Denuncien en un institut d'Elx

El videoclip viral d'uns estudiants que donen la volta al reggaeton masclista: elles canten, ells posen

Aquests alumnes demanen acabar amb les lletres sexistes d'aquest gènere musical

"La música és cultura, identitat, la banda sonora de la nostra vida"

jgarcia44476701 barcelona  28 07 2018 festival rbf beach reaggeton de barcel180728214010

jgarcia44476701 barcelona 28 07 2018 festival rbf beach reaggeton de barcel180728214010 / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
María Aragón

Assenyalar el masclisme en les lletres de les cançons més populars s’ha convertit en els últims mesos en un objectiu per al col·lectiu feminista, però també per a un sector de l’Educació en el qual adverteixen de la necessitat d’alertar sobre els rols que s’estableixen a través d’uns temes que representen una qüestió cultural. 

Els últims a denunciar això han sigut un grup d’alumnes d’un institut d’Elx que han viralitzat un original videoclip en el qual donen la volta a l’escena habitual: elles són qui canten i ells els que posen de forma sensual. ¿Alguna cosa no quadra? 

Es tracta d’un vídeo realitzat per joves estudiants de l’IES Montserrat Roig d’Elx (Alacant), en el marc d’un projecte solidari finançat per la Comunitat Valenciana, 'Construir la pau des de l’escola'. Havien de mostrar una defensa als drets humans amb perspectiva de gènere i desenvolupament sostenible a través del lema 'Un espot per dir stop'. Aquest grup no ho va dubtar: volien denunciar el masclisme del reggaeton. I el curtmetratge va resultar ser finalista.

Els estudiants buscaven impactar amb un efecte sorpresa, fent reflexionar a partir d’un videoclip que dona la volta per complet al que solem veure en aquest gènere musical. Acusat de sexualitzar i cosificar les dones no només a través de les seves lletres, sinó també de les imatges, el reggaeton es posa en el punt de mira amb una lletra original. 

Notícies relacionades

Tú serías mío lo tienes bien claroDe mi lado no escaparásQuiero un ratito másSiempre, siempre, siempre quiero másPor más que quieras resistirAunque lo intentes no podrás huirDices que no,yo sé que síDices que no quieresVendrás a míNene, me pone caliente tu movimientoBaila para mí, esta noche estarás en mi camaQuiero ver firme ese soldaditoSube a mi coche, lo pasaremos bienYo soy la Dama de Elchey tú mi pajarito

"Un moment", diu una noia parant la música. "Alguna cosa no quadra, ¿oi? Així és com ens sentim nosaltres amb les lletres masclistes", recalca. "La música és el llenguatge universal de la humanitat. És cultura, identitat, la banda sonora de la nostra vida. I no la volem masclista". Un missatge poderós que ha calat a les xarxes socials, on només a Youtube ha aconseguit milers de reproduccions.

Temes:

Masclisme