RÀNQUING DE LA BBC

Aquestes són les 100 dones més influents del món

Les líders han sigut escollides per «impulsar el canvi» en àrees tan diverses com la ciència, la política i l'activisme mediambiental

AME770. BOGOTÁ (COLOMBIA), 16/10/2019.- Combo de fotografías de archivo que muestra a la activista sueca Greta Thunberg (i), la actriz mexicana Yalitza Aparicio (c) y la congresista hispana Alexandria Ocasio-Cortez. Thunberg, Aparicio y Ocasio-Cortez fueron algunas de las líderes incluidas en la lista anual de las 100 mujeres más inspiradoras e influyentes del mundo divulgada este miércoles por la cadena británica BBC. Varias de ellas están impulsando el cambio en nombre de las mujeres en todo el mundo en áreas tan diversas como la ciencia, la política, el activismo medioambiental o el deporte, destaca BBC sobre su listado de este año que llevó como lema el futuro femenino. EFE/Archivo

AME770. BOGOTÁ (COLOMBIA), 16/10/2019.- Combo de fotografías de archivo que muestra a la activista sueca Greta Thunberg (i), la actriz mexicana Yalitza Aparicio (c) y la congresista hispana Alexandria Ocasio-Cortez. Thunberg, Aparicio y Ocasio-Cortez fueron algunas de las líderes incluidas en la lista anual de las 100 mujeres más inspiradoras e influyentes del mundo divulgada este miércoles por la cadena británica BBC. Varias de ellas están impulsando el cambio en nombre de las mujeres en todo el mundo en áreas tan diversas como la ciencia, la política, el activismo medioambiental o el deporte, destaca BBC sobre su listado de este año que llevó como lema el futuro femenino. EFE/Archivo / Archivo Efe (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Efe

L’activista sueca Greta Thunberg, l’actriu mexicana Yalitza Aparicio i la congressista hispana Alexandria Ocasio-Cortez són algunes de les líders incloses en la llista anual de les 100 dones més inspiradores i influents del món divulgada aquest dimecres per la cadena britànica BBCcadena britànica BBC.

Diverses d’elles «estan impulsant el canvi en nom de les dones» a tot el món en àrees tan diverses com la ciència, la política, l’activisme mediambiental i l’esport, destaca BBC sobre el seu llistat d’aquest any que va portar com a lema el «futur femení».

Les 100 dones més inspiradores i influents van ser seleccionades en les categories de Terra, Coneixement, Lideratge, Esport i Identitat.

Aquesta llista va ser elaborada per l’equip BBC’s 100 Women de la cadena pública de mitjans britànics, que va realitzar una recopilació de noms «suggerits per la xarxa» del servei mundial per després fer aquesta selecció.

«Estàvem buscant candidates que hagin aparegut en els titulars o hagin influït en històries importants en els últims 12 mesos, així com aquelles que hagin històries inspiradores de comptar, hagin aconseguit una cosa significativa o hagin influït en les seves societats de maneres que no necessàriament siguin notícia», segons informa la BBC.

Aquestes són algunes de les dones més destacades a cadascun dels continents.

EUROPA

EUROPAEn el camp de l’activisme mediambiental la BBC va incloure l’adolescent sueca Greta Thunberg, el discurs de la qual contra el canvi climàtic va tenir ressò en la recent Cimera de l’ONU sobre el Clima.

Mentre que en política es va incloure la italiana Piera Aiello, que es va postular amb el rostre cobert per un vel a causa de les amenaces de la màfia i només es va poder presentar al públic el 2018.

Portada de la revista ‘Vogue’, l’activista irlandesa amb enanisme Sinéad Burkeva entrar en la llista per la seva lluita contra els estereotips i la segregació de les persones amb discapacitat, sent significativament aplaudida la seva iniciativa perquè la indústria de la moda, i en general el disseny, siguin més accessibles.

AMÈRICA

AMÈRICANascuda al Bronx i d’origen hispà, la congressista demòcrata Alexandria Ocasio-Cortez va ser inclosa a la llista en tant que «es va convertir en la dona més jove a servir al Congrés dels Estats Units» derrotant forces polítiques tradicionals contra «tot pronòstic».

Nominada a l’Oscar per la pel·lícula, ‘Roma’ (2018)d’Alfonso Cuarón, l’actriu indígena mexicana Yalitza Apariciova obtenir reconeixement mundial per la seva defensa de la igualtat de gènere, els drets de les pobles originaris i les treballadores domèstiques.

Per Colòmbia, Francia Márquez va ser reconeguda per ser una «líder formidable de la comunitat afrocolombiana», que advoca per la recuperació de les terres ancestrals davant l’amenaça dels miners il·legals d’or.

La dues vegades guanyadora de la Copa Mundial i líder de la selecció nacional femenina de futbol dels EUA, Megan Rapinoe, va inspirar el món amb el seu discurs en defensa de la igualtat de les dones en el futbol, del col·lectiu LGBTI i contra el racisme, punts pels quals va confrontar públicament al president nord-americà, Donald Trump.

Les lletres també van sobresortir amb la ploma de la poetessa uruguaiana Ida Vitale, que als seus 95 anys és una inspiració per a la nova generació d’escriptores i, al seu torn, és l’última representant del moviment artístic conegut com la Generació del 45 a l’Uruguai.

ÀFRICA

ÀFRICALa nigeriana nacionalitzada a Bahrain Salwa Eid Naser va ingressar a la llista al convertir-se en una icona femenina de l’esport després de coronar-se com a campiona mundial de 400 metres i marcar una fita de l’atletisme en més de tres dècades.

Sierra Leone va brillar amb llum pròpia amb la representació d’Asmaa James, que des del periodisme i l’activisme social comunitari és un referent contra l’abús sexual de menors amb la seva campanya digital ‘Black Tuesday’ amb què va encoratjar les dones a vestir-se de negre contra aquest flagell.

ÀSIA

ÀSIASentenciada a tres mesos en una presó per a homes, l’activista transgènere de Malàisia Nisha Ayub va ser reconeguda per la batalla que ha mantingut per la defensa dels drets humans de la seva comunitat.

Del món de la ciència es va destacar la tasca de Noor Shaker, que va deixar Síria per anar a Europa el 2008 per seguir la seva passió per la intel·ligència artificial amb la qual ha revolucionat el camp mèdic.

OCEANIA

Notícies relacionades

OCEANIAUn altre dels referents en l’esport és Tayla Harris, jugadora de futbol australià del Carlton Football Club de la lliga femenina AFL i boxejadora professional que ha trencat tots els estereotips al seu país natal (Brisbane, Austràlia).

Segueix Extra  a Facebook