ALERTA DE LES AUTORITATS

El julivert gegant, la planta que causa cremades i ceguesa, s'estén pels EUA

La saba d'aquesta espècie invasora, originària de l'Àsia occidental, provoca ampolles i lesions cutànies que persisteixen durant anys

giant hogweed beware - geographorguk - 200862

giant hogweed beware - geographorguk - 200862 / Picasa 2.0

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una planta tòxica, invasora i molt perillosa s’està estenent per diversos estats dels Estats Units. Es tracta del comunament conegut com a julivert gegant (el seu nom científic és Heracleum mantegazzianum). Les autoritats han demanat a la població que avisin dels exemplars que trobin, ja que les flors i les fulles d’aquesta espècie poden produir cremades de tercer grau i fins i tot deixar una persona cega.

Es tracta d’una planta invasora originària de l’Àsia occidental que també es troba en altres parts del món, com a Amèrica del Nord. Ara, s’han detectat dotzenes de plantes de julivert gegants alnord de Virgínia, estat on fins ara no se n’havia vist cap.

Ampolles doloroses

VIQUIPÈDIA

La saba d’aquesta planta fa que la pell sigui tan sensible a la llum solar que una exposició normal pot causar cremades greus, un procés anomenat fitofotodermatitis. El fregament amb la planta pot donar lloc a ampolles doloroses, cicatrius a la pell i pot provocar que la pell es torni sensible a la llum solar durant anys després de ser exposada al seu verí.

Si la saba del julivert gegant, que arriba a mesurar entre 2,5 i 5 metres d’alçària, entra en contacte amb els ulls pot provocar ceguesa.

Els funcionaris del comtat Isle of Wight han publicat un advertiment sobre aquesta planta tòxica a Facebook. I demanen a la ciutadania que localitzi més plantes d’aquesta espècie que els avisi.

Ara per ara, s’han fitxat més de 30 plantes de julivert gegant al comtat de Clarke, i encara més a Staunton i el comtat de Middlesex, segons un informe de les autoritats.

Lesions de llarga durada

Segons el Departament de Conservació Ambiental, la calor, la humitat i la suor poden empitjorar els efectes a la pell. La reacció fototòxica comença al cap de 15 minuts del contacte, amb un pic de sensibilitat entre 30 minuts i dues hores després. Les lesions cutànies poden durar setmanes i es necessiten mesos per a la seva cura total.

Des de la pàgina oficial del mateix departament s’expliquen els símptomes i què s’ha de fer si s’entra en contacte amb aquesta planta, com, per exemple, mantenir l’àrea exposada lluny de la llum solar durant 48 hores i rentar-la amb aigua i sabó. 

La planta és originària de la regió muntanyosa del Caucas, a l’Àsia occidental, però va arribar a Europa al segle XIX i als EUA, a començaments del segle XX. Abans que a Virgínia, aquesta mala herba havia sigut localitzada a Maine, Massachusetts, Connecticut, Nova York, Pennsilvània, Michigan, Illinois, Carolina del Nord, Oregon i Washington.

Notícies relacionades

Les flors del julivert gegant s’assemblen a les del saüc –de fet, són molt boniques i en el passat van arribar a utilitzar-se com a decoració–, si bé tenen algunes característiques diferents: per exemple, la tija té taques morades i pelets blancs, i les fulles són molt grans i amb vores arrodonides.

Segueix Extra  a Facebook

Temes:

Estats Units