SENSIBILITZAR LA CIUTADANIA

Unes quatre-centes persones es rapen el cap alhora en solidaritat amb el càncer infantil

A la iniciativa de la Policia Municipal de Terrassa s'hi van unir voluntaris de tot Catalunya per batre el Rècord Guinness

policias-terrassa

policias-terrassa

4
Es llegeix en minuts
Alexander García Galisteo

“És increïble poder col·laborar des de la nostra professió amb una causa benèfica tan bonica i especial”, diu Aitor Robles, tisora en mà i visiblement emocionat. “Hem volgut posar el nostre gra de sorra, les nostres mans, i l’experiència ha valgut la pena”, comenta Emi Rejas. “Rapar un policia impressiona, però quan veus aquests nens que et venen a donar els cabells perquè algun company de classe ho està passant malament, llavors et poses a plorar”, explica Marta Parrado. Són alguns dels testimonis delsmés de quatre-cents perruquers que dilluns passat, 17 de setembre, van acudir des de diferents parts de Catalunya al Recinte Firal de Terrassa, on van ser partícips de la rapada més gran de caps simultània que s’ha fet mai en la història.

Després de l’èxit que va tenir la primera edició del 2017, la Policia Municipal de Terrassa va tornar a organitzar l’acte solidari que s’emmarca dins la campanya #DaleCandela, i que porta per títol‘Posa’t al seu cap’. L’objectiu: sensibilitzar a la ciutadania a través del primer signe visible del càncer infantil, que és la caiguda dels cabells. “Aquesta festa la vam traslladar l’any passat a la ciutat com una iniciativa que permet posar-se a la pell dels malalts, i fer-los sentir que som amb ells, al seu costat, i mostrar-los tot el nostre recolzament i fins i tot retre’ls homenatge, tant als que hi són com als que per desgràcia ja se n’han anat”, explica Susana Zaguirre, membre de la policia i organitzadora de l’esdeveniment.

D’altra banda, la finalitat de la festa solidària també està en recaptar fons per destinar-los a la investigació que duu a termel’Hospital Sant Joan de Déu (Barcelona) sobre el càncer infantil, una malaltia minoritària –afecta a un nen de cada dos-cents– a la qual es destinen molt pocs recursos. Però aquest any la cosa no acaba aquí. Volien fer-la ben grossa. ¡Batre un Rècord Guinness! I al rapar 387 persones alhora ho van aconseguir, segons expliquen alguns dels organitzadors. “Hem superat l’antiga marca (326, al Canadà) i, tot i que no hem pogut costejar la visita d’un jutge oficial, tenim un reportatge gràfic i documents amb les firmes, el DNI i altres dades dels participants, que és una altra forma viable d’acreditar el rècord”.

L’empenta de les xarxes socials

La fita solidària, que va deixar imatges impactants en el moment en què les maquinetes van començar a rasurar els caps dels presents, no hauria sigut possible sense la gran campanya de comunicació impulsada per la Policia Municipal de Terrassa. El vídeo promocional de ‘Posa’t al seu cap’ ha aconseguit l’últim mes –va ser llançat a començaments d’agost– més de cent mil reproduccions a Facebook, i la seva difusió en la resta de xarxes socials, així com la creació de grups de Whatsapp i l’ímpetu del boca-orella, va ser decisiu a l’hora de mobilitzar milers de persones de tot Catalunya.

Tot i així, fins a l’últim moment ningú es va deslliurar de la incertesa sobre si seria possible batre el rècord. Una hora després d’obrir-se les portes al públic, encara quedaven cadires buides i estilistes preocupats. “¿I si no ho aconseguim?”, es preguntaven angoixats mentre el temps passava. Però la balança va acabar decantant-se per les causes nobles. Van ser les arengues dels policies que agafaven el micro per implorar a la gent que s’unís a la causa. També el pas endavant de representants polítics com aral’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega López, que va pujar a l’estrada com un més i va infondre valor a tots els presents (malgrat que només es va tallar una mica els cabells). I l’exèrcit de perruquers, que no va dubtar a sortir al carrer a la recerca de voluntaris que finalment van completar la tan anhelada rapada solidària.

Una festa familiar

Notícies relacionades

Després que els cabells adornessin el terra i les melenes comencessin a acumular-se perquè l’organització Flocs Solidaris pogués confeccionar perruques, l’acte es va convertir en una festa familiar apta per a tothom. Però especialment centrada en els més petits, que van ballar al so de la música, van poder pintar-se la cara al més pur estil carnavalesc i, a més, van rebre la visita de Los Vengadores. Hulk, Iron Man, Thor, Capità Amèrica i la Viuda Negra, entre d’altres, van deixar per un dia les seves tasques interplanetàries i van posar la cirereta al pastís omplint el Recinte Firal de Terrassa d’alegria, il·lusió i esperança.

A més del ‘photocall’ amb els superherois de Marvel, diverses parades es van distribuir al llarg de l’emplaçament. Allà els assistents a l’acte van poder comprar a preu de donatiu samarretes, xapes, braçalets Candela i altres peces de ‘marxandatge’ relacionat amb la iniciativa solidària. El 2017, la campanya va recaptar un total de 57.265 euros. Aquest any, els més optimistes esperen doblar la xifra. “Si hem batut Rècord Guinness, què no serem capaços de fer”, sentencien.

Una campanya ben vertebrada

#DaleCandela se sosté gràcies a tres pilars fonamentals. D’una banda hi ha, tal com s’ha explicat, la festa que s’organitza al voltant de la macrorapada sota el lema ‘Posa’t al seu cap’. De l’altra, entre les seves iniciatives també compten amb la venda d’un calendari solidari, en el qual els membres de la Policia Municipal de Terrassa es fotografien al costat de nens malalts de càncer per donar visibilitat i solidaritzar-se amb la seva causa. Finalment, la campanya també se sustenta gràcies a la col·laboració de l’organització sense ànim de lucre Polseres Candela, que ofereix les seves polseres a canvi de petites donacions que van destinades íntegrament a la investigació de la malaltia.

Temes:

Càncer Rècords