EXPERIMENT PECULIAR

El blanc i negre com a solució a l'addicció al mòbil

Els colors de les aplicacions estan pensats per proporcionar plaer i atrapar la mirada, segons els experts

zentauroepp41921256 sociedad movil con pantalla en blanco y negro foto xavier go180205174730

zentauroepp41921256 sociedad movil con pantalla en blanco y negro foto xavier go180205174730 / XAVIER GONZALEZ

2
Es llegeix en minuts
Luis Benavides

Canviar la pantalla a escala de grisos contribueix a reduir l’addicció al telèfon mòbil. Aquesta és una de les principals conclusions de la periodista del New York Times especialitzada en tecnologia i internet Nellie Bowles. L’afirmació de la periodista està basada en el mètode empíric: ella assegura que va estar «durant un parell de dies» amb la pantalla en blanc i negre i va sentir un cert «alleujament». Bowles explica que el cap li demanava comprovar el telèfon amb molta menys freqüència. Així, d’alguna manera, la periodista suggereix al seu article que la clau per desenganxar-se de l’smartphone radica a tenir un telèfon molt més rústic, primitiu, amb la pantalla en monocrom com abans. «Passa’t al gris, és increïble», escrivia al seu compte de Twitter.

Més enllà del seu experiment d’estar per casa, amb una fiabilitat molt relativa, ja que la periodista podria estar condicionada per les seves hipòtesis de partida, Bowles recorda al seu article com gegants com Facebook Google treballen cada vegada més en el camp de la neurociència per saber com respon el cervell a certs colors de les aplicacions i, en definitiva, quins colors «proporcionen plaer i atrapen la mirada»». Tristan Harris és el fundador de l’associació sense ànim de lucre Time Wells Spent (Temps ben invertit, en català). La tecnologia, assegura aquest extreballador de Google, està dissenyada per ser addictiva, persuasiva i captar la nostra atenció. Harris es refereix sobretot a la capacitat que tenen algunes aplicacions per mantenir-nos sempre alerta, pendents dels comentaris i els likes,  autèntiques «xutades de dopamina». 

Pedaç o solució

Si el color i la forma són els dos aspectes fonamentals a l’hora de captar l’atenció, eliminar una de les dues variables pot ser suficient per reduir l’ús dels mòbils i tauletes. Això sí, alguns psicòlegs adverteixen que aquesta solució podria ser un pedaç, ja que funcionarà únicament a curt termini. Jugar amb la ment servirà únicament fins que el cervell s’hi acostumi. 

 

Per alguns experts, passar massa hores enganxats a la pantalla, més enllà dels inconvenients i riscos que suposa qualsevol mena d’addicció, perjudica la retina. Les seves investigacions, promogudes en molts casos per universitats i empreses privades, certifiquen els danys irreversibles que la llum de les pantalles digitals pot provocar als ulls.

passar massa hores enganxats a la pantalla, perjudica la retina. Alguns recels espanyols

La Societat Espanyola d’Oftalmologia, no obstant, ha descartat donar per bones conclusions tan rotundes ja que, adverteixen, no hi ha estudis que permetin confirmar que l’anomenada llum blava perjudica l’ull. «No hi ha cap estudi fet en humans, necessaris abans de poder emetre una recomanació definitiva sobre el mal de la llum blava emesa per les pantalles de visualització. Aquests estudis s’han de fer en humans i sota unes condicions d’ús reals i no in vitro o en animals d’experimentació sotmetent-los a llums blaves de gran intensitat», assegura la Societat Espanyola d’Oftalmologia en un comunicat.

Notícies relacionades

    

Operació senzilla

Sigui com sigui, configurar el terminal amb l’opció «escala de grisos» no elimina la llum directa que emeten els telèfons i les tauletes. Això sí, podria afavorir un ús més racional d’aquests aparells. Canviar l’escala de colors del mòbil és relativament senzill i, en la majoria dels casos, tant si sónAndroid com iOS, es troba a l’opció Accessibilitat, dins l’opció Ajustos generals. Una vegada aquí només és necessari clicar o activar Escala de grisos. Alguns internautes han seguit els passos recomanats per Bowles i asseguren que funciona. «Ho he fet, i és genial», va escriure recentment un tuiter en resposta a l’article del New York Times.