A AMSTERDAM

Un supermercat holandès, pioner a tenir un passadís lliure de plàstics

La cadena Ekoplaza ofereix 700 productes, entre carns, lactis, cereals i vegetals, envasats en biomaterials compostables

freeplastic

freeplastic

2
Es llegeix en minuts
Laura Estirado

Els éssers humans consumim 1,9 milions d'ampolles de plàstic al dia. Però no només l'aigua s'envasa en aquest material. Gairebé tot el que comprem al súper es presenta en aquest derivat del petroli. De fet, tres quartes parts de les escombraries que generem són plàstics, que només triguen uns 1.000 anys a descompondre's. Una amenaça per a la naturalesa amb xifres tan alarmants com que a les platges espanyoles banyades pel Mediterrani, el 72% de les escombraries recollides són plàstics. Per això, cada vegada són més importants iniciatives com les de la cadena de supermercats holandesos Ekoplaza, que acaba d'inaugurar en una de les seves botigues a Amsterdam el primer passadís de productes lliures de plàstic.

Els clients podran triar entre gairebé 700 productes (carns, vegetals, cereals, lactis, salses, xocolates i fruites) que en lloc d'un embolcall plastificat utilitzen biomaterials compostables que ofereixen una alternativa ecològica a l'embalatge tradicional. El director executiu d'Ekoplaza, Erik Does, ha explicat que es tracta "d'un pas important cap a un futur més prometedor per al menjar i la beguda". A més, assegura, aquests productes eco no seran més cars que la resta.

Expansió de la idea

Es tracta només del principi, ja que Ekoplaza pensa expandir la seva iniciativa a cadascuna de les 74 botigues de la cadena. I confia que la idea triomfi més enllà d'Holanda. Aquests passadissos plastic free "són un banc de proves per a nous materials biològics innovadors compostables, així com per a materials tradicionals com el vidre, el metall o el cartró", segons el comunicat de l'empresa. El pròxim supermercat amb un passadís totalment ecològic de la cadena serà el de la Haia, que debutarà al juny.

Hi ha altres cadenes interessades en la iniciativa, com la britànica Iceland, que a principis d'aquest mes va anunciar que un termini màxim de cinc anys eliminaria els envasos de plàstic de tots els seus productes, amb l'objectiu de reduir la contaminació. En el seu cas, el plàstic seria substituït per paper.

En un vídeo, el director d'aquestes botigues, Richard Walker, deia que "és fonamental portar a terme un canvi significatiu" i que "la responsabilitat està a la teulada de les empreses de venda com a líders que contribueixen a la contaminació per plàstic". 

"No hi ha cap motiu per envasar aliments tan peribles com aquest en un material tan indestructible", insisteix Walker.

El projecte del passadís ecològic de la cadena Ekoplaza va sorgir de 12 mesos de col·laboració amb l'organització A Plastic Planet. El seu director, Sian Sutherland, ha explicat a la cadena Euronews: "No necessitem esperar 20 anys, ni cinc anys, ho podem fer ara".

Notícies relacionades

La Unió Europea va llançar al gener una estratègia històrica per combatre les deixalles de plàstic, i va anunciar que ¡per al 2030! tots els envasos de plàstic hauran de ser reciclables o reutilitzables. "Si no hi fem res, d'aquí 50 anys tindrem més plàstic que peix als oceans", va dir el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans.

Segueix Extra a Facebook