POLÈMICA A LES XARXES

Paco León desperta les ires del col·lectiu trans per la seva nova sèrie de Netflix

Critiquen que s'hagi recorregut a un home per protagonitzar 'La casa de las flores', la nova ficció mexicana de la plataforma

Afirmen que aquestes situacions només perpetuen l'estereotip que una dona transsexual només és 'un home disfressat'.

pacoleontrans

pacoleontrans

4
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El proper 10 d’agost Netflix estrenarà els 13 episodis de la primera temporada de la sèrie de producció mexicana ‘La casa de las flores’, del director Manolo Caro. Tot i que la protagonista d’aquesta comèdia d’humor negre és Verónica Castro, la mítica estrella de ‘Los ricos también lloran’, la producció compta també amb l’actor sevillà Paco León, que interpreta el José María, un senyor casat que després d’un viatge a Espanya decideix convertir-se en el que és de veritat: la María José.

L’actord’‘Aída’ ‘La peste’ ha assumit el repte encantat i ha compartit a les xarxes una sorneguera imatge per anunciar als seus fans el seu nou projecte. Es tracta d’un autoretrat nu en el qual apareix assegut en un lavabo i amb una perruca aiguamarina del mateix color que els seus ulls. "Un personatge cal treballar-lo també en els moments íntims. Aquest no ha sigut fàcil", ha fet broma a Instagram. 

Queixes en el col·lectiu

La imatge agafant un rotllo de paper de l’actor i director –està a punt d’embarcar-se en el rodatge de la sèrie ‘Arde Madrid’ per a Movistar+– ha aixecat polèmica en el col·lectiu trans, incòmode perquè s’hagi recorregut a un home en lloc de una actriu trans per a aquest paper en la ficció mexicana.

Alguns usuaris no només critiquenPaco León, sinó que instenNetflix  que el substitueixi per una actriu transsexual. Segons el parer d’alguns missatges de tuitaires, aquesta decisió evidencia la "discriminació" i la "violència" que generen aquest tipus de decisions per al col·lectiu transgènere. Afirmen que aquestes situacions només perpetuen l’estereotip que una dona transsexual només és "un home disfressat".

Kat, escriptora de fanzines i músicaKat, defensa a la publicació ‘Hay una mujer en mi sopa’ que "contractar homes cis ["terme que és utilitzat per fer referència a aquells individus la identitat de gènere dels quals coincideix amb el sexe que els va ser assignat quan van néixer; que és, simplificant, l’oposat a transgènere"] ajuda negativament al 90% d’atur que patim les dones trans". A més, insisteix, que "hi ha moltes dones trans actrius per haver de cridar aquest personatget [sic]". I segueix en la seva crítica: "Una dona trans ha sigut, és i serà una dona, no hi ha un abans ni un després. Deixeu de crear requisits inexistents per a nosaltres. No content amb això, una de les imatges que s’han utilitzat per anunciar la seva participació ha sigut la del mateix Paco León, nu i amb una perruca (ugh) en un bany amb el peu de foto: Un personatge cal treballar-lo també en els moments íntims. Aquest no ha sigut fàcil", cosa que ridiculitza completament l’INFERN que és per a nosaltres tot el tema relacionat amb banys públicsi que aviva a més el foc de la brometa fàcil i el tipus de broma que MATA".

Resposta de l’actor

L’artista ha contestat a alguns crítics amb el seu paper en la sèrie i els insta a esperar a veure-la abans de criticar-la: 

Notícies relacionades

León també ha trobat defensors a la xarxa, que afirmen que cal diferenciar la ficció del documental. Així ho ha fet saber el periodista televisiu Borja Terán:

Segueix Extra  a Facebook