Plaga del segle xxi

El grup català Xiula presenta una cançó de trap contra el 'bullying'

El tema 'Rispect', creat per dos educadors socials i dos músics, pretén posar-se en la pell d'un nen o adolescent que pateix assetjament escolar

trap

trap

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto / Barcelona

Si el rap va eclosionar a Espanya a mitjans dels 80, i a finals del segle XX i principis del XXI es va consolidar com un dels corrents musicals més de moda entre els més joves, sembla que el trap (barreja de hip-hop amb música electrònica) està cridat a ser un dels ritmes més escoltats de finals de dècada. No obstant, per més que la música canviï, les problemàtiques de l’assetjament escolar segueixen sent una plaga social. Per lluitar-hi en contra, el grup d’animació Xiula vesteix a la cançó 'Rispect' (la forma de pronunciar 'respecte' en anglès) el seu missatge contra el 'bullying' amb una base fresca i 'trapera', jugat amb la postura de 'rude boy' (noi dolent).

En aquesta línia, però amb nous ritmes de trap, un subgènere del rap, els dos educadors i els dos músics que hi ha darrere de Xiula han volgut posar música i rimes des de la perspectiva d’un nen o adolescent víctima de 'bullying'. «Pots posar-te a la meva pell, no es fàcil quan et sents el rei; però als d’aquí baix sí que ens importa i deixarem ben morta la falta de RISPECT», diu la seva lletra.  Una cançó que vol ser «un torrent d’idees que nens i adolescents poden escoltar perquè es parla en el seu llenguatge de rima, electrònica i autotune», diuen des de Xiula.

L’ús del rap no és nou com a arma pedagògica contra l’assetjament escolar. Un dels pioners d’aquest gènere, el Langui, ja «buscava valents» que «expressin el que senten», «valents que recolzin i defensin el feble», per a una campanya social.

Si el madrileny posava l’accent en l’entorn de l’agressor i l’agredit, que amb el seu silenci permeten situacions d’assetjament, altres, com l’alacantí Arkano, han posat veu als pensaments dels agredits. «'Me ignoraron, me ofendieron, me golpearon, me escupieron. Consiguieron que dijera ¡no me quiero!'», rimava aquest prodigi de la improvisació en un acte del Dia Internacional contra l’Assetjament Escolar.

No és la primera vegada que Xiula utilitza les seves rimes amb l’objectiu d’arribar als més joves, tot i que sí a ritme de trap. Fins ara, el grup era conegut per la cançó 'Verdura i peix', un èxit amb gairebé 150.000 reproduccions a Youtube que pretén condimentar amb música un dels menús «més odiats pels nens i nenes de mig món», tal com ells mateixos expliquen.

¿Què és el trap?

El terme trap (traduït com a trampa) es refereix a l’univers que envolta la compravenda de drogues al carrer. Els temes de les seves lletres comencen amb les drogues, però van més enllà, abordant les realitats quotidianes dels barris més empobrits. Sorgeix al sud dels Estats Units a principis del segle XXI, entre la violència contínua entre bandes i/o amb la policia pel mercat de la droga. A principis del 2010, aquest subgènere del rap fa un gir musical que el catapulta a primera línia. Mantenint la temàtica sobre el món de la droga i el triple tempo –en comptes del doble, més característic del rap–, comença a mesclar les seves bases amb música electrònica. A Espanya, els pioners d’aquest estil van ser grups com ara la Pxxr Gvng (ara Los Santos) o trapers com Jarfaiter. Actualment, aquest gènere està virant, la majoria, cap a bases de reggaeton i altres ritmes molt ballables com, per exemple, el dancehall. 

               Segueix a Extra a Facebook

     

       

                      

Notícies relacionades