A ESTOCOLM

Un tribunal suec declara culpable el raper A$AP Rocky

El cantant va ser jutjat per agressió en un procés criticat per Trump

zentauroepp49267011 file photo  u s  rapper asap rocky attends the alexander wan190730194323

zentauroepp49267011 file photo u s rapper asap rocky attends the alexander wan190730194323 / Andrew Burton

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un jutjat d’Estocolm ha declarat aquest dimecres el raper nord-americà A$AP Rocky i dos dels seus acompanyants culpables d’agressió en una baralla de carrer a la capital sueca, tot i que evitaran tornar a la presó després de passar un mes en presó preventiva.

La sentència implica que el raper, que ja havia sigut posat en llibertat pel mateix tribunal el dia 2, no haurà de tornar a Suècia, país que va abandonar al cap de poques hores de deixar la presó.

El tribunal ha desestimat dictar multes perquè el raper -Rakim Mayers de nom real- i els seus dos acompanyants van passar un mes a la presó. Però tots tres hauran de pagar els costos i una indemnització al demandant de 12.500 corones sueques (uns 1.160 euros), una desena part del que reclamava.

La decisió rebutja que els acusats actuessin en defensa pròpia i ressalta que van atacar la víctima “colpejant-lo i trepitjant-lo”, tot i que no considera provat que li donessin un cop d’ampolla al cap o utilitzessin fragments d’ampolles trencades en l’agressió ni que actuessin en connivència, com sostenia el fiscal.

“Fent-ne una valoració global, el tribunal creu que l’agressió no ha sigut de tal naturalesa que apunti a una pena de presó. Els acusats són condemnats a penes condicionals”, assenyala.

“La situació probatòria ha sigut complexa”, explica el tribunal en una sentència unànime, i ressalta que el fet que no s’hagi pogut emprovar l’ús d’ampolles en l’agressió ha influït a l’hora d’establir la “gravetat” del delicte.

El tribunal havia insinuat que si Mayers era condemnat, seria a una pena menor al deixar-lo en llibertat en l’última vista d’un judici amb repercussió internacional a l’haver intercedit pel raper el president dels Estats Units, Donald Trump.

El fiscal demanava sis mesos de presó per agressió en grau normal amb agreujant de desconsideració, pena que havia de ser una mica més greu per a Mayers per haver tirat a terra i trepitjat la víctima.

La defensa del raper reclamava l’absolució, al considerar que havien actuat en resposta legítima i que no s’havia provat que actuessin en connivència ni utilitzessin ampolles.

La baralla es va produir el 30 de juny al centre d’Estocolm, dos dies abans de la seva actuació en un festival a la capital sueca.

La detenció de Mayers, arrestat al terme del concert i que va passar a presó preventiva dos dies després, va desencadenar una ona de solidaritat a les xarxes socials al seu favor, amb missatges de suport d’estrelles com Kim Kardashian i Justin Bieber, i tot seguit la intervenció de Trump davant del primer ministre suec, Stefan Lövfen.

L’executiu suec ha recordat repetidament que al país hi regeix el precepte de la independència judicial i que, per tant, ni es pot ni s’intervindrà en un procés.

Notícies relacionades

Trump va apujar a continuació el to, va acusar Löfven d’inoperància a través del seu compte a Twitter i va afegir que Suècia “ha deixat a l’estacada la comunitat afroamericana”.

En el judici, al qual també va acudir la mare del raper, va ser present un enviat especial nord-americà en casos d’ostatges.