MISSATGE DESESPERAT

Presos esclavitzats a la Xina demanen socors en una felicitació nadalenca

«Som presoners estrangers obligats a treballar en contra de la nostra voluntat. Ajudi'ns i avisi l'organització de drets humans», diu el text trobat

zentauroepp51479573 florence widdicombe  6  poses with a tesco christmas card fr191222232217

zentauroepp51479573 florence widdicombe 6 poses with a tesco christmas card fr191222232217 / Dominic Lipinski

1
Es llegeix en minuts
Reuters

El gegant britànic de supermercats Tesco ha tallat relacions comercials aquest diumenge amb un proveïdor xinès de targetes de Nadal després que una investigació periodística revelés que un client havia trobat un missatge de socors en una felicitació nadalenca.

En el text, trobat escrit a mà dins d’unes targetes, es podia llegir que havia sigut empaquetat per presoners d’una presó de Xangai a qui els obligaven a treballar. «Som presoners estrangers a la presó Qingpu de Xangai, Xina. Obligats a treballar en contra de la nostra voluntat. Ajudi’ns i avisi l’organització de drets humans», assegura el diari ‘Sunday Times’ que diu el text trobat a la targeta. «Contacti amb el senyor Peter Humphrey», afegia la nota.

Peter Humphrey és un periodista britànic retirat que, amb la seva dona, va ser condemnat a la Xina el 2014 per obtenir il·legalment registres privats de ciutadans xinesos i vendre la informació a clients, inclòs el fabricant de drogues GlaxoSmithKline. La parella va ser expulsada de la Xina el juny del 2015 després que es van reduir les seves penes de presó.

El missatge de la targeta el va trobar una nena de 6 anys, Florence Widdicombe, a Londres. El pare de la petita va contactar amb Humphrey a través de les xarxes socials.

Humphrey ha assegurat que no sap les identitats ni nacionalitats dels presoners que van escriure el text, però que «no tenia dubtes que són presoners Qingpu que em van conèixer abans del meu alliberament, el juny del 2015».

Notícies relacionades

Tesco, el detallista més gran de la Gran Bretanya, ha assegurat que obre un procés intern per aclarir els fets. «Aquest proveïdor va ser auditat de forma independent el mes passat i no es van trobar proves que suggerissin que havien violat la nostra regla que prohibeix l’ús de mà d’obra a la presó», ha assegurat un portaveu de l’empresa. «Odiem l’ús de mà d’obra carcerària i mai ho permetríem a la nostra cadena de subministrament», s’ha afanyat a afegir davant de l’enrenou format.

Seguiu Extra a Facebook