que li va sufragar el viatge. 

«Anava a ser difícil que trobessin algú per creuar el país en un viatge de 6 o 7 hores amb avió, però si li summes la situació de pandèmia, la demanda d’ajuda a internet amb prou feines va tenir respostes tot i que es va compartir milers de vegades», explica Melissa Young. Amb tot, quan ella va veure que vivia a prop, assegura que va veure clar que havia d’ajudar. Young és voluntària fa anys en una associació de rescat de gossos, The Sparky Foundation, i va pensar que si es dedica habitualment a buscar amos per a gossos abandonats, per què no ajudar en aquesta altra causa. L’associació Jet Pets es va encarregar del transport de l’animal en el llarg viatge transoceànic.

 Amb tot l’enduriment de les mesures per la Covid, coincidir amb una nova onada de propagació del virus va obstaculitzar l’entrada directa a Austràlia i l’animal va haver de fer escala a Auckland, Nova Zelanda, després del vol de 18 hores. Allà va estar dues nits abans d’agafar un quart vol, que la va portar a Melbourne (Austràlia).

La Pip amb una hostessa de vol de Virgin Australia /  FOTO cedida per melissa young

Quarantena per Covid a Austràlia

Quan el retrobament semblava imminent, l’animal va haver de quedar-se 10 dies en quarantena.  El 3 d’agost estava previst que volés per fi a Sydney, a retrobar-se amb els seus, però aquell dia no hi havia vols programats que poguessin transportar la Pip. Va ser llavors quan Zoe Eilbeck, que s’ha encarregat de coordinar des d’Austràlia tots els viatges de la seva gosseta, va decidir que la Pip ja havia agafat prou vols, explica al diari ‘The Sydney Morning Herald’– i va decidir anar en persona a recollir-la amb cotxe en un viatge de més de 870 quilòmetres i prop de 9 hores.

Et pot interesar

El retrobament de la gosseta amb la seva família, a Sydney / FOTO cedida per melissa young

El pla es va frustrar de nou perquè les autoritats sanitàries del país van tancar l’estat de Victoria, on se situa Melbourne. Finalment, el passat 11 d’agost, i després d’una nova crida a les xarxes socials i amb la mediació de Virgin Australia, la Pip i la seva família van poder retrobar-se a l’aeroport de Sydney cinc mesos després de separar-se.