LA GUIA MICHELIN 2019

Barcelona es reafirma com a capital gastronòmica

La ciutat suma 31 estrelles gràcies a les dues aconseguides pel nou Cocina HermanosTorres i les de La Barra de Carles Abellan i Oria

Martín Berasategui n'acumula 10 després de les distincions per a Oria i eMe Be Garrote (Sant Sebastià) i Paco Pérez assoleix les 6 amb la guanyada per Terra (S'Agaró)

michelin / periodico

3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Feia dos anys seguits que Michelin  repartia estrelles per aquí i per allà: en l’edició del 2018, Jordi Cruz i Ángel Lleó van ser els grans protagonistes per les terceres per a Àbac i Aponiente, i en la del 2017, Lasarte es va coronar com a 'tri'. Així que resultava gairebé impensable que els inspectors de Michelin tornessin a ser tan generosos; més factible era que reprenguessin aquella proverbial prudència que tant els caracteritza. I així ha sigut aquest any. Però, compte, perquè la guia Michelin 2019, que manté Barcelona com a capital gastronòmica, amb 31 estrelles, i converteix Martín Berasategui en un ésser d’un altre planeta (en guanya dos i n’acumula deu), no ha sigut dolenta en absolut: eleva l’olimp dels 'triestrellats' un restaurant que feia anys que trucava a la porta (Dani García, a Marbella) i en concedeix dues a tres establiments més: Cocina Hermanos Torres (tot i que els bessons Sergio i Javier Torres hagin traslladat tot l’equip de Dos Cielos, que ja comptava amb dos entorxats); Ricard Camarena (València), i El Molino de Urdániz (Urdaitz, Navarra).

Carles Abellan, flanquejat pel seu fill Tomàs, cap de sala, i el xef Arnau Muñío / CARLOS MONTAÑÉS

S’han de sumar 22 locals més que estrenen distinció, entre els quals hi ha La Barra de Carles Abellan i Oria, a Barcelona, i La Barra de Carles AbellanOriaTerra, a S’Agaró, de Paco Pérez. En aquest apartat, s’han de fer tres pauses. Una per remarcar que Abellan torna a lluir una estrella després de l’enyorat Comerç 24, pioner per la seva proposta a base de tapes que va tancar el 2015. Al seu nou restaurant, en ple passeig de Joan de Borbó, a la Barceloneta, ha convençut els inspectors amb els seus plats a base de productes del mar.

Paco Pérez, a Terra (S’Agaró) / Joan Castro (Iconna)

Una pausa obligada per destacar que Paco Pérez aconsegueix el seu sisè entorxat (ja en té dos per Miramar, a Llançà; uns altres dos per Enoteca, a Barcelona, i un altre més per Cinco, a Berlín). A Terra executa alta cuina popular, preparacions afinades amb tècnica afinada, sigui clàssica o d’avantguarda.

BERASATEGUI, UN XEF DE 10 (ESTRELLES MICHELIN)

I una tercera –atenció, parin màquines– per preguntar-se pel secret de l’èxit de Martín Berasategui, que ha tornat a triomfar en l’edició del 2019, no només amb Oria. Amb aquestes dues noves estrelles, el basc n’acumula deu (ja en tenia tres pel seu restaurant homònim a Lasarte, tres més pel Lasarte  barceloní i dos per MB, al resort The Ritz-Carlton Obama, a Tenerife). ¿Què els dones de menjar als inspectors de la Michelin, Martín?

BARCELONA EN GUANYA DOS, PERÒ EN PERD TRES

Barcelona guanya dues estrelles, però en perd tres per a un total de 31 de repartides en 23 restaurants. S’apaguen les de Roca Moo, per tancament; Cinc Sentits, per tancament i trasllat; i Nectari. Tot i així, es manté com a capital gastronòmica d’Espanya. Cap altra ciutat la supera en nombre d’entorxats (només se li acosta Madrid, amb 27). I Catalunya també surt perdent a causa el tancament de Sant Pau, de Carme Ruscalleda, que en tenia tres. Comptant la de Barcelona, el balanç total és de menys 3 respecte a l’any passat.

Dani García / CARLOS MONTAÑÉS

El restaurant homònim de Dani García, que ja sap el que costa ascendir a la categoria de 'tri': més que una marató, és una carrera d’ultrafons, ocupa el lloc de Sant Pau. Des d’aquesta nit, l’andalús, que va aconseguir la segona estrella en l’edició del 2015, podrà celebrar que tant esforç i tant talent han tingut recompensa. Els inspectors de la guia han valorat la seva "manera única de reformular la cuina andalusa en clau contemporània, fent que cada elaboració narri una història diferent partint d’un producte que enllaça amb la tradició local". I han destacat "el joc de contrastos, fidel a la teoria del xef de la 'cuina contradicció', així com la posada en escena de bona part dels seus plats".

11 RESTAURANTS 'TRIESTRELLATS'

García s’uneix al club dels elegits, del qual formen part només 11 restaurants d’Espanya. Equipazo: a més de l’habitant de Marbella, formen part de l’alineació guanyadora Àbac i Lasarte (Barcelona), El Celler de Can Roca (Girona), Arzak, Martín Berasategui i Aquelarre (Sant Sebastià), Azurmendi (Larrabetzu), Diverxo (Madrid), Quique Dacosta (Dénia), Aponiente (El Puerto de Santa María).

La llista completa de noves estrelles de la guia Michelin 2019 és aquesta:

TRES ESTRELLES

Dani García (Marbella)

DUES ESTRELLES

Cocina Hermanos Torres (Barcelona)

El Molino de Urdániz (Urdaitz, Navarra)

Ricard Camarena (València)

UNA ESTRELLA

La Barra de Carles Abellan (Barcelona)

Oria (Barcelona)

Terra (S’Agaró)

Eneko Bilbao (Bilbao)

Etxanobe Atelier (Bilbao)

Beat (Calp)

Orobianco (Calp)

Trivio (Conca)

eMe Be Garrote (Sant Sebastià)

Bagá (Jaén)

LÚ Cuocina y Alma (Jerez de la Frontera)

Pablo (Lleó)

Ikaro (Logronyo)

Clos Madrid (Madrid)

Corral de la Moreria (Madrid)

El Invernadero (Madrid)

La Tasquería (Madrid)

Yugo (Madrid)

El Xato (La Nucia, Comunitat Valenciana)

A Tafona (Santiago de Compostel·la)

Notícies relacionades

El Molino de Alcuneza (Sigüenza)

Cancook (Saragossa)