Vist a Twitter

"Me l'estàs posant 'morcillona'": la resposta de Javier Mariscal que recupera una periodista

Jaoine Sanz narra els fets ocorreguts el 2004 i com la reacció dels seus companys va ser molt diferent de la que hi hauria ara

L'Ajuntament de Pamplona sí que va actuar en conseqüència i li va prometre no tornar a contractar-lo

woman-1006100 1920

woman-1006100 1920

3
Es llegeix en minuts
María Aragón

El 2018 ha produït un enorme canvi en la societat, i especialment en les dones. Després del#MeToo  i les diferents manifestacions al carrer, les dones s’han apoderat i s’han sentit recolzades per un col·lectiu que ja no qüestiona qualsevol narració d’assetjament sexual. 

És el context que ha aprofitat la periodista Jaione Sanz, actualment responsable de comunicació de Podem a Navarra, que ha rescatat un incident que li va passar fa catorze anys. El periodista Javier Mariscal, el creador de Cobi, es va sobrepassar verbalment en una entrevista. Llavors res podia tenir tanta repercussió.

L’Ajuntament de Pamplona l’havia contractat per triar el cartell de Sant Fermí del 2004. "Jo era una pàmfila", diu, i va intentar una entrevista amb una "llista patètica de preguntes". Hi havia diversos regidors escoltant per allà i li va fer el "favor".

Ella estava en xoc. Quan va arribar a la redacció de ‘Noticias de Navarra’ va explicar el que havia passat i la resposta va ser aclaparadora. Ho van entendre, el van treure en portada i van fer-ne columnes d’opinió. Fins i tot van denunciar. "Llavors no existien paraules com ‘apoderament’ o ‘sororitat’", explica.

Com a conseqüència, l’Ajuntament va trucar a la periodista i es va comprometre a no contractar-lo més. "Els que van riure en el moment de l’entrevista em van demanar disculpes ‘a posteriori’: a aquests me’ls vaig passar per l’arc del triomf".

Notícies relacionades

Els fets van saltar a algunes publicacions nacionals i les penyes van fer bromes amb l’afer.

Recordant aquella reacció general i el que ara es viu, no pot evitar pensar què hauria passat si això hagués passat en l’actualitat. "Segurament aquestes respostes seguirien. Però estic convençuda que, més enllà dels meus companys, la majoria de la gent parlaria sense complexos de masclisme. I potser Mariscal s’hauria vist obligat a donar explicacions".