PAMFLET INQUIETANT

¿Sabries sobreviure a una guerra? Suècia ho explica així als seus ciutadans

La tensió per les polítiques de Putin porta el país nòrdic a donar instruccions de seguretat a la població, una cosa que no passava des de la segona guerra muncial

040618 guerrafria suecia 16 9 ep / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Suècia es vol assegurar que la seva població està preparada per al pitjor. El país nòrdic ha enviat 4,8 milions de fullets a la seva població sobre què pot fer en la "defensa total" durant una guerra o com assegurar-se les necessitats bàsiques com ara aigua, menjar i calefacció. El fullet també informa sobre altres amenaces com ara atacs cibernètics, terrorisme i canvi climàtic.

Om krisen eller kriget kommer ("En cas de crisi o guerra") porta per títol el pamflet, de 20 pàgines il·lustrades amb sirenes, avions de combat i gent fugint de les seves llars –com protagonistes de l’holocàustica sèrie de Netflix The rain–, que informa sobre els riscos d’un atac i on trobar refugis antiaeris. 

Les instruccions sueques inclouen, fins i tot, un manual per detectar notícies falses. "Tot i que Suècia és més segura que molts altres països, encara hi ha amenaces a la nostra seguretat i independència", assegura el text governamental. "Si estàs preparat contribuiràs a millorar la capacitat del país per fer front a una gran tensió".

Pàgines interiors del pamflet.

La campanya coincideix amb la intensificació del debat sobre seguretat i defensa que viu el país, sobre l’amenaça de Rússia (després de les recents incursions a l’espai aeri i en aigües territorials per part d’avions i submarins russos) o, fins i tot, sobre si seria convenient ingressar a l’OTAN.

"No hem utilitzat paraules com a defensa total o màxima alerta durant 25 o 30 anys, o fins i tot més. Per això, el grau de coneixement entre els ciutadans és molt baix", va assenyalar recentment Christina Andersson, de l’agència de contingències civils.

Antecedents

Fullets semblants es van distribuir per primera vegada a Suècia el 1943, en plena segona guerra mundial. Després hi va haver actualitzacions, que es van repartir regularment fins al 1961. Després d’això, només es van repartir entre funcionaris fins a 1991.

Notícies relacionades

Suècia va reaccionar al final de la guerra freda retallant el pressupost de defensa, política que va revertir després que Rússia annexionés Crimea el 2014.

Segueix Extra  a Facebook

Temes:

Suècia