UN PERSONATGE ICÒNIC

Joker: la malaltia que hi ha rere la rialla compulsiva del dolent de Joaquin Phoenix

Els atacs de riure incontrolat que pateix Arthur Fleck corresponen als símptomes d'una rara tipologia d'epilèpsia

joker4

joker4

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La rialla histèrica, descontrolada, compulsiva que sobrevé al Joker que interpreta magistralment en el film Joaquin Phoenix cada vegada que s’enfronta a una situació tensa és un símptoma d’una rara malaltia mental que pateixen algunes persones. La rialla sol ser sinònim d’alegria i comporta innombrables beneficis psíquics i físics, però en el cas del personatge d’Arthur Fleck les rialles exageradament histriòniques i pertorbadores li impedeixen articular paraula i en algunes ocasions li produeixen un nus al coll que no deixa passar l’aire. En diversos moments de la cinta de Todd Phillips, el personatge de Fleck experimenta un d’aquests atacs de riure i, perquè la gent del seu voltant comprengui el que li està passant, mostra una targeteta en què avisa que és una cosa involuntària, ja que pateix un trastorn mental.

La pel·lícula no especifica quina és aquesta malaltia mental, si bé el personatge pren set tipus diferents de medicació, gargoteja en un diari els seus pensaments i visita regularment un treballador social. 

Però, ¿quin tipus de malaltia pot provocar tal reacció? O, ¿és tan sols un element més del guió de la pel·lícula?

Un tipus d’epilèpsia

En un article de la BBC que aborda el tema, el doctor Francisco Javier López, coordinador del Grup d’Estudi d’Epilèpsia de la Societat Espanyola de Neurologia, descriu que el riure descontrolat i involuntari sí que és el símptoma de tota una sèrie de condicions mèdiques i, en el cas del personatge interpretat per Phoenix, podria tractar-se d’una «crisi d’epilèpsia gelàstica». En realitat, es tracta d’un tipus de crisi epilèptica «molt infreqüent». «Es calcula que representa el 0,2% del total de tots els tipus de crisis epilèptiques», especifica el doctor.

«La característica és que és una rialla que apareix de forma inapropiada, i al pacient no li suposa alegria, és immotivada», afegeix.

estrenos de la semana trailer de joker 2019 / periodico

Per preparar aquest aspecte de la personalitat del seu personatge en la pel·lícula ‘Joker’, Phoenix ha explicat en diverses entrevistes que es va inspirar en vídeos de persones que patien aquests molestos atacs. Un d’ells el va impressionar especialment, ja que era un pacient que mentre patia l’atac es posava les mans al coll amb expressió de dolor. Ho va trobar tan impactant que va decidir afegir-ho al seu personatge.

Tumors a l’hipotàlem

La causa més freqüent d’aquest tipus d’epilèpsia «és una petita tumoració a l’hipotàlem que s’anomena hamartoma hipotalàmic, però també es pot deure a altres causes com ara creixements tumorals als lòbuls frontals o temporals», detalla López. A més, aquestes «crisis gelàstiques suposen un estrès afegit, perquè si un té una crisi [de les altres] i perd la consciència, no passa res, però si estàs conscient i rius en situacions inoportunes, això provoca un sofriment important», afegeix.

Per controlar aquestes arrencades incontrolades de rialles –més freqüents en adults que en nens– s’utilitzen fàrmacs antiepilèptics, i si això no funciona es recorre a la cirurgia.

El doctor Francisco Javier López remarca que l’aspecte violent que cada vegada es torna més important en la personalitat d’Arthur en la pel·lícula no té res a veure amb els símptomes reals d’aquest trastorn.

Notícies relacionades

Altres patologies neurològiques també poden donar lloc a aquesta classe de riure excessiu. Per exemple, detalla l’especialista, es dona en «pacients ancians amb malalties neurodegeneratives».

Segueix Extra  a Facebook

Temes:

Batman