Va sorgir en una festa al carrer fa 44 anys

Hip-hop, la música que va crear al Bronx un adolescent jamaicà

Google celebra els 44 anys d'aquella mítica festa en què DJ Kool Herc va punxar amb dos tocadiscos alhora

doodle-hip-hop

doodle-hip-hop

2
Es llegeix en minuts

Google celebra aquest divendres amb un 'doodle' el 44è aniversari del naixement del hip-hop de la mà de DJ Kool Herc, un oblidat jamaicà que va inventar aquest gènere fa més de quatre dècades. El hip-hop es va convertir en global ràpidament als anys 80, encara que pocs reconeguin la figura d'aquest 'dj'. Amb aquest superinteractiu, Google pretén treure DJ Kool Herc de l'abandonament i ofereix als internautes conèixer la història d'aquest moviment cultural (i jugar amb la taula de mescles).

DJ Kool Herc va revolucionar la música al Bronx de Nova York. Va decidir punxar en una festa, amb dos tocadiscos, només les parts instrumentals de les cançons o els 'breaks' -els moments en què notava que la gent disfrutava més i més temps- en lloc dels temes complets. Així es va començar a parlar de 'breakdancing'.

El hip-hop es va convertir en una part de la indústria 'mainstream' a principis dels anys 80, quan les principals discogràfiques van llançar àlbums de grups tan populars com Run-D.M.C. i The Sugarhill Gang. Però els verdaders orígens d'una de les influències pop més poderoses del món estan en la cultura espontània i progressiva que va sorgir dels difícils carrers del Bronx, a Nova York.

La violència del Bronx

El sud del Bronx és conegut com l'epicentre de l'origen del hip-hop. Ballar i cantar era una de les vies d'escapament que tenien els joves d'aquells dies i d'aquelles zones abandonades per l'administració.

DJ Kool Herc, el 1999. / (CC-BY-SA) / MIKA VÄISÄNEN

Tots aquests moviments culturals van anar sorgint i establint-se al Bronx, malgrat la misèria. "Va ser fruit del caos que imperava al Bronx. Els joves van començar a muntar festes als parcs i edificis abandonats. No sabien tocar cap instrument perquè aprendre a tocar la trompeta costa diners, però alguns en sabien molt de funk i punxaven cançons i sobretot trossos de cançons bestials", explicava a EL PERIÓDICO el barceloní Àlex Gombau, autor de 'Carrers salvatges'.

DJ Google

Notícies relacionades

El 'doodle' commemoratiu d'aquest divendres és un grafiti de l'artista Cey Adams, en què les dues os del nom del buscador es converteixen en dos plats de música amb què els usuaris poden aprendre a fer els seus propis 'mixs' i 'beats'.

El protagonista i tutor del 'doodle' és Fab 5 Freddy, raper, artista visual, cineasta i pioner també d'aquest moviment. El joc es divideix en deu objectius i, a l'anar desbloquejant-los una vegada es vagin superant, es descobreix un personatge emblemàtic del hip-hop com Grand Wizzard Theodore, el 'mag de l'scratch'.