a 26 graus sota zero

Rescat extrem: un senyal de SOS a la neu salva un jove aïllat durant 23 dies a 26 graus sota zero

Va sobreviure amb dues llaunes de conserves al dia després de quedar-se atrapat per l'incendi de la seva tenda

alaska-joven-atrapado

alaska-joven-atrapado / AP

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Un jove nord-americà ha sobreviscut durant més de 20 dies al fred polar i les nevades a Alaska després de l’incendi del seu refugi i el despreniment del sostre de la vivenda. En un vídeo publicat divendres a Facebook per les autoritats locals, Tyson Steele, de 30 anys, apareix fent senyals cap a l’helicòpter. A la neu havia escrit un SOS de gran mida. «La seva cabana es va cremar a mitjans de desembre. En l’incendi va morir el seu gos i ell va quedar aïllat a temperatures sota zero i sense mitjans de comunicació durant 23 dies», va escriure la policia d’Alaska.

Inventari d’aliments

El jove va ser trobat sa i estalvi a la zona on vivia des del setembre, lluny de qualsevol lloc habitat. La seva lluita per sobreviure la va explicar als «State Troopers» d’Alaska, que la van publicar en el seu lloc web. «Eran la una o les dues de la nit i jo estava despert en aquesta cabana freda», va explicar.

Quan va sortir del seu refugi, el sostre estava en flames. Amb prou feines va tenir temps de recuperar algunes coses. «El meu gos va començar a udolar a dins», va explicar el jove. «No tinc paraules per a aquest dolor. Es deia Phil. El millor gos del món». Després de l’incendi, va fer un inventari del que li quedava per menjar.

«Vaig calcular que disposava de dues llaunes al dia per a trenta dies de ració. També tenia una llauna de frijoles. Dos pots de mantega de cacauet, que era plàstic fos. Tenia un pot de maionesa, però no la vaig tocar», va dir somrient, segons la versió de la seva història donada a la policia local. Aquella nit, la temperatura va ser de -26 graus centígrads, segons les autoritats.

Primeres nits de supervivència

Notícies relacionades

Les primeres dues nits de la seva aventura de supervivència, Tyson Steele va dormir en una gruta de neu. Després va construir un «refugi improvisat». El seu telèfon no funcionava, i el jove no tenia mitjans per comunicar-se. Estava a més de 30 quilòmetres d’una zona residencial i va sentir que hi havia algú que vivia a uns vuit quilòmetres de distància.

Envoltat de neu, un dia va decidir que la seva salvació només podia venir del cel. «Vaig pensar que si algú venia a buscar-me, seria per aire». El jove va dibuixar amb cendres un enorme SOS a la neu. Segurament tornarà a viure a Salt Lake City, Utah, amb la seva família. «Tenen un gos», diu. «I això seria una mena de teràpia». Steele va tenir millor sort que Christopher McCandless, heroi del llibre i la pel·lícula «Into the wild», trobat mort a Alaska després d’aventurar-se voluntàriament en una àrea deshabitada.

Temes:

Neu Fred Rescats