365 dies d'amor i salut

La Xina celebra l'any nou 4716: el gall cedeix pas al gos

La comunitat xinesa, que a Barcelona supera les 19.000 persones, celebra fins al 2 de març la seva festa més tradicional i mil·lenària

getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

3
Es llegeix en minuts
Alexander García

Els habitants xinesos no han canviat d'any l'1 de gener: aquest divendres celebren l'Any Nou xinès -l'any 4716, segons el seu calendari-, la festa tradicional més important del país asiàtic, que té el signe del gos com a figura central. Aquesta festivitat, que s'arriba a celebrar en una quarta part del món, es prolongarà fins al 2 de març, un total de 15 dies on les famílies xineses abanderen mitjançant rituals la transició de l'any del gall de foc a l'any del gos de terra amb la finalitat d'atraure la felicitat i la bona fortuna aquest 2018 (o 4716).

L'horòscop xinès, a diferència de l'occidental, associa cada signe del zodíac amb un animal (bou, tigre, mico...) i els assigna un any en concret en funció del calendari lunar -un dels més antics del món-, definit per astrònoms xinesos per determinar els cicles del principal motor de l'economia en l'antiguitat: l'agricultura. Per això també se celebra l'any nou més tard. Concretament, amb l'aparició de la primera lluna nova del calendari lunar, període que sol oscil·lar entre el 21 de gener i el 20 de febrer.

Més amor i salut

A diferència del gall, que ha sigut generós amb els més treballadors durant l'últim any, la figura del gos promet moments més bons per a l'amor i la salut.

Segons les creences xineses, el gos simbolitza el compromís fidel i la lleialtat al proïsme, i tots els nascuts sota la seva capa es caracteritzen per la seva honestedat i la seva humilitat, i per tant s'espera que sigui un gran any per consolidar relacions interpersonals. Algunes de les figures més importants que han nascut al llarg de la història l'any del gos són: Sòcrates, Ava Gardner, Bill Clinton, Elvis Presley, Harry Houdini, Silvester Stallone i la mare Teresa de Calcuta.

Aquest any també coincideix amb un moment en què la figura del gos, en la cultura xinesa, va guanyant importància i el seu ús com a mascotes està cada vegada més estès.

Tradicions úniques

Com que és una festa oficial nacional, la majoria dels treballadors a la Xina tenen vacances durant set dies. L'Any Nou és una celebració marcada per les reunions familiars, i això provoca un gran èxode de les ciutats als pobles rurals, una migració sense precedents en termes de mobilitat durant cap altre període de l'any.

A partir d'aquest divendres, els xinesos obriran les portes i finestres de les seves llars per permetre que surti l'any anterior i s'emporti totes les coses dolentes. Els dracs (símbol icònic de la cultura xinesa) serpentejaran pels carrers sota fanalets i altres ornaments, mentre el cel s'omple de focs artificials. També desfilaran lleons, amb la missió de foragitar els mals esperits. El color vermell predominarà per tot arreu, ja que els xinesos creuen que porta bona sort, i a les botigues s'hi vendran tota mena d'articles relacionats amb la figura del gos.

Altres curiositats d'aquesta celebració tan particular és que ningú sol parlar del passat, ja que es considera que atrau la mala sort. Tampoc es castiga els nens, i així tenen certa llibertat per ser una mica rebels. Els actes tradicionals culminen amb el festival dels fanals, on es deixen anar llums taronges decorats amb missatges que acaben il·luminant la foscor del cel, mentre els xinesos mengen boles d'arròs típiques (yuanxiao) i estrenyen llaços amb la seva cultura i les seves tradicions nacionals.

La Xina catalana

A la ciutat de Barcelona es calcula que hi ha més de 19.000 xinesos. Des de fa uns quants anys, aquesta comunitat, juntament amb altres entitats de l'Eixample i organitzacions com la Fundació Institut Confuci de Barcelona Casa Àsia, organitza diversos actes per mantenir vives les tradicions de la comunitat.

Notícies relacionades

La programació d'aquest dissabte té previst a les 11.30 hores una desfilada, i a les 12.30, diversos espectacles musicals, i una fira gastronòmica i cultural, que durarà fins a les 20.00 hores al passeig de Lluís Companys.

Com en anys anteriors, els jugadors del Barça, conscients del gran nombre d'aficionats que tenen al país asiàtic, també s'han volgut sumar a la celebració i han gravat un vídeo en què apareixen diversos jugadors, com Messi, Piqué i Iniesta, felicitant l'Any Nou xinès. Fets representatius d'aquesta relació cada vegada més pròxima entre la Xina i el club blaugrana són el traspàs de Mascherano al Habei Fortune i l'arribada de Paulinho des de la Paulinho Superlliga xinesa.