On Catalunya

EL PLATJÒLEG / EL MILLOR PLA

Excursió amb barco, capbussades salvatges i soparet per a dos a Maó

Aquesta és la meva proposta per a Mikel, que busca una jornada romàntica per aconseguir el «sí, vull»

2232-planazo-romantico-menorca

2232-planazo-romantico-menorca

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Álvarez

L’altre dia Mikel, un lector donostiarra amant del mar i la gastronomia, em va escriure perquè estava a punt de demanar a la seva nòvia que es casés amb ell i volia que li proposés una jornada romàntica amb final apoteòsic a Menorca. Somiava amb un dia perfecte abans de demanar-li la mà i aquesta va ser la meva proposta per aconseguir el “sí, vull”.

“Mira Mikel, jo sent a Maó i sense haver de desplaçar-me massa, començaria el dia ben d’hora fent provisió de bones viandes almercat del Claustre del Carmen abans de salpar a descobrir i explorar el tram de costa que va de Maó al Parc Natural de s’Albufera des Grau, per acabar el dia amb un sopar romàntic a les terracetesdes Castell”.

Menorca, l’illa que navega

¡I va triomfar! Que els bascos veniu d’una terra preciosa ja ho sabem tots, però això és un altre món. Aquí tot fa una olor i fins i tot té un gust diferent. Fins i tot el sol sembla que brilla diferent: més vibrant, més blanc, més intens. La mar llueix blaus diferents, i quan trenca fins i tot fa una olor diferent: a sal, a algues, a terra torrada i a plantes aromàtiques. I després està la gran diferència... la de poder passar-te una tarda sencera fondejat sota el sol sense cap preocupació. Perquè per als que naveguem al nord això és un plaer gairebé inabastable. Una quimera. Allà tots somiem que el barco amb prou feines es mogui (¡que la copa de vi no se’t vessi a la coberta!) i que no hi hagi ni marees ni mar de fons per témer. I aquí, si vols, fondeges sense por, sense marejos (ni marees) i tenint la sorra de la platja i tota la bellesa de la costa a tan sols unes braçades de tu. ¡Miracle!

Ja sé que tu vols llogar un barco, però per als que no tinguin titulació també caldrà donar-los una solució. Així que apunteu:

PRIMER: De compres al mercat

Tant si teniu pensat llogar un barco com si no, aixequeu-vos relativament aviat per aprofitar bé el dia, i si la idea és menjar al barco (o asseguts a la sorra de la platja) acosteu-vos al mercat del Claustre del Carmen. Ja veureu la vostra sorpresa quan a l’entrar us aneu trobant amb infinitat de llocs atapeïts de productes de la terra: tot molt autèntic. De qualitat, com en els mercats de tota la vida. ¡Se us obriran els ulls com plats! Ja sé que Mikel pertany a una societat gastronòmica a Sant Sebastià i el fascina tot el relacionat amb el menjar, ¡però amb el menjar bé!, i que a la seva nòvia també cal enamorar-la per la boca, així que prepareu-vos a disfrutar d’infinitat de formatges menorquins, embotits com el cuixot i la carnixua, les fruites i verdures de l’illa, peixos que mai haureu vist abans i uns fresquíssims escamarlans i gambes de Maó. ¡De tot en fareu provisió! Però espera, que encara falten les postres: a l’entrada del mercat us topareu amb una fleca amb pastissos i galetes casolanes, arrebossades, ensaïmades de tots els tipus... de tot per portar a la platja (o al barco). ¡La perdició!

SEGON: Visitant el port de Maó

El port de Maó està considerat com un dels ports naturals més segurs i bonics del Mediterrani. Del primer no en tindràs cap dubte veient el caire dels creuers que hi amarren, al fons d’un profund canal que impedeix l’entrada del mal temps; i del segon, de la bellesa, tampoc, i si no, surt al mirador del Passeig Marítim i digues-me si no és veritat el que et dic (aquí, per cert, també seria un bon lloc per treure l’aliança just al capvespre ;).  

La importància estratègica del port de Maó queda reflectida en la quantitat de construccions militars que el custodien. La que més crida l’atenció és l’illa del Llatzeret i la Fortalesa de la Mola. El primer és un illot emmurallat que va entrar en servei el 1817 a fi de mantenir en quarantena les tripulacions dels barcos que arribaven a port. Al principi va ser una península, però el 1058 es va excavar un canal per separar-la de terra ferma pel qual es pot passar navegant.

Notícies relacionades

La millor manera de conèixer el port és fer una excursió amb barco, tant en la golondrina turística o en el teu propi barco de lloguer. Hi ha almenys dues empreses (Rutes Marítimes de la Creu i Yellow Catamarans) que organitzen rutes amb interessants explicacions històriques d’aproximadament una hora de durada. La Fortalesa de La Mola és la construcció militar de més valor històric i arquitectònic de Menorca. La van construir els espanyols el 1850 i mai va ser atacada, potser perquè amb la seva sola presència ja intimidava [...] Aquesta última és visitable –i molt recomanable– si t’agraden els castells i les construccions militars històriques. És a la vora nord del port de Maó. S’hi arriba per terra i, si al final de la visita et ve de gust donar-te una capbussada, que sàpigues que hi ha una platgeta enganxada als seus murs (la d’en Miou, una de les 187 platges i cales que apareixen en la meva guia de Totes les platges de Menorca) on es banyaven els soldats ja des de fa centenars d’anys. Tot i que per a capbussada èpica, la que et tinc preparada en un parc natural...

Si vols veure moltes més fotos i saber quines són les altres quatre experiències que vaig recomanar a Mikel abans de demanar la mà a la seva nòvia fes click aquí: www.elplayologo.com/planazo-romantico-en-menorca

Temes:

Balears Platges