Incloure el telèfon en un grup de WhatsApp sense consentiment és il·legal

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha resolt que incloure números de telèfon en grups de WhatsApp sense consentiment exprés del titular de la línia contravé la llei de protecció de dades (LOPD) després que un veí del municipi de Boecillo (Valladolid) denunciés l'Ajuntament per incloure'l en un xat sense permís.

Segons indica la resolució de l'AEPD, recollida per Europa Press, el 26 d'octubre del 2016 el Consistori de Boecillo va crear des d'una línia de mòbil de la seva titularitat un grup de WhatsApp al qual va incorporar els números de 255 persones, la majoria veïns de la localitat, per informar-los sobre "accions o actuacions d'interès veïnal".

Així mateix, l'Agència considera acreditat que entre les 255 línies hi havia la del veí denunciant, i que els números de telèfon dels integrants del grup de WhatsApp "eren visibles per a tots els altres membres" del grup.

Així, el consistori va informar que els números van ser "facilitats directament pels seus titulars per contactar directament amb una responsable de l'Ajuntament i rebre informació", i ha afegit que els contactes han sigut referits a "queixes" sobre neteja i xarxa viària, informació cultural i esportiva, pagament de tributs, etc.

En canvi, el veí que va presentar la denúncia va assegurar que s'ha comunicat via telefònica amb l'Ajuntament en dues ocasions: una, per denunciar que estaven fumigant la seva vivenda; i una altra, per sorolls. A més, va afegir que el Consistori té les seves dades personals "per a qüestions de sol·licitud de llicències urbanístiques, taxes i impostos municipals i denúncies per diverses causes, i no està autoritzat a utilitzar les seves dades personals per a cap altre fi".

Sense sanció

Segons l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, l'Ajuntament de Boecillo ha infringit el que disposen els articles 4.2 i 10 de la LOPD, actes tipificats com a infracció greu. L'article 4.2 estableix que "les dades de caràcter personal objecte de tractament no es podran usar per a finalitats incompatibles amb aquelles per a les quals les dades haguessin sigut recollides". "No es considerarà incompatible el tractament posterior d'aquestes dades amb fins històrics, estadístics o científics", afegeix.

Notícies relacionades

En aquest cas, l'Agència no proposa "mesures correctores concretes" a prendre per l'Ajuntament de Boecillo "a l'haver quedat acreditat en el procediment que, tan aviat com aquest va advertir la situació irregular que s'havia produït, es van adoptar les mesures necessàries per tancar el grup de WhatsApp, i consta que el denunciant va ser eliminat com a integrant del grup a les 11.37 hores del mateix dia de creació del grup".

No obstant, es recorda a l'Ajuntament "l'exigència de comptar no només amb el consentiment previ i inequívoc dels titulars afectats per incloure les seves dades de caràcter personal en grups de WhatsApp, o de qualsevol altra aplicació de missatgeria instantània que ofereixi un servei de comunicació electrònica grupal semblant, sinó també que aquest ús de dades personals respongui a les finalitats concretes per a les quals es van obtenir i va ser autoritzat el seu tractament pels seus titulars".