TECNOLOGIA I ART

Dalí ressuscita en un museu de Florida i es fa 'selfies' amb tu

Gràcies a la intel·ligència artificial, el geni surrealista acompanya i explica històries al visitant de la mostra

19765e97-ed7f-48ec-bf90-913f6de74551-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Laura Estirado

"Quan s’és un geni no es té dret a morir, perquè un és necessari per al progrés de la humanitat." Aquesta va ser una de les últimes frases que va pronunciar Salvador Dalí abans de morir a començaments del 1989. I així comença el vídeo de presentació del’exposició que, el passat dia 11 de maig, el dia del 115è aniversari de l’artista surrealista de Figueres, va obrir al públic al museu que porta el seu nom a Saint Petersburg, a Florida (EUA). Complint la profecia del pintor, a Behind the scenes: Dali lives, Dalí ha tornat a la vida de la mà d’una intel·ligència artificial (IA) que el fa saludar els visitants, comentar-los la seva obra i fins i tot fer-se un ‘selfie’ amb ells.

D’aquesta manera, el museu assegura que el públic podrà "aprendre més sobre la vida de Dalí gràcies a la persona que millor el va conèixer, el mateix artista". La interacció amb els visitants és possible gràcies a la disposició de diverses pantalles repartides per les sales de l’exposició, que estarà oberta fins al 31 de desembre. La mostra compta amb la col·laboració i el permís de la Fundació Dalí. 

Aprenentatge automàtic i 6.000 fotogrames

Notícies relacionades

Dali Lives ha sigut possible gràcies a la col·laboració amb l’agència de publicitat Goodby, Silverstein & Partners (GS&P), encarregada de la recreació a mida natural de Dalí [1,72 metres mesurava el creador de bigotis afilats], utilitzant una tècnica d’edició de vídeo basada en l’aprenentatge automàtic. ¿Com? A partir de material gràfic d’entrevistes, l’agència va obtenir més de 6.000 fotogrames amb què va utilitzar més de mil hores d’aprenentatge automàtic amb els quals va entrenar l’algoritme del rostre de Dalí. L’expressió sorpresa, les celles aixecades i el rictus de la boca es van sobreposar en un actor de la seva mateixa mida, que ha après la característica dicció de Dalí, al qual li agradava alternar els accents espanyol, anglès i francès.

L’experiència és única i diferent per a cada visitant, que és rebut pel mateix Dalí després de prémer el botó d’una porta. Hi ha en total de 45 minuts d’imatges i milers de combinacions diferents en què l’IA va explicant històries de la seva vida: en alguns casos, se’l veu llegint el diari (un The New York Times recent), o parlant del temps si fa bon dia...  Al final del recorregut, com si Dalí visqués encara, els visitants tenen l’oportunitat de fotografiar-se amb ell i recordar el seu pas pel museu.

La col·lecció més gran fora d’Espanya

El <strong>Museu Salvador Dalí </strong>és una petita joia arquitectònica i pictòrica situada a la badia de Tampa, a la preciosa ciutat costanera de Saint Petersburg, a Florida. És obra de l’arquitecte <strong>Yann Weymouth</strong> i allotja la col·lecció d’obres més gran del geni que hi ha fora d’Espanya. En total, 96 olis, 100 aquarel·les i dibuixos, 1.300 gràfics, pòsters, fotografies, escultures i peces decoratives. A més d’una àmplia biblioteca sobre ell i el corrent artístic del surrealisme.