ESCÀNDOL AMB TOTES LES LLETRES

Corrupció i abusos sexuals en els Nobel de literatura

Dimiteix la secretària permanent de l'Acadèmia Sueca per la greu crisi de la institució

ecarrasco42896126 the swedish academy s permanent secretary sara danius talks 180412204725

ecarrasco42896126 the swedish academy s permanent secretary sara danius talks 180412204725 / JONAS EKSTROMER

2
Es llegeix en minuts

La secretària permanent de l'Acadèmia Sueca, Sara Danius, ha anunciat que deixa el càrrec després d'una reunió celebrada aquest dijous en què s'ha discutit la greu crisi interna que viu la institució que concedeix el Nobel de literatura per un escàndol de suposats abusos sexuals i filtracions.

Danius, que renuncia a més al seu seient a l'Acadèmia, no ha volgut revelar si la seva sortida s'havia produït després d'una votació i ha assegurat que no s'ha discutit el nom de qui la succeirà. "No puc entrar en això, és confidencial. És la voluntat de l'Acadèmia i l'accepto. M'hauria agradat seguir, però hi ha altres coses a fer en la vida", ha dit Danius a l'acabar la reunió a la seu de la institució, que ha durat tres hores, el doble del que és habitual.

Renúncia de tres acadèmics

Ha sigut la primera reunió celebrada després de la renúncia divendres de tres acadèmics més -Klas Östergren, Kjell Espmark i Peter Englund-, que van al·ludir indirectament al cas que afecta el dramaturg francès Jean-Claude Arnault, vinculat a l'acadèmia i marit d'una de les seves membres, Katarina Frostenson.

Segons han revelat acadèmics i mitjans suecs, una investigació externa, encarregada per la institució, va recomanar denunciar Forum, club literari dirigit per Arnault, per irregularitats en el finançament rebut de l'acadèmia. L'informe alertava que Frostenson era copropietària de la societat que controla el club, cosa que violaria les regles d'imparcialitat per concedir ajudes, i que Arnault havia filtrat el guanyador del Nobel en set ocasions.

Denúncia de 18 dones

Notícies relacionades

Però la proposta d'expulsar Frostenson va ser rebutjada per la majoria, fet que va provocar la renúncia dels altres tres, que van criticar en públic els seus col·legues per anteposar motius personals a la responsabilitat de vetllar per la integritat de la institució. Va ser al novembre, enmig de la campanya de denúncies d'abusos #Metoo (Jo també), quan 18 dones van destapar de manera anònima en el diari 'Dagens Nyheter' els suposats abusos comesos per Arnault en dependències propietat de l'Acadèmia Sueca.

A l'esclatar el cas, l'acadèmia va tallar la relació privilegiada i va encarregar un informe extern, mentre diverses dones interposaven denúncies i la fiscalia obria una investigació, enmig de dures crítiques del món cultural a la institució. Amb les últimes quatre sortides, només 12 dels 18 seients de l'acadèmia estan ocupats, ja que dues autores boicotegen la institució per altres motius des de fa anys. La renúncia al seient és una decisió simbòlica, ja que l'elecció és per a tota la vida, encara que es pot optar per no participar ni en les seves activitats ni en les votacions.