¿ART, PUBLICITAT O SATANISME?

Apareixen a Toledo 666 porquets de guix

La ciutat es pregunta el motiu de l'acció, que ha disparat tota mena d'especulacions

zentauroepp44571794 graf3133  toledo  espa a   07 08 2018   peque os cerdos de y180808141810

zentauroepp44571794 graf3133 toledo espa a 07 08 2018 peque os cerdos de y180808141810 / Angeles Visdomine

3
Es llegeix en minuts
Efe

Petits porcs de guix, de només vuit centímetres de longitud, han sigut col·locats de forma anònima als carrers del centre històric de Toledo i han aixecat tota mena d’opinions, des que és art urbà fins que és joc o fins i tot alguna cosa diabòlica, ja que la sèrie de porquets està numerada fins al 666.

Fa dos estius, els carrers de Toledo van aparèixer amb nombrosos pits de colors en el que va ser una mostra d’art urbà firmada per l’artista francesa Intra Larue.

No obstant, en aquesta ocasió no està tan clar que sigui art urbà o potser una estratègia publicitària, però tampoc ha sigut reivindicat de moment, tot i que sí que ha aixecat “suspicàcies” el fet que estiguin numerats fins al 666 i que la figura escollida sigui un porc.

L’artista toledà Fernando Barredo, professor de Belles Arts, ha analitzat en declaracions a Efe què poden representar les figures, que a priori veu més “com un divertiment, un joc”.

“Així com la intervenció d’aquells pits de colors era clarament una intervenció artística i era un art de carrer, fins a cert punt provocatiu en una ciutat com Toledo, que viu tan d’esquena a la llibertat i al sexe, i tenia una autoria declarada, en aquest cas encara ningú ha reivindicat l’acció i no tinc tan clar que es tracti d’una acció artística”, ha dit.

El significat del porc

Barredo ha reconegut que el fet que la sèrie estigui numerada fins a un 666 “pot aixecar certes suspicàcies o temors” però principalment entre persones “temoroses”.

I respecte a la figura de porc elegida, ha ressaltat que no té per què ser “una al·lusió clara” tot i que enl’Edat Mitjana aquest animal “estava associat a la part instintiva de l’ésser humà, a la part menys declarable de la conducta, als pensaments baixos i a tot el que pot suposar el terme mesquí”.

També s’associava al porc, ha agregat, amb “el diabòlic” en alguns aspectes, malgrat la qual cosa aquest catedràtic de Secundària ha indicat que “és aviat per fer especulacions” i que, segons el seu parer, tot es deu “a un joc que no va més enllà”.

Sorpresa ciutadana

Turistes i toledans s’han mostrat com a mínim sorpresos per l’aparició d’aquestes miniescultures que a pocs han deixat indiferents.

Un comerciant del passeig del Tránsito ha declarat a Efe que als veïns els va estranyar, en certa mesura, l’aparició d’aquests porquets ahir, tot i que aviat van sospitar que podria ser alguna promoció artística relacionada amb algun espectacle local.

Alguns turistes també han relacionat la numeració que acompanya a aquestes escultures amb algun tipus de sorteig o premi, per la qual cosa no han dubtat a quedar-se amb les figures, segons han explicat a Efe.

Alberto és guia turístic de Toledo i ahir es va trobar amb bastants porquets a la zona dels coberts, fins al punt que el seu grup de turistes li preguntaven quin significat podien tenir, ha dit a Efe.

“Al principi vaig pensar en una gimcana, que n’hi ha moltes a Toledo, o en una estratègia per fomentar el turisme en llocs menys coneguts de Toledo”, ha afegit.

Notícies relacionades

En l’Ajuntament de Toledo no tenen “ni la més remota idea del que són ni a què es deuen” les figures, segons han indicat a Efe fonts municipals, que també han recordat que a la ciutat hi ha hagut altres intervencions artístiques en anys anteriors.

En una roda de premsa, la regidora de Festejos, María Teresa Puig, ha sigut preguntada per aquestes petites escultures de guix i ha recalcat que es desconeix qui ha pogut distribuir-les, encara que “tot apunta a una intervenció artística urbana”, com ja va passar fa dos anys. 

Temes:

Toledo