A Facebook

El text viral que recorda que l'únic culpable d'una violació és el violador

La psicòloga Paula Marín utilitza una conversa entre amics per cridar l'atenció sobre el concepte que tenim de la violació

Facebook va eliminar la seva publicació però ha sigut replicada en molts comptes

A woman reacts at a protest against the rape of an eight-year-old girl, in Kathua, near Jammu and a teenager in Unnao, Uttar Pradesh state, in New Delhi, India April 12, 2018. REUTERS/Cathal McNaughton

A woman reacts at a protest against the rape of an eight-year-old girl, in Kathua, near Jammu and a teenager in Unnao, Uttar Pradesh state, in New Delhi, India April 12, 2018. REUTERS/Cathal McNaughton / CATHAL MCNAUGHTON (REUTERS)

4
Es llegeix en minuts
Mamen Hidalgo
Mamen Hidalgo

Periodista

ver +

La normalització de les violacions n’ha provocat la invisiblització. Això és el que va portar la psicòloga Paula Marín a voler alertar públicament de com s’expressen en to jocós situacions en què clarament hi ha una violació, i ho va fer a través d’una típica conversa entre amics. 

En la conversa, que és viral a Facebook, dos amics parlen entre rialles de com un d’ells "es va follar" la Lucía, una noia que se’n volia anar a casa, no era conscient del que feia, i amb la que podia fer "el que volia". 

–Ahir em vaig follar la Lucía.

—¿Què dius,

tio?—¡Sí! Ha, ha, ha. En portava una que flipes, tio, però que flipes. Se n’anava de costat i deia tota l'estona que volia anar a casa, així que em vaig dir, aquesta és la meva, i la vaig portar a la

meva.–Hosti, quin crac, ¡quina puta sort! ¿Folla bé o

què?—Bé, anava molt malament. Avui al matí no es recordava de res, però me la vaig follar tres vegades, i em vaig escórrer dins i tot. Podia fer amb ella el que volia, ha, ha, ha.

Lluny de la violació mitificada en l’imaginari col·lectiu, en què un home agredeix sexualment una dona en ple carrer, en la foscor de la nit, en un carreró o de qualsevol manera que sigui violenta, la violació es produeix constantment en un altre tipus d’entorns. Entorns teòricament més segurs, amb amics, i que molt poca gent identifica com a tal. 

A partir d’aquí, el debat està clar. I tot i que les xifres oficials diuen que el 50% dels espanyols culpen l’alcohol de les violacions, l’únic culpable és el violador

–¿I no feu follat

avui?–¡Doncs no, tio! La Lucía no folla amb mi serena ni de conya, ¡tan bona com està! Aquest matí ha pirat corrent quan s’ha despertat i ha vist on era, es moria de vergonya.—I,

¿com té les tetes?

Explica.—Calla, que li vaig fer fotos perquè estava tan pet que no s’adonava de res, ha, ha, ha, ara te les

envio.—¡¡¡No fotis, tio!!!! ¡Envia, envia! Ha, ha, ha, ¡que bo!

Així ho expressa la Paula en el seu ‘post’ a Facebook. "La majoria de les violacions no són comeses per un tio amb passamuntanyes esperant-te darrere d’una tanca. La majoria de les violacions són comeses per algú conegut". 

I incideix en la importància dels còmplices, d’aquestes persones que fan broma amb un assumpte tan greu com la violació. "En aquest text hi ha tres protagonistes: un violador, una dona violada i un còmplice," lamenta. "I el més ‘heavy’ de tot és que, segurament, cap dels tres pensi que el que ha passat es diu VIOLACIÓ, sinó que ha sigut una cosa dins de la festa. Coses de la col·locada. La nit, que confon". 

El problema, a més, és que hi ha moltes persones que pensaran que la culpa és de la Lucía. "Per no saber cuidar-se o haver begut tant".  Precisament per això, uns dies després la Paula va haver d’actualitzar aquest text. "No es van fer esperar els comentaris en què es deia que una noia no es pot emborratxar, perquè després passa el que passa".

Així que va posar un matís a aquesta història i, sorpresa, res canvia. "Imagineu-vos que la Lucía no beu aquella nit. Es cansa abans i agafa un taxi per anar a casa. El taxi la deixa a la porta, i quan obre el portal, arriba un tipus i la viola. El problema no és que la Lucía begui o no begui. El problema és el patriarcat". 

Però n’hi ha més. "Potser, si no beu, i agafa el taxi, algú diria que la Lucía no hauria de caminar a aquelles hores sola a la nit. Imagineu-vos que tampoc ho fa. Però un dia, surt a córrer, i un tipus la viola. Ara, hi hauria gent dient que no pot anar a córrer sola, perquè ha d’anar amb compte". 

¿I si no corre, no surt de nit i no beu? No està fora de perill. "Té un nòvio que un dia vol follar i ella no. Així que la viola. Ara, hi hauria gent dient que la Lucía ha de triar millor les seves parelles". 

Així que el problema no és la Lucía, no són les dones, perquè facin el que facin o deixin de fer, hi ha un altre problema: masclisme. "I fins que no ho tinguem tots i totes clar, no podem acabar amb això". 

Notícies relacionades

Mentrestant, la Lucía i moltes dones porten una motxilla plena de culpa i vergonya. "Necessita que li diguin que la culpa d’una violació no la té l’alcohol, ni anar sola, ni vestir d’una manera o d’una altra, ni sortir de nit. Necessita saber i tenir clar que la culpa d’una violació la té qui viola. I que ella és una dona LLIURE. I nosaltres, com a societat, hem de treure-li aquesta motxilla i posar-la a qui ha de portar-la. No carregar-l’hi més de merda, que ja té bastant a sobre".

Tot i que la publicació va ser eliminada per Facebook, i la Paula ha tingut bloquejades les publicacions durant tres dies, el seu ‘post’ està replicat en nombrosos comptes on es pot llegir.