On Catalunya

Els sis llocs que més m'han sorprès del litoral de Menorca

Cada setmana, el 'platjòleg' Miguel Ángel Álvarez Alperi t'explica els seus secrets. Si vols veure més fotografies, saber com arribar a les platges i cales i disfrutar dels seus articles d'autor per a 'disfrutadors del mar', entra a www.elplayologo.com

057-misteriosa-digital-periodico-0343

057-misteriosa-digital-periodico-0343

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Álvarez Alperi

Que Menorca té platges i porcions de litoral excepcionalment preciosos ho sabem tots, però el que potser no sabeu és que compta amb llocs molt curiosos, racons «d’autor» que voldreu conèixer (i que pocs coneixen). Després d’haver recorregut desenes de vegades tot el litoral per terra, mar i aire, i de fotografiar per a les meves guies les seves 197 platges i cales, aquests són algun dels llocs que més m’han sorprès. ¡Prepareu-vos, perquè hi ha de tot! 

    

Des de platges misterioses que van i venen amb els corrents fins a garatges amagats a les roques per a les barques dels contrabandistes; des de platges de sorra blanca i fina que es formen dins d’una cova fins a caletes solitàries i salvatges que són com un museu geològic a l’aire lliure. Menorca amaga secrets que ja només recullen els bons llibres.

La platja de la cova misteriosa

Cala Parejals amaga un secret que molt pocs coneixen... Es tracta d’una platja en una cova que va i ve com per art de màgia. La gent hi passa de llarg i no la veu perquè no mira, i si no mires, no la veus. La culpa la tenen totes les turqueses al mar... que et despisten la mirada i el sentit, i aquesta curiosa caseta de pescadors, emblanquinada i amb aspecte d’ermita, cap on corren tots els excursionistes perquè també amaga una altra cova, molt més vistosa, anomenada Cova des Pardals

           

Parejals i Pardals no són el mateix. Encara que ho sembli. La primera és la meva perla secreta i estimada, una platgeta de sorra blanca i fina que penetra sota terra reflectint els centelleigs del color de l’aigua a les parets de la gruta. És una platja esquiva i capritxosa que a vegades hi és i altres es manté absent, adormida sota aquelles aigües de colors impossibles que donen vida a la piscina natural més bella del món. 

           

La segona és una altra cova ben diferent. És la que està sota la caseta. Es baixa per unes escales tenebroses fins a arribar al «garatge de James Bond», on un veí guardava la seva barca, que suspenia de l’aigua mitjançant politges i cabrestants. Diuen que no només pescava peixos... I que aquí va estar el seu amagatall. És el misteri de Pardals.   Les platges de l’illa dels coloms

l «garatge de James Bond»

Arenal d’en Moro i des Tamarells. Aquesta és una de les dues platges de sorra de l’illa d’en Colom. L’anomenen Arenal d’en Moro. La molt múrria mostra els seus encants sabent que només uns quants la podran posseir...  Però ja us dic jo com fer-vos-la vostra: llogueu un caiac a Es Grau i palegeu... ¡que s’ho val! Només són 1.000 metres de recorregut (uns 15 minuts) que podreu fer amb frescor encara que hagueu perdut la forma. Ja veureu quan sigueu sobre les aigües diàfanes del Pas, que us semblarà estar levitant sobre pols daurada i turquesa líquida. I quan arribeu i desembarqueu com un descobridor colombí tindreu al davant la seva sorra blanca i pura, la seva careta virginal i tots els tresors que oculta rere les seves centenàries tamarindes. Només la custodien les gavines, els corbs marins i la sargantana balear, la sargantana endèmica de les illes de les quals ja en queden poques. Menys en queda encara d’aquells eriçons i conills que tant agradava caçar. De les vaques lleteres, les cabres i les ovelles tampoc en queda res. No així dels abeuradors i el pou amb què regaven els horts i els camps de cultiu on van créixer els cereals. Però aquest trosset de terra emergida va donar també altres fruits: de les seves entranyes es va extreure ferro, zinc, blenda... però va ser una empresa que no va reeixir. Avui dia segueix sent una illa de propietat privada (en venda, per cert) declarada reserva natural, amb una caseta d’estiueig que disfruten els Roca. Si no es té permís no és legal visitar-la, però no així les platges (tant aquesta com les altres).

    

El garatge dels contrabandistes

El misteri de Pardals. Pocs llocs hi ha a Menorca tan singulars com aquest, però mentiria si us dic que això és una platja, perquè de sorra no en té absolutament gens. Però això sí, l’enginy humà malaguanyat no té límits: baixeu per les escales i fixeu-vos en els politjons de la cova, els que van utilitzar per hissar la barca i mantenir-la protegida de l’onatge. Van haver de treballar durament per picar la roca i fer aquelles escales.  I també per engrandir el forat perquè hi cabés un llaüt de 6 o 7 metres d’eslora. Diuen que es va fer servir per desembarcar contraban a principis del segle XX (cafè, tabac, sabó, electrodomèstics, etcètera) i que a la caseta que hi ha just a dalt s’ajuntaven amb els guardes conxorxats per fer-se un homenatge… ja m’enteneu. ¡Porteu ulleres de bussejar i disfruteu de la capbussada, perquè el racó és una delícia!

Notícies relacionades

    

Continueu descobrint els meus altres racons preferits a  www.elplayologo.com/seis-lugares-unicos-en menorca.

CONCURS 'LA PLATJA MISTERIOSA'

¿Et sona aquesta platja? Amb les recomanacions d’Álvarez Alperi, EL PERIÓDICO planteja trobar la platja misteriosa. Digue’ns el seu nom i on està i participa en el sorteig setmanal de les guies 'Todas las playas de Catalunya 1 y 2: Costa Brava Norte y Costa Brava Sur'. Envia la resposta a concurso@elplayologo.com, amb el teu nom i telèfon de contacte. La guanyadora d’aquesta setmana és <strong>Marta Alloza Sánchez</strong>.